Ramazan Pideleri 'Ayfer' Ustadan

Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan Ayfer Kadıoğulları, fırıncılık mesleğini 23 yıldır sürdürüyor Eşinin yanında eleman sıkıntısı nedeniyle işe başlayan daha sonra sevdiği işi meslek haline getiren Kadıoğllurı'nın kendi mayaladığı, yoğurduğu ve pişirdiği ekmek ve pideler rağbet görüyor Kadıoğulları: 'Bu işi genelde erkekler yaptığı için beni fırının önünde görünce şaşırıyorlar, aslında fırın ustalığı kadın işi, biraz ağır yönleri var ama temizlik çok önemli bu işte. O yüzden kadınlar daha çok başarılı olur'

CİHAN OKUR - Amasya'nın Taşova ilçesinde 23 yıldır fırıncılık yapan, Ayfer Kadıoğulları, taş fırında ürettiği ekmek ve pidelerle erkek ustalara taş çıkarıyor.

Alparslan köyünde, eşinin işlettiği fırında eleman sıkıntısı yaşanması nedeniyle işe başlayan daha sonra eşi iş değiştirince fırını devralan Kadıoğulları (41), oğlu ve bir kadın elemanla fırınını ustalıkla işletiyor.

Evli ve 2 çocuk annesi Kadıoğulları'nın, kendi mayaladığı, yoğurduğu ve pişirdiği ekmek ve pideler rağbet görüyor.

Kadıoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fırıncılığın erkek işi olarak görüldüğü için insanların kendisini ekmek pişirirken görünce şaşırdıklarını söyledi.

İşe ilk başladığında pek çok kişinin 'Sen yorulursun, yapamazsın, gücün yetmez' sözleriyle düşüncelerini dile getirdiğini anlatan Kadıoğulları, 'İşe başladığımda 'ya başaramazsam' diye çok korktum. Bu mesleği çok sevdim, vatandaşlara hizmet etmeyi sevdim. Ben sevdiğim için başardım bütün zorlukları. Evimin ekmeğini bu taş fırından çıkarıyorum.' dedi.

- Ramazan pideleri Ayfer ustanın elinden

Fırınlarında ramazandan önce günde bin 500 ekmek çıkardıklarını, ramazanda ise 250 pide, 250 ekmek yaptıklarını belirten Kadıoğulları, ekmek, pide yaparken hijyene çok önem verdiğini ve katkı maddesi kullanmadığını belirtti.

Müşterilerinin ürettiği pide ve ekmeklerin tadını çok beğendiğini ifade eden Kadıoğulları, şöyle devam etti:

'Ben ekmeklerimi katkısız üretiyorum, içine bir katkı maddesi koymuyorum. Müşterilerim de ekmeklerimi çok beğeniyor ve tadının diğer ekmeklerden daha güzel olduğunu söylüyor. Erkek fırıncılar beni acemi olarak görebilir öyle düşünebilirler ancak benim yaptığım ekmeklerin onların ekmeklerinden daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.'

Fırıncılığın hijyen isteyen bir iş olduğu için kadınların bu işi daha iyi yapacağına inandığını dile getiren Kadıoğulları, 'Bu işi genelde erkekler yaptığı için beni fırının önünde görünce şaşırıyorlar, aslında fırın ustalığı kadın işi, biraz ağır yönleri var ama temizlik çok önemli bu işte. O yüzden kadınlar daha çok başarılı olur.' diye konuştu.

- 'Elemanlarımı da kadınlardan seçiyorum'

İşlettiği fırında oğluna ve bir kadına istihdam sağlayan Kadıoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Elemanlarımı da kadınlardan seçiyorum, daha hijyenik oluyorlar ve kafamız uyuyor. Ben okuyamadım ancak hep bir mesleğim olsun istedim ve başardığımı düşünüyorum, mesleğimi yürütüyorum. Ev hanımları da evde oturmasınlar, sevdikleri, başarılı olacaklarını inandıkları işleri yapsınlar. Bir işte yeter ki azmin olsun. Azim oldukça her şeyi yapıyorsun, çevremdekilerden olumlu tepkiler alıyorum ve bundan çok mutluyum.'

Fırında çalışan Salice Yılmaz ise keyifle çalıştıklarını belirterek, 'İşimizi severek yapıyoruz, 2 bayan çalışıyoruz ve zamanımız güzel geçiyor. Sohbet ederek ekmeklerimizi pişiriyoruz ve bu yüzden yorulmuyoruz. Bence bu işin erkeği, kadını yok. Evden çıkıp çalışmak çok güzel bir şey, bir bayanın yanında çalışmak daha güzel, uyumluyuz ve neşe içinde çalışıyoruz' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA