'Anadolu Ajansı Bir Haber Fabrikasıdır'

AA İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Duran: 'Anadolu Ajansı bir haber fabrikasıdır. Bugün Türkiye'de ulusal gazetelerde yayımlanan fotoğrafların yüzde 63'ü, haberlerin ise yüzde 40'ı AA'nın haber ve fotoğraflarından oluşuyor. Bu oran eskiden daha düşüktü, şimdi hızla artmaya başladı' 'Anadolu Ajansı haberleri mahkemelerde delil kabul ediliyor' 'Gazeteciliği kutsal bir meslek olarak görüyorum. Gazetecilik, gerçekleri ortaya koyma konusunda, tarafsız kalarak, insanları aydınlatan, bilgi veren kutsal bir meslek'

Anadolu Ajansı İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Rıdvan Duran, Anadolu Ajansının bir haber fabrikası olduğunu belirterek, 'Bugün Türkiye'de ulusal gazetelerde yayımlanan fotoğrafların yüzde 63'ü, haberlerin ise yüzde 40'ı AA'nın haber ve fotoğraflarından oluşuyor. Bu oran eskiden daha düşüktü, şimdi hızla artmaya başladı.' dedi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen '4. Genç İletişimciler Buluşması' Genel Müdürlüğün Konferans Salonu'nda yapıldı.

Duran, Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine AA'nın çalışmaları ve haberlerine ilişkin bilgi verdi.

Anadolu Ajansının 1920 yılında genç Türkiye'nin kuruluşunu dünyaya anlatsın diye kurulduğunu belirten Duran, 'İnşallah 2020 yılında 100'üncü yılını kutlayacağız.' diye konuştu.

AA'nın bir devlet kuruluşu olarak bilindiğini anlatan Rıdvan Duran, şöyle devam etti:

'Ama değil. Çalışanlarının kamu işçisi olmadığı bir kuruluştur. Yani biz kamu kuruluşu değiliz. Bunun önemli hassasiyeti nedir? Yurt dışında eğer sizi 'devlet ajansı' olarak tanımlıyorlarsa, sizin bağımsızlık, tarafsızlık sorununuz oluyor. Dolayısıyla daha ilk kuruluşunda, Atatürk şahıslar üzerinden kurduruyor ajansı, yıllar içerisinde de devlete hizmet veren, devlet ortaklı ama çoğunluk hissesi devlette ortak olmayan bir anonim şirketiz.'​

Dünyadaki en etkin uluslararası haber ajanslarından biri olma yolunda hızla ilerleyen AA'nın günde ortalama bin 190 haber, 2 bin 300 fotoğraf, 310 videolu görüntü ürettiğini ve 11 dilde yayın yaptığını ifade eden Duran, şunları söyledi:

'Anadolu Ajansı bir haber fabrikasıdır. Bugün Türkiye'de ulusal gazetelerde yayınlanan fotoğrafların yüzde 63'ü, haberlerin ise yüzde 40'ı AA'nın haber ve fotoğraflarından oluşuyor. Bu oran eskiden daha düşüktü, şimdi hızla artmaya başladı. Basın, ajans haberciliğine dönüyor. Gönül ister ki her gazetenin kendi muhabirleri olsun, gazeteler kendi haberlerini üretsinler. Dünyada ve Türkiye'de gazetelerin mali yükü taşımaları zorlaştığından, ajans haberciliğine dönüyor habercilik.'

- 'İspanyolca ve Endonezce haber yapacağız'

35 ülkede ofisi, 86 ülkede temsilciliği bulunan AA'nın 7 gün 24 saat haber ürettiğine işaret eden Duran, 45 ülkenin ajansın abonesi olduğunu bildirdi.

'11 dilde yayın yapmanın öneminin farkındayız. 2 dilde daha yayına başlayacağız. İspanyolca ve Endonezce haber yapacağız. Hazırlıklarına başladık.' diyen Duran, yeni medya haberleri, haber paketleri, Editör Masası, Istanbul Photo Awards ve AA Yılın Fotoğraf Oylaması, Haber Akademisi ile savaş muhabirliği eğitimine ilişkin öğrencilere bilgi verdi.

- 'Medya algı operasyonlarının yapıldığı en önemli müessesedir'

AA İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Duran, gazeteciliğin bazı ülkelerde en muteber meslek olarak görüldüğünü vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

'2013'te Mısır'da Mursi devrildi. Sisi iktidara geldi. O dönemde Tahrir Meydanı'nda 15-20 bin insan Mursi aleyhinde toplanmıştı. Bütün haber ajansları yayın yapıyordu. Halbuki biraz ötesinde Rabia Meydanı vardı ve 200 binin üzerinde insan oradaydı. Dünya bunu bilmiyordu. İlk defa AA naklen yayın cihazlarını Rabia Meydanı'na kurdu. Abone olan olmayan herkese açtı. Sonrasında haber ajansları oraya dönmek zorunda kaldı. Çok kutsal bir meslek gazetecilik ama işi layıkıyla yapabilirsek.'

AA'nın güvenilir haberin merkezi olduğunu belirten Duran, 'Anadolu Ajansı haberleri mahkemelerde delil kabul ediliyor.' dedi.

- 'Gazeteciliği kutsal bir meslek olarak görüyorum'

Öğrencilere üniversitenin son sınıfında serbest haberciliğe girmeleri ve dil öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Duran, öğrencilerin habercilik ve AA'ya ilişkin sorularını da yanıtladı.

AA'nın haberlerde manipülasyon alanı bulunmadığını ve tarafsız bir üslupla abonelerine haber sunduğunu aktaran Duran, 'Gazeteciliği kutsal bir meslek olarak görüyorum. Gazetecilik, gerçekleri ortaya koyma konusunda, tarafsız kalarak insanları aydınlatan, bilgi veren kutsal bir meslek.' diye konuştu.

Kaynak: AA