Dedelerinden Kalan Asırlık Konağı Müzeye Çevirdiler

Bayburt'un Çayıryolu köyünde yaşayan Aktaş ailesi, dedelerinden kalan asırlık Hacı Hasanoğulları Konağı'nda sergiledikleri kaybolmaya yüz tutmuş tarım aletleri ve mutfak gereçleriyle ziyaretçilerini adeta zaman tünelinde yolculuğa çıkarıyor Necmettin Aktaş: 'Gençlerimiz burayı görsün istedik. Gelenler çok beğeniyor'

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'un Çayıryolu köyünde yaşayan Aktaş ailesi, dedelerinden kalan asırlık Hacı Hasanoğulları Konağı'nda kaybolmaya yüz tutmuş farklı tarım aletleri ve mutfak gereçlerini sergiliyor.

Herhangi bir maddi beklentileri olmadan Anadolu kültüründe geçmişte kullanılan birçok eşyayı hem gelecek nesillere aktarmak hem de korunmasını amaçlayarak kent merkezine 27 kilometre mesafedeki Bayburt-Erzincan karayolu güzergahındaki köylerinde sergileyen aile, asırlardır tarım yapılan bu topraklarda tarım ve kırsal yaşam kültürünün tanıtılmasına katkı yapıyor.

Asırlık konakta birçok antika ürünün sergilenmesine öncülük eden Necmettin Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik eşya tamirciliğinden emekliye ayrıldıktan sonra dedelerinden kendilerine miras kalan Hacı Hasanoğlları Konağı'nda küçük çaplı bir onarım yaptıklarını söyledi.

Aktaş, konakta yaptıkları onarımın ardından eski eşyalara karşı olan ilgisi nedeniyle birçoğu ailesinden kalan ve bir kısmını da topladığı koleksiyonunu başta köylerindeki gençler olmak üzere gençlerinin eskileri hatırlaması için sergilediklerini anlattı.

Doğup büyüdüğü Çayıryolu köyünden 12 yaşında ayrılarak gurbete gittiğini ifade eden Aktaş, 'Babamın 2007 yılındaki vefatının ardından bu işlere başladım. Eski ürünleri arkadaşlarımızdan, komşularımızdan, köylerden topluyoruz. Şu an burada pikap çalar, teyp, eski bakraç, tespih, fennos, lüks lambaları, ibrikler, güğümler var. Yine tarımda kullanılan yaba, tırpan, örs, balta, hodak taşı ve yaba var. Mutfak gereçlerinden güveç, eski süt makinesi, rapata var.' dedi.

Aktaş, bu ürünleri dedelerinden sonra anne ve babasının kullandığını anımsatarak, 'Bizimde geçmişte kullandığımız bu eşyaları sergiledik. Hem bizim köyümüzdeki gençlerimiz görsün, hem de diğer köylerden gelen gençler görsün istedik. Gelenler çok beğeniyor. Buradaki eşyaları cep telefonları ile çekiyorlar.' diye konuştu.

Yüksel Aktaş ise Bayburt'tan Çayıryolu köyüne gelen misafirlerin bu konağa uğramadan gitmediğini dile getirerek, 'Bu odanın özelliği, bir insan çocukluğunda yaşadıklarını odamızda gelip görüp hasret gideriyor.' ifadesini kullandı.

Hacı Hasanoğulları Konağı'nın bu hale gelmesinin ağabeyleri Necmettin Aktaş'ın gayreti ile olduğunu anımsatan Yüksel Aktaş, 'Necmettin ağabeyimiz bu güzelim ürünleri yıllarca muhafaza ederek ve son 4 yılda da yeni yeni ürünler katarak bu hale getirdi. Ancak Allah kısmet ederse eksikliklerimizi gidererek daha da büyüteceğiz.' dedi.
Kaynak: AA