Bayram Şekeriyle Yarışan Çörek

'Dondurma kenti'nin geleneksel lezzetlerinden Maraş çöreği, bayram şekeri kadar ilgi görüyor Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla özellikle taş fırında pişirilen çöreklerin satıldığı fırınların önünde uzun kuyruklar oluşuyor Fırıncı Yaprak: 'Bayrama yakın 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Bugünden itibaren mesai saatlerimiz başladı'

'Dondurma kenti' Kahramanmaraş'ın geleneksel lezzetlerinden Maraş çöreği, bayramda ikram edilen şeker ve çikolatalar kadar ilgi çekiyor.

Osmanlı döneminden bu yana üretilen çörek, yöre halkı için Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bayrama birkaç gün kala özellikle taş fırınlı işletmelerde çörek telaşı başlıyor. Özel merdanelerden geçirildikten sonra taş fırınlarda pişirilen Maraş çöreği, 6 ay dayanabiliyor.

Bayram hazırlığı olarak işletmelerden çörek satın alan vatandaşlar, misafirlerine kompostoyla ikram ediyor.

Bayramda şekerden sonra en fazla ikram edilen yiyecek olan çörek, son yıllarda artan talep üzerine yumuşak, gevrek, tuzlu, şekerli, cevizli, üzümlü, pekmezli gibi çeşitleriyle halkın beğenesine sunuluyor.

- 'Satışlarımız 20 kat artıyor'

Fırıncı Rüstem Yaprak, Ramazan Bayramı'nda Maraş çöreğine ilginin artığını söyledi.

Osmanlı döneminde bu çöreklerin savaşa gidenlere erzak olarak verildiğini anlatan Yaprak, şunları kaydetti:

'Bayramda misafirlere çörek, hoşafla ikram edilir. Özellikle gevrek çöreklerimiz 6 ayı bulan dayanma süresiyle daha çok tercih edilmektedir. Yumuşak çöreğin ise 1 ay kadar dayanma süresi var. Bayrama yakın satışlarımız 20 kat artmakta. Zaten bayrama yakın 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Bugünden itibaren mesai saatlerimiz başladı. Talep çok olduğu için böyle çalışıyoruz.'

Yaprak, çevre illerden kente ziyaret için gelenlerin de çörekleri beğenerek satın aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA