Büyükşehir Tartışmalı Katlı Otopark İçin Referanduma Gidiyor
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şarampol Katlı Otoparkına yönelik yöneltilen eleştirilerin ardından 11 Haziran’da Üçgen, Cumhuriyet Mahallesi ve Şarampol caddesi esnafının katımlıyla referandum yapacaklarını açıkladı.
Türel, ‘Efsane geri dönüyor Şarampol güzelleşiyor’ sloganıyla hayata geçirilen kentsel tasarım projesi Şarampol hakkında belediyede basın toplantısı düzenledi.
Şarampol projesi caddenin mevcut sorunlarını çözmek, yeni bir cazibe merkezi oluşturmak amacıyla yalpan kentsel tasarım projesi olduğunu dile getiren Başkan Türel, projeyle Antalya’nın, Türkiye’nin değil dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden biri olduğunun altını çizdi.
"Antalya’nın simgesi"
Şarampolün Antalya’nın simge yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Türel, projenin güzelliğinin ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte, projeden rahatsız olanlarında ortaya çıkmaya başladığını belirtti.
Bu projeyle fiziksel ve görsel olarak özgün bir kimlik oluşturulacağına değinen Türel, gelen misafirlerin otopark sorunun çözüleceğini, Tonguç alt geçidi ve yeni oluşturulan ana yan yollarla kent içi trafiği rahatlatacak bir şehirleşme projesinin uygulanmaya konduğunu kaydetti.
"Şarampol bütüncül bir proje"
Şarampol’un tek başına bir cadde düzenlemesi olmadığını işaret eden Türel, “ Trafik, otopark çözümleriyle, cadde güzelleştirilmesiyle, binaların cephe düzenlemeleriyle bütüncül bir projedir. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. 18 Ekim 2015 tarihinde Şarampol Caddesi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesini 9 mahalle, cadde esnafı yüzde 90,19 gibi bir oranla destekledi. Otoparkların yapılması da halkımıza soruldu. Otoparklarıyla, trafik çözümleriyle, bina cephe yenileme ve tamamına halkımız ‘yapabilirsin’ dedi.
Proje sadece yayalaştırma kentsel tasarımdan ibaret değildi. Temayı destekleyen 3 alt proje daha yapılarak Şarampol’de 4 projeyi uygulamaya koyduk. Projenin birinci kısmı, Şarampol Caddesi ve Kentsel Tasarım ve Çevre düzenlemesidir. Caddenin modern, dikkat çekici, tabela disiplini sağlanmış ve konforlu alışveriş caddesine dönüştürerek, cazibe merkezi haline getirmek hedefimizdi. Şarampol’de projeler sona yaklaşıyor. Gezenler ana caddenin arka tarafındaki otopark alanı olarak düzenlediğimiz kısımları dikkatinizden kaçırmayın. Apartmanların arkasındaki otopark alanı olarak birleştirdiğimiz alan projenin kendisi kadar güzel oldu. Yaşayan halkın ve esnafın otopark ihtiyacına çözüm bulundu” dedi.
"Otoparklar"
Cadde düzenlemesine 18 milyon 244 bin TL harcanacağını kaydeden Türel, Keşif artışıyla rakam 23 milyon 680 bin 712 TL’ye kadar çıkabiliyor. 1 Temmuz 2016’da işe başladık, ağustos ayında cadde düzenlemesini tamamlayacağız. İkinci ayağı Tonguç Caddesi hemzemin ve tünel geçişidir. Yayaların mal ve mal ve can güvenliği nedeniyle araç trafiği yeraltına alındı. O bölgede 3 kavşağı birleştirdik ve yeraltına aldık. Alt yapı ile çalışmasıyla bölgenin yağmur suyu sorununu çözdük.Al geçitlerle ilgili projenin bedeli 13 milyon 111 bin TL olarak gerçekleşti. Üçüncü ayağı Cumhuriyet Mahallesindeki yer altı otoparkı. Caddenin cazibe merkezi olmasının ardından yoğunlaşacak araç parkı ihtiyacını karşılamak amacıyla doğusunda ve batısında birer tane oto park yapımı planlandı. Cumhuriyet Mahallesindeki otopark yeraltındadır ve 720 araç kapasitelidir. Maliyeti 13 milyon 487 bin TL’yi bulacak.Kazı çalışmalarına yeni başlandı. Üzerindeki parkı da inşaat bittikten sonra koruyarak halkın kullanımına sunacağız” diye konuştu.
