Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Kundaklanması Davası

Kadıköy'de, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundakladığı iddia edilen Mehmet Ali Aligül'ün, 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Kadıköy'de, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundakladığı iddiasıyla tutuklanan şüpheli Mehmet Ali Aligül'ün, 'mala zarar verme' ve 'kasten yangın çıkarma' suçlarından 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 49. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Mehmet Ali Aligül ile taraf avukatları katıldı.

Söz verilen Müjdat Gezen'in avukatı Celal Ülgen, eski beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, 'Suçtan kaynaklı zararımızı sigorta şirketi karşılamıştır. Bu konuda belge istenirse önümüzdeki celseye kadar sunabiliriz.' dedi.

Sanık Aligül'ün avukatı Begüm Kaya da eksiklerin giderilmesini talep etti.

Mahkeme hakimi Gökhan Pala, sanık Aligül'e ek savunma hakkı verileceğini belirterek, 'Olayın gerçekleştiği bina Milli Eğitim'e bağlı öğretim hizmeti verilen bir binaymış. Senin hakkında nitelikli bir yakma suçunun oluşma ihtimali var. Hakkında istenen haksız tahrik hükmünün de uygulanmama ihtimali var. Bu nedenle ek savunma hakkı veriyoruz.' diye konuştu.

Ek savunması sorulan sanık Aligül, yaptığı olaydan dolayı pişman olduğunu belirterek, 'O gün konu bir anda gelişti. Hepimiz insanız. 39 sene hiçbir suça karışmadım. Devlete karşı gelmedim. O anlık duygularıma yenik düştüm. Cezaevinden tahliye olduktan sonra her işim altüst oldu. Takdiri size bırakıyorum.' diye konuştu.

Bunun üzerine mahkeme hakimi Pala, 'Sigortanın karşıladığı zararı giderme imkanı var mı?' diye sordu. Sanık Aligül ise, 'Şu anda yok. İmkanım olursa karşılamak isterim. Cezaevinde kaldığım süre boyunca baya bir borç beni bekledi.' yanıtını verdi.

- 'Çay içmeye davet etmiştik ama gelmediler'

Mahkeme hakimi, Müjdat Gezen'in avukatına olaydan kaynaklanan zararın giderilmesi yönünde sigorta tarafından yapılan ödemeye ilişkin belge ve delillerini 10 gün içinde mahkemeye sunması için süre verilmesine karar verdi.

Ödemeye ilişkin belge ve deliller sunulduğunda duruşma günü beklenmeksizin sanığa tebliğ edilmesini kararlaştıran mahkeme hakimi, duruşma tarihine kadar zarar giderimine yönelik bir ödeme yaptığı takdirde sanığa yapacağı ödemeye ilişkin belge ve dekont örneğini sunması yönünde süre verilmesine hükmetti.

Mahkeme Hakim Gökhan Pala, ara kararını yazdırmasının ardından, 'Bu konuda bir ödeme yapılırsa etkin pişmanlık hükmünden ceza indirimi olabilir. Yoksa bu celse karar çıkacaktı.' şeklinde konuştu.

Bu sırada söz alan Gezen'in avukatı Celal Ülgen de, 'Biz kendilerini çay içmeye davet etmiştik ama gelmediler. Gelselerdi sigortanın karşıladığı parayı ödemeyi de düşünürdük. Böyle bir şey de yapmaya gerek duymadılar.' dedi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, olay tarihinde sanığın gece vakti Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezine giderek elinde bulunan şişedeki benzini, binanın öğrenci giriş kısmına dökerek yangın çıkardığı anlatılıyor.

İddianamede, Aligül'ün 'yakıcı ve yanıcı madde kullanarak yakmak suretiyle mala zarar verme' ve 'yangın çıkarmak suretiyle genel güvenliği kasten tehlikeye sokma' suçlarından 1 yıl 2 aydan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Öte yandan iddianamede, Aligül'ün işlediği suçların TCK'nın 29. maddesindeki 'haksız tahrik' suçu kapsamında değerlendirilerek cezada indirim yapılması da isteniyor.

Kaynak: AA