Türk Kızılayı Savaş Mağduru Çocukları Yalnız Bırakmıyor

Kilis Toplum Merkezinde görevli Psikolog Öztaş: 'Yakınlarını savaşta kaybeden çocukların yaşıtlarıyla beraber sosyalleşmelerini ve yaşıtlarıyla iletişime geçmelerini sağlıyoruz. Çünkü bu çocuklar konuşabilecek bir arkadaş arıyor'

Türk Kızılayı Kilis Toplum Merkezi, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Suriyeli kadınlar ile çocuklara yönelik etkinlik düzenledi.

Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, ailelere, Türk Kızılayı'nın mültecilere yönelik yaptığı çalışmalar ve uluslararası mülteci hakları gibi konularda bilgilendirme yapıldı.

Etkinlikte ayrıca, Türk Kızılayı'nın Suriyeli gönüllüleri tarafından Hacivat-Karagöz oyunu sergilendi. Suriyeli çocuklar oyunu izlerken keyifli anlar yaşadı.

Türk Kızılayı Kilis Toplum Merkezinde görevli Psikolog İlker Öztaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle yakınlarını kaybeden aileler ve çocuklar için birçok proje gerçekleştirdikleri söyledi.

Özellikle çocuklarda davranış ve uyum sorunu yaşandığını aktaran Öztaş, oluşturdukları psikolojik destek gruplarıyla 8 hafta boyunca birçok konuda çocuklara destek verildiğini dile getirdi.

- 'Çocuklar konuşabilecek bir arkadaş arıyor'

Çocukların yaşıtlarıyla beraber sosyalleşmelerini ve özellikle arkadaşlarıyla sağlıklı iletişime geçmelerini sağladıklarını belirten Öztaş, şunları söyledi:

'Genellikle yakınlarını savaşta kaybeden çocuklarda, karanlıktan korkma, konuşamama, sosyalleşememe ve içe kapanıklık gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Bu durumda bizim halihazırda yürüttüğümüz psikolojik destek grupları var. Bu gruplar genellikle yapılandırılmış gruplar oluyor. 8 hafta boyunca çocuklarla beraber 8 farklı konuya değiniyoruz. Öfke ve duygu gibi 8 farklı temel konulara değiniyoruz. Sosyal anlamda, eğer çocuk hazırsa, etkinliklerimize ve çocuk dostu alanlarımıza çağırıyoruz. Yakınlarını savaşta kaybeden çocukların yaşıtlarıyla beraber sosyalleşmelerini ve yaşıtlarıyla iletişime geçmelerini sağlıyoruz. Çünkü bu çocuklar konuşabilecek bir arkadaş arıyor. Bu sayede çocuklar akranları birlikte sosyalleşebiliyor.'

Öztaş, yetişkinleri ise bireysel görüşmeler sonucunda psikolog veya devlet hastanesindeki psikiyatri doktorlarına yönlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA