Minik 'Gece' Rehabilitasyon Merkezinin Maskotu Oldu

Erzincan'ın Refahiye ilçesinde bulunup Kars'taki rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınan 'Gece' adlı yavru bozayı, bir süre sonra daha gelişmiş bir merkez ya da barınağa nakledilecek Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Doğanay: 'Gece, yavru olarak ilk kez burada bakıcısıyla yakın ilişki kurdu ve onu zaman zaman annesi sandığı da oldu ama şimdi buradan ayrılma noktasına geldi' Merkezin Müdürü Doç. Dr. Uzlu: 'Gece'nin rehabilitasyon biriminde sevdiği bir oyuncağı var onunla gününü geçiriyor. Öğrencilerimiz, beslenme anında her zaman yanındalar. Adeta onların maskotu oldu'

CÜNEYT ÇELİK - Erzincan'ın Refahiye ilçesinde vatandaşlarca bulunup Kars'taki rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınan 'Gece' adlı yavru bozayı, kendisini adeta bebek gibi besleyen merkezdeki görevlilerin maskotu oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzincan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince teslim alınan yavru bozayının bakımı, Kars'taki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bakıcılar tarafından yapılıyor.

Özel odada bebek gibi bakımı yapılan 'Gece' adlı bozayı yavrusu, koruma altına alındığı merkezde çocuklar gibi yaramazlık yaparak bakıcılarıyla keyifli anlar yaşıyor.

Bakıcılarının bir süre biberonla beslendikten sonra kaptan beslenmeye alıştırılan Gece, 24 saat gözetim altında tutuluyor.

Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay önce Erzincan'da vatandaşlarca bulunan yavru ayının Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince Kars'a getirildiğini anlattı.

Minik Gece'nin bakımın halen Kars'taki rehabilitasyon merkezinde sürdürüldüğünü ifade eden Doğanay, 'Yavru ayı, kurum elemanlarımızca Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi. 2 aydır burada besledik, büyüttük. Burada çalışanlar yavru ayıya 'Gece' ismini verdiler. Bakıcılarımız gönüllülük esasına göre yavru ayıyı bebek gibi özene bezene besliyor.' dedi.

Doğanay, yavru ayının merkeze ilk geldiğinde çok küçük olduğu için biberonla beslendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Gece, küçük olduğu için ilk başlarda biberonla beslendi. Öğretim üyelerimizin yönlendirmesiyle aşama aşama kaptan yemek yemeye başladı. Arkadaşlarımız yaban hayatı uzmanı olduğu için onunla ilgili yapılması gereken ne varsa hepsini yaptı. Beslenmesine ait her türlü besin, kurumumuzca temin edildi. Gece, yavru olarak ilk kez burada bakıcısıyla yakın ilişki kurdu ve onu zaman zaman annesi sandığı da oldu ama şimdi buradan ayrılma noktasına geldi.' diye konuştu.

- 'Gece için merkezden ayrılık vakti yaklaşıyor'

Merkezin Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu da 'Gece'nin bebeklik dönemini bakıcısıyla atlattığını belirtti.

Uzlu, yavru aynının bakımının halen özenle devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Gece, kendi ihtiyaçlarını giderebilecek, özellikle gıda alımlarına dair yeteneklerini kazandı. Merkezimizdeki olanakları sonuna kadar kullanarak gönüllü öğrencilerimizin özverisiyle artık yavru ayı yaşamını kendi başına idame edebilecek kadar büyüdü. Yaklaşık 3,5-4 aylık oldu aslında yavru ayılar doğada 15-18 aya kadar hatta 2 yaşına kadar anneleriyle bütün alışkanlıklarını iç güdüsel yeteneklerini geliştirmek zorundalar. Burada öyle bir şansı yok merkez olanaklarımızla da yaklaşık 4-5 aylık bu yetenekleri oluşuncaya kadar, geliştikten sonra Bakanlığın uygun gördüğü bir birime nakli yapılacak.'

Gece'nin uygun bir ayı barınağına ya da başka bir merkeze sevk edileceğini anlatan Uzlu, 'Bakanlıkla konuyu paylaştık 'Gece' bundan sonra yaramazlıklarına Bakanlığımızın uygun gördüğü ayı barınaklardan birine ya da gelişmiş olanakları olan ergen bir ayı için uygun şartlarda bir birimde devam edecek. Talihsiz bir vaka. Gece'nin annesinden çok küçük yaşta ayrılması istenen bir şey değil. Umarım bundan sonra şansı yaver gider, ömrünün kalanını daha keyifli, sakin, yalnızlık çekmeden yaşar.' şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencilerinin Gece'yi, bazen günde 8 öğün beslendiğini anlatan Uzlu, 'Yaklaşık 1,5 ay biberonla beslendi. Öğrenicilerimiz kaptan beslenmeyi öğretti, bu başarıyı sağlamak için uzun süre bakıcılarıyla birebir temas sağladı. Gece'nin rehabilitasyon biriminde sevdiği bir oyuncağı var onunla gününü geçiriyor. Öğrencilerimiz, beslenme anında her zaman yanındalar. Adeta onların maskotu oldu.' dedi.

- 'Çiğnemeyi el hareketlerimizle öğrettik'

KAÜ Veterinerlik Fakültesi öğrencisi ve yavru aynın bakıcısı Alparslan Burak Güçsav ise Gece'nin merkezdeki herkesin ilgi odağı olduğunu ifade ederek, 'İlerde yavrularımıza göstereceğimiz ilgiyi ona da gösteriyoruz. Beslenmesine çok özen veriyoruz, bebek gibi olduğu için şefkatle yaklaşıyoruz, 3 saatte bir besliyoruz. İlerleyen zamanda çiğnemeyi bilmediği için el hareketimizle çiğnemeyi, yemeğin nasıl yendiğini öğrettik. Zamanla büyüdü, şimdi koşuyor, oynuyor, bulunduğu ortama alıştı, bizleri yakını gibi görüyor.' diye konuştu.

Güçsav, yavru aynının gıdalarını da özenle hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA