15. Macar Kültür Günleri

Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında geleneksel olarak yapılan Macar Kültür Günleri’nin 15.’si düzenlendi.

15. Macar Kültür Günleri
Erdel Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin Osmanlı’ya gelişinin 300. yıl dönümünde, bu yıl 15’incisi düzenlenen Macar Kültür Günleri’nin açılış töreni, Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoczi Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Törene, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Macaristan Büyükelçiliği 2. Sekreteri Katalin Tanus, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, sivil toplum kuruluşları ile Macar ve Türk vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Macaristan Büyükelçiliği 2. Sekreteri Katalin Tanus, “Burada bulunmaktan dolayı çok memnunum. Sayın büyükelçimizin selamlarını getirdim. Burada olmaktan gerçekten gurur duyuyorum. Rakoczi Müzesi’nin önemi Türk - Macar dostluğuna katkı sağlamış olmasıdır. Buraya gelen Macarlar, Macaristan’da soylu ailelerdir. Demek ki Macaristan’da iyi bir hayatları varmış. Macaristan’dayken şatolarda kalelerde yaşamışlar. Ancak burada daha güvende oldukları için bizim için daha büyük anlamlar ifade ediyor. Vaktiyle Rakoczi ve beraberindeki Macarlara büyük bir emek verilmiştir ve bu nedenle Türklere büyük bir saygımız var. Günümüz itibariyle Türkiye, Avrupa’nın kapısıdır. Türkiye ve Avrupa’nın birlikte çalışması ve olabildiğince yakın olması lazım. Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha iyi olmasını istiyoruz. Tekirdağ halkına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Tanus’tan sonra konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “Dilleri ile kültürleri arasında benzerlikler olan Türk ve Macar halkları arasında kuvvetli tarihsel bağlar bulunmaktadır. Türkiye ve Macaristan’ın tarihinde, Tekirdağ çok özel bir yere sahiptir. Erdel Prensi II. Ferenc Rakoczi, Habsburg Hanedanı’na karşı başlattığı bağımsızlık savaşını kaybedince, Rakoczi ve beraberindeki Macarlar Osmanlı İmparatorluğu’na iltica etmiştir. Hayatını Macar halkının bağımsızlık mücadelesine adayan Rakoczi bir daha memleketine dönememiş ve 1735 yılında Tekirdağ’da hayata gözlerini yummuştur. O dönemde Rakoczi’nin yaşadığı ev korunmuş ve Macaristan hükumeti tarafından müze haline getirilerek, 1982 yılında ziyarete açılmıştır. Süleymanpaşa ilçemizde Rakoczi anısına bir anıt ve bir çeşme de yapılmıştır. Bağımsızlık kahramanı Rakoczi’nin anısını yaşatan Tekirdağ halkı, Macar halkına da özel bir sevgi beslemektedir. Türkiye ve Macaristan arasında karşılıklı olarak yapılan ziyaretler, törenler ve anma etkinlikleri, her geçen yıl ilişkilerimizi daha da geliştirmektedir. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Türk - Macar dostluğunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Şehrimizin tarihsel mirasını yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla başlattığımız Miras Atölyesi 1 Projemiz kapsamında Ertuğrul Mahallesi’nde restore edilecek tarihi evlerden biri Macar Kültür Enstitüsü olarak faaliyet gösterecektir. Prens Rakoczi’nin Osmanlı’ya Gelişinin 300. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliklere, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı kıvanç ve mutluluk duyuyorum. Etkinlikler kapsamında düzenlenecek karma resim sergisi, 300. yıl için özel olarak bastırılan pul ve panelde yapılacak konuşmalar, tarihsel bağlarımızın ne denli köklü olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatacaktır. Prens Rakoczi’nin Osmanlı’ya Gelişinin 300. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma etkinliklerinin, Türk - Macar dostluğunu daha da ileri taşımasını diliyor, Tekirdağ 15. Macar Günleri’nin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da törendeki konuşmasında, “300 yıl önce temelleri atılan Macar - Türk dostluğunun bir kez daha hatırlatılması ve bir kez daha burada yaşatılması amacıyla bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Osmanlı’ya sığınan Rakoczi’nin Tekirdağ halkının ev sahipliğinde burada yaşaması çok güzel bir dostluk örneğidir. Bu evin müze haline getirilmesiyle bu dostluk daha da perçinlenmiştir. Bu tür etkinlikler iki ülke arasındaki dostluğu geliştirmeye katkı sağlayacaktır. İnşallah bu tür birliktelikler, bu tür dostluklar ilelebet devam eder” şeklinde konuştu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından, Türk - Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gülseler, konuklara Rakoczi Müzesi’ni gezdirerek bilgiler verdi.

Daha sonra Rakoczi Müzesi salonunda düzenlenen “Rakoczi’nin Osmanlı’ya Gelişinin 300. Yılı” konulu panelde, İstanbul Macar Kültür Merkezi Müdürü Fodor Gabor ve Emekli Tekirdağ İl Kültür Müdürü Kenan Oflaz konuşmalar yaptılar.

Türk ve Macar yetkililerin birbirine hediye takdim etmesiyle etkinlik sona erdi.
Kaynak: İHA