ABD ile Suudi Arabistan arasında yeni anlaşmalar imzalandı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cadan, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Kral Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında yapılan anlaşmaların ortak menfaatler gereği olduğunu ve sadece satın alma şeklinde olmadığını bildirdi.

ABD ile Suudi Arabistan arasında yeni anlaşmalar imzalandı
Cadan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Ekonomi ve Planlama Bakan Yardımcısı Muhammed Tuveyciri ile düzenlediği basın toplantısında, bugün imzalanan anlaşmalar ve ülke ekonomisi ile ilgili açıklama yaptı.

İmzalanan anlaşmaların Suudi Arabistan ekonomisine güçlü bir şekilde hizmet edeceğini belirten Cadan, 2030 vizyonunun, Suudi Arabistan'ın ekonomik alanda yaşayabileceği birçok problemi çözüme kavuşturacağını ifade etti.

Cadan, yerel ekonominin yapılan anlaşmalarla güçleneceğini ve anlaşmaların, yeni iş fırsatları ile teknoloji transferini öngördüğünü vurguladı. Cadan, anlaşmalar ile sadece satın almaların gerçekleşmeyeceğini, ortak üretim gibi projelerle ülkenin üretim kapasitesinin gelişeceğini belirtti.

Bugün imzalanan anlaşmalar kapsamında kurulması kararlaştırılan, Suudi Arabistan savunma sanayi firması ile Raytheon firması arasında kurulması kararlaştırılan ve savunma sanayi alanında faaliyet gösterecek 'Raytheon Arabia' firmasının, Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde savunma sanayisindeki 'milli üretim' oranının yüzde 50'ye çıkarılmasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ifade etti.

Ekonomi ve Planlama Bakan Yardımcısı Tuveyciri de ekonomide planlama aşamasının sona erdiğini, bundan sonra uygulama aşamasına geçileceğini, bu anlaşmaların uygulama aşamasında ülkenin önünü açacağını ve 2030 vizyonu hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacağını kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, bugün yaptığı açıklamada ülkesi ile ABD arasında varılan anlaşmaların toplam tutarının 380 milyar dolara ulaştığını bildirmişti.

Kaynak: AA