"Tartışma konusu olan otopark"
Projenin dördüncü ayağındaki tartışılan otopark Şarampol Katlı Otoparkı hakkında bilgiler veren Türel, “Üçgen Mahallesi’nde 1003 ada, 20 parselde bulunan 2 bin 793 metrekarelik alanda çalışmalara başladık. Otopark yapım çalışması aslında 11 Eylül 2015 tarihinde belediyemizin meclisinde alınan ilk kararla başlamıştır. Kararlar oy birliği ile geçti. Bugün orada bu kararlara evet diyen bazı arkadaşlar şimdi yapılmasın diye boy gösteriyorlar. Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde 1003 ada güneyinde yer alan çocuk bahçesi alanını, katlı otopark alanına dönüştürülmesi için hazırlanan nazım imar planı ve uygulama imar planı değişiklikleri meclisin 16 Kasım 2015 tarihinde oy çokluğuyla onaylanmıştır. Muratpaşa Belediyesinin yapılmaması gibi olumsuz bir görüşü olmamıştır. Meclisimizde trafo yerinin değiştirilmesine de evet demiştir. Süreç meclis üyelerinin bilgisi ve onayı doğrultusunda devam etmiş ve planların askı sürecinde hiçbir itiraz olmamıştır. Bu itirazları yapanlar neredeydi. Bugün itirazları yapanların akılları neredeydi diye sormak lazım. Giritliler Evi aynen korunacaktır. Yıkımı falan söz konusu değil. Orada o bölgedeki Giritli vatandaşlarımızın önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Yıkılma gibi durum yok. Bu hayal ürünüdür . Nereden uyduruyorlar. Bu hayaldir, nereden uyduruyorlar. Anlamakta zorlanıyorum. Bu proje uygulanırsa Giritli Evi yerinde korunacak. Bir kaşık suda fırtına koparılıyor. Otopark 2 bin 793 metrekarelik park alanının 980 metrekarelik alanında uygulanacak. Kalan kısım ise yeşil alan ve Giritliler Evi korunacak. Toplam araç kapasitesi 180 adet olacaktır. Bu konunda herhangi bir itiraz olmadı. İhaleyi tamamladık. 5 milyona yakın bedeli var” dedi.
"Şov yapıyorlar"
Şarampol projesi kapsamında yapılacak yatırım bedelinin 55 milyon TL olduğunu aktaran Başkan Türel, “Böyle bir kaynağı prestij, turistik cazibe merkezi haline getirmek için seve seve harcıyoruz. Bölge halkından gelen taleplerle yaptık. Önerileri aldık. ‘Biz yaptık oldu yada olacak’ demedik. İstişare kanallarımız hep açık oldu. Ağaçların korunması konusunda asgari hassasiyet gösterilmiştir. Şu anda orada 70 ağaç var. Bu ağaçların 39’unu nakledeceğiz. Geri kalanların hepsini alanda koyuyoruz. Bir tek ağaç kesilmesi söz konusu değildir. Daha çok yeşili korumak istedik.Eğer biz tamamen yer altı otoparkı yapacak olursak, hafriyat alanı genişleyeceği için oradan nakledilecek ağaç sayısı artacaktır. Ağaçları koruma adına bunları yaptık. Ama tabi çalakalem konuşanlar, popülizm yapanlar hiç bu işlerle bilimsel inceleme yapmayanlar sadece şov yapıyorlar. Giritliler Evi’nin yıkılması da söz konusu olmamıştır. Kimse beni çevre hassasiyetleriyle eleştirmeye kalkmasın. İlk dönemimde 1 milyon ağaç diktim. Onlara sorarım kaç ağaç diktin. Projeler kapsamında taşınması gereken ağaçları başka belediyeler gibi kesmedik, naklettik. Bu dönemde 10 milyon ağaç dikeceğim. Bir ağaç dikmeyenler, 30 tane ağacı nakledilmesini, bölgenin önemli bir ihtiyacını bertaraf etme adına konuşuyorlarsa bu halkın takdiridir. Mevcut parkı büyük oranda koruyoruz. Bir mahallenin, caddenin güzelleşmesi 55 milyon para harcıyoruz. Bu bırakın Antalya’yı Türkiye için kolay rakam değildir” ifadelerine yer verdi.
