Bosna Hersek'in AB Üyelik Süreci

AB, Bosna Hersek'in AB ile bütünleşme yolunda attığı adımları memnuniyetle karşılarken ülkenin 'güvenlik sağlayıcı' rolünü destekliyor.

Avrupa Birliği (AB), Bosna Hersek'in 'tek, birlik içinde ve egemen bir ülke olarak' AB ile bütünleşme yolunda attığı adımları memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic başkanlığında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Konseyinin ikinci toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

Toplantının ardından AB Konseyince açıklama yapıldı.

Açıklamada, Bosna Hersek'in Şubat 2016'da AB'ye resmi üyelik başvurusunun ardından katettiği aşamaların önemli olduğu, AB Komisyonunun ülkenin üyelik sürecine ilişkin görüş bildirme için çalışma yürüttüğü kaydedildi.

Bosna Hersek yetkililerinin reform sürecini uluslararası ortaklarla yürütmeye devam etmesi çağrısı yapılan açıklamada, bu reformların sadece AB ile bütünleşme sürecine değil aynı zamanda Bosna Hersek'in kendi vatandaşlarına büyük katkı sağlayacağı ifade edildi.

AB ile Bosna Hersek arasında ilk düzenlenen İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Konseyi toplantısının ardından Bosna Hersek'in önemli gelişmeler kaydettiği, ülke yetkililerinin 'tek, birlik içinde ve egemen bir ülke olarak' reform sürecine devam etmesinin AB ile bütünleşme yolunda kilit öneme sahip olduğu vurgulandı.

- AB müktesebatına uyum

Açıklamada, Bosna Hersek yetkililerine ülkenin yasal altyapısında AB müktesebatına uyum sürecini ortaya koyan stratejik bir program düzenleme çağrısı yapılarak, taraflar arasında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın Bosna Hersek'in AB ile iş birliği ve entegrasyon sürecinin önemli parçasını oluşturduğu ifade edidi.

Bosna Hersek'in ortak sınır kontrolü ve sığınmacılar ile iltica başvurularına ilişkin kabul ettiği yeni stratejinin memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, Bosna Hersek'e terörizm finansmanlığı ve kara paranın aklanmasının önlenmesi alanlarında uluslararası standartları yakalama çağrısı yapıldı.

Bosna Hersek'in yabancı terörist savaşçılar ve radikalleşme trendlerinden etkilendiği, yetkililerin bu alanda daha fazla adım atması gerektiği kaydedildi.

- Bosna Hersek'in güvenlik sağlayıcı rolü

AB'nin askeri misyonlarına Bosna Hersek'in katılımının memnuniyetle karşılandığı, Bosna Hersek'in 'güvenlik sağlayıcı' rolünün de desteklendiği bildirildi.

Maddi yardımlar konusuna da değinilen açıklamada, Bosna Hersek'in daha fazla AB yardımı alabilmesi için enerji ve tarım gibi alanlarda ülke genelini kapsayacak şekilde stratejiler geliştirmesi önerildi.

Bosna Hersek AB ile 2008'de İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamış, 2010'da Bosna Hersek için Schengen ülkelerine seyahat vizesi kaldırılmıştı.

Bosna Hersek AB üyeliği için Şubat 2016'da resmi başvurusunu yapmış, aynı yılın eylül ayında AB Konseyi, AB Komisyonundan Bosna Hersek'in aday ülke statüsüne uygun olup olmadığını araştırmasını istemişti.

AB Komisyonunun Bosna Hersek'in AB'ye aday ülke olup olmayacağı kararını belirleyecek çalışmanın 1 yıl sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA