Orta Amerika'da 'Narko-Orman Tahribatı'

Kokain üretmek için açılan ekim alanları yağmur ormanlarını yok ediyor.

Bilim adamları, Orta Amerika ülkelerinde uyuşturucu madde üretiminde kullanılan koka bitkisi yetiştirmek üzere açılan ekim alanlarının tropikal yağmur ormanlarının yok olmasına neden olduğunu bildirdi.

ABD'nin Oregon State Üniversitesinden araştırmacılar yaptıkları çalışmada, yasa dışı uyuşturucu üretimi için yapılan koka bitkisi ekiminin güvenlik güçlerinin takibi nedeniyle giderek uzak ormanlık alanlara taşınmasıyla bölgede orman tahribatının yoğunlaştığı konusunda uyardı.

Araştırma için ABD'nin Maryland Üniversitesi tarafından yürütülen Küresel Orman Değişimi programının uydu izleme verilerini inceleyen bilim adamları, 2001-2014 yılları arasında Orta Amerika yağmur ormanlarında, önceki yıllardaki zamana bağlı azalma kalıplarına uymayan belirgin bir kayıp olduğunu saptadı.

Ormanlar içinde anormal boşlukların oluştuğu ve orman kaybının yoğunlaştığı bölgelerlerle ilgili verileri, ABD Ulusal Uyuşturucu Kontrol Politikası Dairesinden edindikleri Orta Amerika'daki muhtemel uyuşturucu ticareti güzergahlarına dair bilgilerle karşılaştıran araştırmacılar, uyuşturucu trafiği ve orman tahribatı arasında ilişki olduğunu gözledi.

Araştırmacılar 'narko-orman tahribatı' olarak adlandırdıkları etkinin, son 10 yılda Honduras, Guatemala ve Nikaragua'daki yağmur ormanlarının yüzde 30'unun yok almasına yol açtığını belirtti.

'Dünya'nın akciğerleri' olarak adlandırılan, atmosferdeki karbon emilimini sağlayan en önemli kaynak olan ormanların tahrip edilmesinin ekosistemin dengesini olumsuz etkileyeceği kaydedildi.

Araştırmanın bulguları 'Environmental Research Letters' dergisinde yayımlandı.
Kaynak: AA