"Keyfi olarak otopark yapmıyoruz"
Geçen hafta kardeş şehir protokolü için ABD’de olduğunu hatırlatan Türel, “Medyadan takip ettiğim kadarıyla Giritli Parkının da içine alan Şarampol Katlı Otopark projesine karşı çıktığını gördüm. Biz bu oto parkı Şarampol halkının ihtiyacı olduğu için yapıyoruz.Keyfi olarak otopark yapmamız söz konusu değil. Anketimizde bu otoparkları da yap dedi.
Otoparklar yapımı da işletmesi de belediyeye külfet getiriyor. Mutlaka otopark yapacağız diye ortaya çıkmadık. Mecliste 5 kez bu konu gündeme geldi. Bugün itiraz edenler arasındaki CHP’li Meclis üyesi Songül Başkaya, bu 5 kararın 2’sinde mecliste yokmuş, ikisinde kabul, birinde ret vermiş. Muratpaşa Belediye Başkanı bu 5 kararın 3’ünde mecliste yokmuş, 2’sinde kabul oyu vermiş. Keşke o zaman söyleselermiş. Keyfiyetle ortaya koymadık. Haberleri görür görmez yurt dışından talimat verdim, oluşan yeni bir hassasiyet karşısında yeni bir halk oylaması yapabileceğimizi söyledim. İstemiyorlarsa yapmayız.Bu projeye karşı çıkanların yer aldığı fotoğraflarda, o mahallede oturan pek birisine rastlamadım. O mahallede ticaretle uğraşan birine de rastlamadım. Bizim için önemli olan sessiz çoğunluktur. Bunu iyi anlamamız lazım” dedi.
"11 Haziran referandum"
Türel şöyle devam etti: “ Orada 3-5 tane şovmen halkın hislerine tercüman olamaz. Biz gerekirse halkımıza sorarız. Halkımız için yapıyoruz, halk istemezse elbette yapmayız. Eğer halk isterse yapmak görevimdir. 11 Haziran’a yetişecek şekilde referandum yapılması için talimat verdim. Referanduma otoparktan yararlanacak olan, Üçgen ve Cumhuriyet Mahallesi sakinleriyle Şarampol Caddesi esnafı katılacak ve oy kullanacaktır. Söz de kararda milletindir. Onlar ne isterse onu yaparız. Birileri istedi diye bir şey yapmayız.Herkesten isteğim Şarampol halkının kararına saygı duyulmasıdır.”
"Halk istemezse yapmayız"
Şarampol Caddesi’nin bir cazibe merkezi olacağını vurgulayan Türel, “Kimse Şarampol Projesini küçücük otoparka feda edeceğimizi zannetmesinler. Çok yanılırlar. Onlara pabuç bırakmayız. Bu proje ile efsane gri dönecek. Büyükşehir Belediyesi katılımcı anlayışından taviz vermeyecektir.Ticaretin gelişmesi ihtiyacın karşılanması halkımız için yapıyoruz. Bugün orada şov yapanlar ne orada oturuyor nede o bölgenin insanı. Herkes halkın iradesine saygı gösterecek. Hayır çıkarsa bizim için sorun değil. 80 araçlık otoparktan vazgeçeriz. Evet çıkarsa gereğini yaparız"dedi.
