Elektronik İzlemenin Yüzde 90'I Ev Hapsinde Uygulanıyor

Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Demirkol: 'Türkiye'de en çok 2635 yaş aralığındaki hükümlülere elektronik izleme uygulanıyor.'

Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, hükümlüler için kullanılan elektronik izlemenin yüzde 90'ının ev hapsinde uygulandığını belirtti.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce yürütülen 'Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi' toplantısı Antalya'da gerçekleştirildi.

Konyaaltı ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıya, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkeme Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Özdemir ve Denetimli Serbestlik Müdürü Demirkol katıldı.

Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz, yaptığı konuşmada, denetimli serbestlikle şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında adli makamlarca verilen ceza ve tedbirlerin toplum içinde denetimi ile takibinin yapıldığını kaydetti.

Denetimli serbestliğin şüpheli, sanık ve hükümlülerin iyileştirilmesi ve sosyalleştirilmesi için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı bir ceza infaz sistemi olduğunu belirten Solmaz, 'Denetimli serbestlik sisteminin ceza adalet infaz sistemimiz içerisinde yerini aldığı 2005 yılından bu yana 997 bin 788 kararın infazı denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirilmiştir.' dedi.

Solmaz, elektronik izlemenin şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını sağlayan bir yöntem olduğuna işaret ederek, bu sistemin gelişmiş ülkelerde uygulamaya konulan ve gittikçe yaygınlaşan, cezaların infazında kullanılan bir teknoloji olduğunu vurguladı.

Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol ise denetimli serbestlik sisteminin önemli bir parçası olan denetimin güçlendirilmesi için 2012 nisan ayında 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu'nda yapılan yasal düzenleme ile şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik izleme yöntemleri ile izlenebilmesine yasal imkan sağladığını söyledi.

Türkiye'de 2013 yılından itibaren elektronik izleme sisteminin uygulanmaya başladığını anlatan Demirkol, şunları kaydetti:

'Ülkemizde elektronik izleme uygulamasına resmen 1 Şubat 2013'te başladı. Bugüne kadar elektronik izleme cihazları kullanılmak suretiyle takibi yapılan şüpheli, sanık ve hükümlü sayısı 24 bin 722 kişi. Günümüzde elektronik izleme ile 5 bin hükümlü kapasiteli merkezde aktif olarak 2 bin 997 kişinin takibi yapılmakta. Elektronik izleme kapsamında Türkiye'de Ev, GSM, GPS, Alkol ve Mağdur üniteleri kullanılmakta. Türkiye'de en çok 26-35 yaş aralığındaki hükümlülere elektronik izleme uygulanıyor. Bunların arasında en fazla elektronik izleme yüzde 90 oranla ev hapsine, suç grubuna göre yapılan izleme dağılımında daha çok hırsızlık, uyuşturucu ve yağma gibi suçlarda kullanılıyor.'
Kaynak: AA