Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Altunyaldız: 'Sanayi üretimi ve kalkınma oranlarıyla enerji tüketimi arasında ciddi bir bağ görüyoruz. Hedeflerimize daha yüksek oranlı büyümeleri, kalkınma ve refah artışını koyuyoruz. Bunları yapabilmek için enerjiye ihtiyaç var'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, sanayi üretimi ve kalkınma oranlarıyla enerji tüketimi arasında ciddi bağ olduğunu belirterek, 'Hedeflerimize daha yüksek oranlı büyümeleri, kalkınma ve refah artışını koyuyoruz. Bunları yapabilmek için enerjiye ihtiyaç var. ' dedi.

Altunyaldız, İstanbul'da gerçekleştirilen ve iki gün sürecek 'Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin çekici bir güç olduğunu söyledi.

Son 15 yılda enerjide hızlı kalkınmayla beraber önemli gelişmeler kaydedildiğini anlatan Altunyaldız, özellikle kaya gazı, petrol fiyatlarındaki konjonktürel iniş çıkışlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki maliyet düşüşlerinin, enerjideki kuralların yeniden belirlendiği bir dönemi gündeme getirdiğini ifade etti.

Altunyaldız, enerjide yeni döneme uyum sağlayan ülkelerin kazançlı çıkacağını vurgulayarak, 'Sanayi üretimi ve kalkınma oranlarıyla enerji tüketimi arasında ciddi bir bağ görüyoruz. Hedeflerimize daha yüksek oranlı büyümeleri, kalkınma ve refah artışını koyuyoruz. Bunları yapabilmek için enerjiye ihtiyaç var. Enerjiniz yoksa bunları yapabilme imkanınız yok.' diye konuştu.

Türkiye'nin enerji talebindeki artışına dikkati çeken Altunyaldız, şöyle devam etti:

'Türkiye'nin cari açığının önemli kısmı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Hükümetimiz enerji stratejisini ortaya koydu. Arz güvenliği, yerli ve yenilenebilir kaynakları sağlamak ve öngörülebilir piyasalar oluşturmak zorundayız. Bu çerçeveden baktığımızda, bu üç sacayağında arz güvenliği konusunda çok aktif çalışmalar içindeyiz. Bu noktada, konjonktürel olarak sorunlar yaşanabilir, ancak bunları minimize etmek, küresel standartları yakalamak, iş ve enerji arz güvenliğini sağlamak iradesini gösterebilmek önemlidir.'

- 'Madenciliğin vazgeçilmezi iş sağlığı ve güvenliği'

Türkiye Kömür işletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş da kömürün zor ancak önemli bir sektör olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçlerde, kalitenin ve yer altı madenciliğinin ciddi anlamda öne çıkacağını söyledi.

Kömürün elektrikle eşdeğer algılanmaya başladığını vurgulayan Aktaş, 'Madenciliğin vazgeçilmezi iş sağlığı ve güvenliği kurallarını yerine getirmektir. Kömür denince akla elektrik enerjisi geliyor. Hem kurulu kapasitenin artırılması hem de yerli enerji içinde kömürün payının artırılması hedeflemektedir. Kömürde gerek termik santrallerin gerekse sanayi sektörünün ihtiyacının karşılanabilmesi için güvenli şekilde üretim hızını arttırma çabasındayız.' dedi.

Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat ise Türkiye'de madencilik sektörünün olması gereken seviyelerde bulunmadığını belirterek, dünya seviyesini yakalamak için benzeri etkinliklerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda hükümetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da kendilerine destek verdiğini aktaran Polat, 'Dünyanın uzay madenciliğini konuştuğu günlerde, bizim daha yapacak çok işimiz var. Madenciliği, işçi sağlığı ve iş güvenliğini en üst seviyelere çıkarabilmek için çalışmalarımız var.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yatırımlarında doğayı gözeten ve katkıda bulunan şirketler Akçelik Madencilik Ticaret ve Sanayi AŞ, Aksa Enerji Üretim AŞ (Göynük Termik Santrali), Aydın Linyit Madencilik ve Akaryakıt Sanayi Ticaret AŞ ile Enerjisa Enerji Üretim AŞ'ye (Tufanbeyli Termik Santrali) ödülleri verildi.
Kaynak: AA