Kaynak: İHA
Şarampol projesi caddenin mevcut sorunlarını çözmek, yeni bir cazibe merkezi oluşturmak amacıyla yalpan kentsel tasarım projesi olduğunu dile getiren Başkan Türel, projeyle Antalya’nın, Türkiye’nin değil dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden biri olduğunun altını çizdi.
"Antalya’nın simgesi"
Şarampolün Antalya’nın simge yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Türel, projenin güzelliğinin ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte, projeden rahatsız olanlarında ortaya çıkmaya başladığını belirtti.
Bu projeyle fiziksel ve görsel olarak özgün bir kimlik oluşturulacağına değinen Türel, gelen misafirlerin otopark sorunun çözüleceğini, Tonguç alt geçidi ve yeni oluşturulan ana yan yollarla kent içi trafiği rahatlatacak bir şehirleşme projesinin uygulanmaya konduğunu kaydetti.
"Şarampol bütüncül bir proje"
Şarampol’un tek başına bir cadde düzenlemesi olmadığını işaret eden Türel, “ Trafik, otopark çözümleriyle, cadde güzelleştirilmesiyle, binaların cephe düzenlemeleriyle bütüncül bir projedir. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. 18 Ekim 2015 tarihinde Şarampol Caddesi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesini 9 mahalle, cadde esnafı yüzde 90,19 gibi bir oranla destekledi. Otoparkların yapılması da halkımıza soruldu. Otoparklarıyla, trafik çözümleriyle, bina cephe yenileme ve tamamına halkımız ‘yapabilirsin’ dedi.
Proje sadece yayalaştırma kentsel tasarımdan ibaret değildi. Temayı destekleyen 3 alt proje daha yapılarak Şarampol’de 4 projeyi uygulamaya koyduk. Projenin birinci kısmı, Şarampol Caddesi ve Kentsel Tasarım ve Çevre düzenlemesidir. Caddenin modern, dikkat çekici, tabela disiplini sağlanmış ve konforlu alışveriş caddesine dönüştürerek, cazibe merkezi haline getirmek hedefimizdi. Şarampol’de projeler sona yaklaşıyor. Gezenler ana caddenin arka tarafındaki otopark alanı olarak düzenlediğimiz kısımları dikkatinizden kaçırmayın. Apartmanların arkasındaki otopark alanı olarak birleştirdiğimiz alan projenin kendisi kadar güzel oldu. Yaşayan halkın ve esnafın otopark ihtiyacına çözüm bulundu” dedi.
"Otoparklar"
Cadde düzenlemesine 18 milyon 244 bin TL harcanacağını kaydeden Türel, Keşif artışıyla rakam 23 milyon 680 bin 712 TL’ye kadar çıkabiliyor. 1 Temmuz 2016’da işe başladık, ağustos ayında cadde düzenlemesini tamamlayacağız. İkinci ayağı Tonguç Caddesi hemzemin ve tünel geçişidir. Yayaların mal ve mal ve can güvenliği nedeniyle araç trafiği yeraltına alındı. O bölgede 3 kavşağı birleştirdik ve yeraltına aldık. Alt yapı ile çalışmasıyla bölgenin yağmur suyu sorununu çözdük.Al geçitlerle ilgili projenin bedeli 13 milyon 111 bin TL olarak gerçekleşti. Üçüncü ayağı Cumhuriyet Mahallesindeki yer altı otoparkı. Caddenin cazibe merkezi olmasının ardından yoğunlaşacak araç parkı ihtiyacını karşılamak amacıyla doğusunda ve batısında birer tane oto park yapımı planlandı. Cumhuriyet Mahallesindeki otopark yeraltındadır ve 720 araç kapasitelidir. Maliyeti 13 milyon 487 bin TL’yi bulacak.Kazı çalışmalarına yeni başlandı. Üzerindeki parkı da inşaat bittikten sonra koruyarak halkın kullanımına sunacağız” diye konuştu.
