Zambiya'dan AB'nin Muhalefet Liderinin Salıverilmesi Talebine Ret

Devlet Başkanı Yardımcısı Chanda, Zambiya'nın egemen bir devlet olduğunu, AB'nin gözaltındaki muhalefet liderinin serbest bırakılması talebini reddettiklerini açıkladı.

Zambiya, Avrupa Birliği'nin (AB) cezaevindeki ana muhalefet liderinin serbest bırakılması talebini kabul etmedi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Amos Chanda, düzenlediği basın toplantısında, Zambiya'nın egemen bir devlet olduğunu vurgulayarak, AB'nin gözaltındaki muhalefet liderinin serbest bırakılması çağrısını reddettiklerini açıkladı.

Devlet Başkanı Lungu'nun dün AB üyesi ülkelerin Zambiya'daki büyükelçileriyle, muhalif lider Hakainde Hichilema ve müşterek davalıları hakkında vatan hainliği suçlamalarının düşürülmesi ihtimalinin yer aldığı çeşitli konuları görüştüğünü söyledi.

Chanda, 'Devlet Başkanı, Hichilema hakkındaki vatan hainliği suçlamasının düşürülmesinin, yargı bağımsızlığını tehlikeye atabileceği için bu noktada mümkün olmadığı görüşünde.' dedi.

Konunun hukuken çözülmesi gerektiğini kaydeden Chanda, görüşmede Lungu'nun Zambiyalı bazı siyasi aktörlerin, ülkenin yurt dışındaki itibarına zarar verme amacı taşıyan faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdiğini de aktardı.

Ülkenin batısında düzenlenen geleneksel törende Devlet Başkanı Lungu'nun konvoyunun geçişini kendi araç konvoyuyla engellediği iddia edilen muhalefetteki Ulusal Kalkınma İçin Birleşme Partisi (UPND) lideri Hichilema, olaydan bir kaçgün sonra 11 Nisan'da 'vatana ihanet' suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Hichilema'nın avukatı Jack Mwiimbu, gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilinin evine yapılan baskında biber gazı kullanıldığını ve kimyasal maddelerle doğrudan temas nedeniyle hayati tehlike arz eden bir hastalıktan muzdarip olduğunu öne sürmüştü. Mwiimbu, 'Polisin durumdan haberdar edilmesine rağmen Hichilema hastaneye kaldırılmadı.' ifadesini kullanmıştı.

Hichilema, geçen yıl ekim ayında da halkı isyana teşvik suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Zambiya yasalarına göre vatana ihanet idamla cezalandırılıyor.
Kaynak: AA