Burun estetiğinde 11 maddeye dikkat

Dr. Ümit Hardal, burun estetiğinde 11 maddeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Burun estetiğinde 11 maddeye dikkat
Burun ameliyatından sonra iyileşme sürecinin zaman ve sabır gerektirdiğini kaydeden Dr. Ümit Hardal, “Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır” dedi.

Dr. Ümit Hardal, burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gereken 11 maddeye şöyle sıraladı:

'1. Ameliyat salonundan , burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresini doktorunuz belirleyecektir.

2. Yeterli sıvı almanız önemlidir. Yudum yudum içeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanınız.

3. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.

4. Burnunuzdaki pansumanlar duruyorsa, uyurken veya dinlenirken başınızı, en az iki yastık olacak şekilde yüksekte tutunuz. Mümkün olduğu kadar, gün boyu başınızı dik tutmaya özen gösteriniz; bu normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

5. Burnunuzdan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu pembe /açık kırmızı renkli olacaktır, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.

6. Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde iki kat plaster ve bir alçı atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmayınız ve bozmayınız; bir hafta içerisinde doktorunuz tarafından çıkarılacaktır.

7. Burnunuzun altındaki küçük tampon, gerektikçe değişebilir (veya hiçbir kanama yoksa çıkarılıp atılabilir).

8. Burun deliklerinizi ovalamayınız veya burun silmeye teşebbüs etmeyiniz. ?Ellerini burnundan uzat tut? sizin için iyi bir kural olacaktır. Burnunuzu çarpmamaya özen gösteriniz. Önden düğmeli kıyafetler giyiniz. Tişörtlerden ve balıkçı yaka giyeceklerden uzak durunuz.

9. Dişlerinizi dikkatle fırçalayınız ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanınız. Dudaklarınızı büzmeyiniz veya üst dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız.

10. Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (özellikle küçük çocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız.

11. Bir ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız'.
Kaynak: İHA