"Tartışma konusu olan otopark"
Projenin dördüncü ayağındaki tartışılan otopark Şarampol Katlı Otoparkı hakkında bilgiler veren Türel, “Üçgen Mahallesi’nde 1003 ada, 20 parselde bulunan 2 bin 793 metrekarelik alanda çalışmalara başladık. Otopark yapım çalışması aslında 11 Eylül 2015 tarihinde belediyemizin meclisinde alınan ilk kararla başlamıştır. Kararlar oy birliği ile geçti. Bugün orada bu kararlara evet diyen bazı arkadaşlar şimdi yapılmasın diye boy gösteriyorlar. Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde 1003 ada güneyinde yer alan çocuk bahçesi alanını, katlı otopark alanına dönüştürülmesi için hazırlanan nazım imar planı ve uygulama imar planı değişiklikleri meclisin 16 Kasım 2015 tarihinde oy çokluğuyla onaylanmıştır. Muratpaşa Belediyesinin yapılmaması gibi olumsuz bir görüşü olmamıştır. Meclisimizde trafo yerinin değiştirilmesine de evet demiştir. Süreç meclis üyelerinin bilgisi ve onayı doğrultusunda devam etmiş ve planların askı sürecinde hiçbir itiraz olmamıştır. Bu itirazları yapanlar neredeydi. Bugün itirazları yapanların akılları neredeydi diye sormak lazım. Giritliler Evi aynen korunacaktır. Yıkımı falan söz konusu değil. Orada o bölgedeki Giritli vatandaşlarımızın önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Yıkılma gibi durum yok. Bu hayal ürünüdür . Nereden uyduruyorlar. Bu hayaldir, nereden uyduruyorlar. Anlamakta zorlanıyorum. Bu proje uygulanırsa Giritli Evi yerinde korunacak. Bir kaşık suda fırtına koparılıyor. Otopark 2 bin 793 metrekarelik park alanının 980 metrekarelik alanında uygulanacak. Kalan kısım ise yeşil alan ve Giritliler Evi korunacak. Toplam araç kapasitesi 180 adet olacaktır. Bu konunda herhangi bir itiraz olmadı. İhaleyi tamamladık. 5 milyona yakın bedeli var” dedi.
"Şov yapıyorlar"
Şarampol projesi kapsamında yapılacak yatırım bedelinin 55 milyon TL olduğunu aktaran Başkan Türel, “Böyle bir kaynağı prestij, turistik cazibe merkezi haline getirmek için seve seve harcıyoruz. Bölge halkından gelen taleplerle yaptık. Önerileri aldık. ‘Biz yaptık oldu yada olacak’ demedik. İstişare kanallarımız hep açık oldu. Ağaçların korunması konusunda asgari hassasiyet gösterilmiştir. Şu anda orada 70 ağaç var. Bu ağaçların 39’unu nakledeceğiz. Geri kalanların hepsini alanda koyuyoruz. Bir tek ağaç kesilmesi söz konusu değildir. Daha çok yeşili korumak istedik.Eğer biz tamamen yer altı otoparkı yapacak olursak, hafriyat alanı genişleyeceği için oradan nakledilecek ağaç sayısı artacaktır. Ağaçları koruma adına bunları yaptık. Ama tabi çalakalem konuşanlar, popülizm yapanlar hiç bu işlerle bilimsel inceleme yapmayanlar sadece şov yapıyorlar. Giritliler Evi’nin yıkılması da söz konusu olmamıştır. Kimse beni çevre hassasiyetleriyle eleştirmeye kalkmasın. İlk dönemimde 1 milyon ağaç diktim. Onlara sorarım kaç ağaç diktin. Projeler kapsamında taşınması gereken ağaçları başka belediyeler gibi kesmedik, naklettik. Bu dönemde 10 milyon ağaç dikeceğim. Bir ağaç dikmeyenler, 30 tane ağacı nakledilmesini, bölgenin önemli bir ihtiyacını bertaraf etme adına konuşuyorlarsa bu halkın takdiridir. Mevcut parkı büyük oranda koruyoruz. Bir mahallenin, caddenin güzelleşmesi 55 milyon para harcıyoruz. Bu bırakın Antalya’yı Türkiye için kolay rakam değildir” ifadelerine yer verdi.
"Keyfi olarak otopark yapmıyoruz"
Geçen hafta kardeş şehir protokolü için ABD’de olduğunu hatırlatan Türel, “Medyadan takip ettiğim kadarıyla Giritli Parkının da içine alan Şarampol Katlı Otopark projesine karşı çıktığını gördüm. Biz bu oto parkı Şarampol halkının ihtiyacı olduğu için yapıyoruz.Keyfi olarak otopark yapmamız söz konusu değil. Anketimizde bu otoparkları da yap dedi.
Otoparklar yapımı da işletmesi de belediyeye külfet getiriyor. Mutlaka otopark yapacağız diye ortaya çıkmadık. Mecliste 5 kez bu konu gündeme geldi. Bugün itiraz edenler arasındaki CHP’li Meclis üyesi Songül Başkaya, bu 5 kararın 2’sinde mecliste yokmuş, ikisinde kabul, birinde ret vermiş. Muratpaşa Belediye Başkanı bu 5 kararın 3’ünde mecliste yokmuş, 2’sinde kabul oyu vermiş. Keşke o zaman söyleselermiş. Keyfiyetle ortaya koymadık. Haberleri görür görmez yurt dışından talimat verdim, oluşan yeni bir hassasiyet karşısında yeni bir halk oylaması yapabileceğimizi söyledim. İstemiyorlarsa yapmayız.Bu projeye karşı çıkanların yer aldığı fotoğraflarda, o mahallede oturan pek birisine rastlamadım. O mahallede ticaretle uğraşan birine de rastlamadım. Bizim için önemli olan sessiz çoğunluktur. Bunu iyi anlamamız lazım” dedi.
"11 Haziran referandum"
Türel şöyle devam etti: “ Orada 3-5 tane şovmen halkın hislerine tercüman olamaz. Biz gerekirse halkımıza sorarız. Halkımız için yapıyoruz, halk istemezse elbette yapmayız. Eğer halk isterse yapmak görevimdir. 11 Haziran’a yetişecek şekilde referandum yapılması için talimat verdim. Referanduma otoparktan yararlanacak olan, Üçgen ve Cumhuriyet Mahallesi sakinleriyle Şarampol Caddesi esnafı katılacak ve oy kullanacaktır. Söz de kararda milletindir. Onlar ne isterse onu yaparız. Birileri istedi diye bir şey yapmayız.Herkesten isteğim Şarampol halkının kararına saygı duyulmasıdır.”
"Halk istemezse yapmayız"
Şarampol Caddesi’nin bir cazibe merkezi olacağını vurgulayan Türel, “Kimse Şarampol Projesini küçücük otoparka feda edeceğimizi zannetmesinler. Çok yanılırlar. Onlara pabuç bırakmayız. Bu proje ile efsane gri dönecek. Büyükşehir Belediyesi katılımcı anlayışından taviz vermeyecektir.Ticaretin gelişmesi ihtiyacın karşılanması halkımız için yapıyoruz. Bugün orada şov yapanlar ne orada oturuyor nede o bölgenin insanı. Herkes halkın iradesine saygı gösterecek. Hayır çıkarsa bizim için sorun değil. 80 araçlık otoparktan vazgeçeriz. Evet çıkarsa gereğini yaparız"dedi.