Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar Açıklaması

'Kanun tasarımızla birlikte yaklaşık 400 bin iş dosyasının arabuluculuk süreci sonunda çözüleceğini düşünmekteyiz. Şu anda çözdüğümüz 13 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 94'ü, bir günde ve bir günden daha kısa zamanda çözümlenmiş durumda. Oysa uyuşmazlıklar dava sürecinde 431 gün gibi bir süreçte ancak çözümlenmekte' 'Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olan işe iade meselesini de bu kanunla çözüyoruz. Arabuluculuk sürecinde bir tazminat şeklinde işe iadenin çözümlenmesi öngörülmekte. Hem işçimiz hem de işverenimiz için çok büyük bir reform'

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'yla birlikte yaklaşık 400 bin iş dosyasının arabuluculuk süreci sonunda çözüleceğini düşündüklerini belirterek, 'Şu anda çözdüğümüz 13 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 94'ü, bir günde ve bir günden daha kısa zamanda çözümlenmiş durumda. Oysa uyuşmazlıklar, dava sürecinde 431 gün gibi bir süreçte ancak çözümlenmekte.' dedi.

Anadolu Adalet Sarayı Şehit Murat Uzun Konferans Salonu'nda, İş Mahkemeleri Kanunu ve hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, arabuluculuk sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumda konuşan Öztatar, TBMM Başkanlığına sunulan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın hem işçilere hem de işverenlere hayırlı olmasını diledi.

Tasarının çok müjdeli bir haber ve aynı zamanda bir reform olduğunu belirten Öztatar, şunları söyledi:

'Çünkü işçi kardeşlerimiz şu anda iş davalarında ancak 2 ya da 3 yıllık süreçler sonucunda alacaklarına kavuşabilirken, şu anda en geç bir ay içerisinde işçimiz alacağına kavuşma hakkını elde ediyor, yeni kanunla birlikte arabuluculuk sayesinde. Bir anlamda işçinin daha alınteri kurumadan varsa kıdem tazminatı, fazla mesaisi ve diğer alacaklarına kavuşma hakkı elde ediliyor. Aynı zamanda işverenler için de sorunla uğraşmadan kısa zamanda sorunu çözüp yeni istihdam alanları, yeni işlerle uğraşma şansı getiriyor. Bu anlamda işçi ve işverenlerin iş barışına katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir düzenleme.'

Öztatar, tasarının işçilerin bir an önce adalete erişimleri anlamında çok önemli olduğunu düşündüklerini belirterek, 'Kanun tasarımızla yaklaşık 400 bin iş dosyasının arabuluculuk süreci sonunda çözüleceğini düşünmekteyiz. Şu anda çözdüğümüz 13 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 94'ü bir günde ve bir günden daha kısa zamanda çözümlenmiş durumda. Oysa uyuşmazlıklar dava sürecinde 431 gün gibi bir süreçte ancak çözümlenmekte.' diye konuştu.

Çoğu zaman davayı kazanan işçilerin alacağını da alamamakla karşı karşıya geldiğini aktaran Öztatar, 'Oysa burada hem alacağını garanti bir şekilde alma şansı var hem de aynı zamanda ve en önemlisi, alacağına bir an önce kavuşma hakkı var. İşveren yönünden de sorunun çözümlenmesi anlamında önemli.' dedi.

- 'İşe iade meselesini de bu kanunla çözüyoruz'

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olan işe iade meselesini de bu kanunla çözüyoruz. Arabuluculuk sürecinde bir tazminat şeklinde işe iadenin çözümlenmesi öngörülmekte. Hem işçimiz hem de işverenimiz için çok büyük bir reform. Bu sürecin sonunda iki taraf da 'kazan kazan' yöntemiyle sorunu çözmüş olacak. Kesinlikle bir tarafın kaybedeceği bir süreç değil. Zaten bir taraf kaybediyorsa bunun adı arabuluculuk değil. Bunun adı dava yolunda bir taraf kazanırken, diğer taraf kaybediyor. Bunun için işçilerimiz de işverenlerimiz de çok rahat olsunlar. Her iki tarafın da kazanacağı bir süreci hep beraber yaşamış olacağız.'

Bu süreçte başvurunun ücretsiz olacağını aktaran Öztatar, 'Yani bu gün işçi kardeşimiz avukata ulaşamıyor, parası olmadığı için gider avansını yatıramıyor, hakkını arayamıyor. İşte bu hakkını arayamayan, parası olmayan insanlar da, ücretsiz şekilde gelip arabuluculuk sayesinde bu alacağına kavuşma hakkı olacak ve anlaşamazlarsa 2 saatlik ücreti de devlet tarafından ödenecek.' ifadelerini kulandı.

Öztatar, şu anda 107 adliye içerisinde arabuluculuk büroları kurduklarını belirterek, işçilerin büroların olmadığı yerlerde de sulh hukuk mahkemeleri yazı işleri müdürlerine başvurabileceğini anlattı.

Arabulucunun en geç bir ay içerisinde başvuranları toplantıya çağıracağını kaydeden Öztatar, toplantıda anlaşma olmaması halinde ise dava açma haklarının bulunduğunu dile getirdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun ise Anadolu Adalet Sarayı'nda da bir arabuluculuk merkezi olduğunu belirterek, 'Bunun başında hem Adalet Bakanlığımızla hem de İstanbul Barosuyla irtibatlı bir avukat arkadaşımız bulunmakta. Bu hususta problemi olan veya yol gösterilmesi gereken hususlarda gönüllü olarak yol gösteriliyor. Arabulucuğun tanıtımının yapılmasına çalışılıyor. En önemlisi biz 2015 yılında adliyemizdeki 200 yemekhane işçisi ile işverenleri arasındaki sorunu, bu arabulucularımızın katkısıyla çözdük. İşveren de memnun ve işçilerimiz de memnun. İşte arabuluculuk bu.' şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Kaynak: AA