Elektronik İzleme Cihazlarıyla Takibi Yapılan Şüpheli, Sanık Ve Hükümlü Sayısı 24 Bin 722 Kişi Oldu

Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, "Ülkemizde elektronik izleme uygulamasına resmen 1 Şubat 2013 tarihinde başlandı. Bugüne kadar elektronik izleme cihazları kullanılmak suretiyle takibi yapılan şüpheli, sanık ve hükümlü sayısı 24 bin 722 kişidir" dedi.

Elektronik İzleme Cihazlarıyla Takibi Yapılan Şüpheli, Sanık Ve Hükümlü Sayısı 24 Bin 722 Kişi Oldu
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İngiltere, Hollanda ve Portekiz ortaklığında yürütülen ’Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi’nin toplantısı Antalya’da başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptı. Solmaz, denetimli serbestliğin şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında adli makamlarca verilen ceza ve tedbirlerin toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı, şüpheli, sanık ve hükümlülerin iyileştirilmesi ve yeniden sosyalleştirilmesi için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı bir ceza infaz sistemi olduğunu söyledi.



Denetimli serbestlik sisteminin ceza adalet infaz sistemi içerisinde 2005 yılında aldığını ifade eden Ramazan Solmaz, o günden bu yana 997 bin 788 kararın infazı denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirildiğini dile getirdi. Solmaz, "Elektronik izleme, şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını sağlayan bir yöntemdir. Elektronik izleme sistemi, gelişmiş ülkelerde uygulamaya konulan ve gittikçe yaygınlaşan, cezaların infazında kullanılan bir teknolojidir. Elektronik cihazların kullanılması suretiyle şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimine ilişkin kanuni dayanak 5402 Sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunun 15/A maddesine dayanılarak uygulanmaktadır" dedi.



"Elektronik izleme ile 5 bin hükümlü kapasiteli merkezde aktif olarak 2 bin 997 kişinin takibi yapılıyor"

Türkiye’de 2013 yılından itibaren elektronik izleme sistemi uygulanmaya başladığını söyleyen Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, "Ülkemizde elektronik izleme uygulamasına resmen 1 Şubat 2013 tarihinde başlandı. Bugüne kadar elektronik izleme cihazları kullanılmak suretiyle takibi yapılan şüpheli, sanık ve hükümlü sayısı 24 bin 722 kişidir. Günümüzde elektronik izleme ile 5 bin hükümlü kapasiteli merkezde aktif olarak 2 bin 997 kişinin takibi yapılmaktadır" dedi.



"Elektronik izleme yüzde 90 oranla ev hapsine uygulanıyor"

Elektronik izleme kapsamında Türkiye’de 4 tür elektronik izleme ünitesinin kullanıldığını da dile getiren Demirkol, "Bunlar Ev Ünitesi GSM Ünitesi, GPS Ünitesi, Alkol Ünitesi, Mağdur Ünitesi’nden oluşmaktadır. Türkiye’de en çok 26-35 yaş aralığındaki hükümlülere elektronik izleme uygulanmaktadır. Bunların arasında elektronik izleme yüzde 90 oranla ev hapsine uygulanıyor, daha çok hırsızlık, uyuşturucu ve yağma gibi suçlarından hüküm giyen suçlulara takılıyor" diye konuştu.

Toplantıya Antalya Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Özdemir, Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, İngiltere ve Hollanda ülkelerinin temsilcileriyle, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA