Cemil Alevli Gaziantep Kolej Vakfı'nda Anıldı

Gaziantep sanayisinin efsane isimlerinden birisi olan Sanayici Cemil Alevli kurucusu olduğu Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında düzenlenen törenle ölümünün 45. yılında anıldı.

Cemil Alevli Gaziantep Kolej Vakfı'nda  Anıldı
Gaziantep sanayisinin kuruluşundan bugünlere gelişinde gerçekleştirdiği ilklerle önemli bir yer tutan Sanayici Merhum Cemil Alevli kurucusu olduğu GKV Özel Okullarında düzenlenen bir törenle anıldı. Törenin ardından Gaziantep Asri Mezarlıkta bulunan mezarı başında da bir anma töreni gerçekleştirdi. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında düzenlenen anma törenine Gaziantep Kolej Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, Celal Ersoy, GKV Özel Okulları Genel Müdürü Müfit Taşlıyar, Genel Müdür Yardımcıları Kasım Ateş ve Can Hoşcan ile çok sayıda yönetici, öğretmen ve öğrenci ve katıldı.

"Örnek bir sanayici, iş adamı ve eğitim gönüllüsüydü"

Cemil Alevli’nin sadece Gaziantep sanayisi için değil, ülke sanayisi içinde önemli bir misyon üstlendiğini ve gerçekleştirdiği ilklerle Gaziantep sanayisinin ilk temellerini atan isim olduğunu ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Can Hoşcan, “Okullarımızın kurucusu merhum Cemil Alevliyi aramızdan ayrılışının 45.yılında rahmet ve minnetle anıyoruz. Cemil Alevli Gaziantep’in sanayi alanında gelişmesi ve döneme uygun donanımlara kavuşturulması için dönemin önde gelen isimleri tarafından seçilerek tekstil eğitimi almak için Almanya’ya gönderilen 5 gençten birisi olup eğitimini tamamladıktan sonra döndüğü Gaziantep’te üstlendiği misyonu başarıyla yerine getiren önemli bir isimdir. Cemil Alevli aydın görüşlü, çok yönlü, ülkesine, milletine ve devletine bağlılığıyla bilinen kentin yetiştirdiği önemli isimlerden birisiydi. Hayatını Gaziantep’in gelişmesine adamış,kentimizin sanayi alanındaki başarılarını, ekonominin gelişmesinde, kentin modernleştirilmesinde, ulaşım sorunlarının çözülmesinde de önemli roller almıştır. Sanayici kimliğinin yanı sıra bölge ekonomisinin gelişmesinde önemli engel oluşturan bir çok yasanın değiştirilmesi ve güncellenmesi için Gaziantep Milletvekili olarak görev yaptığı TBMM’de bu sorunların çözümü için önemli yasa teklifleri vermiş ve bunlarda başarılı olmuştur. Eğitim Cemil Alevli için önemli bir konu, çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birisiydi. Bunun için yeni bir ilke imza atarak Gaziantep’in Yazıcık semtinde inşa ettirdiği ve eşinin adını verdiği okulu devlete bağışlamasının ardından bugün Cemil Alevli İlkokulu olarak bilinen okulu inşa ederek ismini Adsız İlkokul olarak vermişti. Hızla sanayileşmeye giden ve dünya ile entegrasyonunu sürdüren Gaziantep’in en önemli ihtiyacı olan yabancı dil bilen, dünya ile her türlü konuda koordinasyon sağlayabilecek yeteneklere sahip gençler yetiştirmek üzere Gazianteplilerin de büyük destekleriyle 1963 yılında bugünkü GKV Özel Okullarının temelini attığını ve 1972 yılına kadar okullarımızın gelişmesi için yaşamının son dönemini tamamen bu işe vakfetti, bugün kendisinin kurduğu okullarda olduğu gibi GKV Özel Okullarında da her biri Gaziantep kent vizyonuna ve ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak binlerce öğrenci yetişiyor. Yaşamının son anına kadar ülkenin, kentimizin ve kurduğu okul üzerinden gençlerin yarınlarıyla ilgilenen Merhum Cemil Alevli’yi rahmet ve minnetle anıyoruz ” dedi.

GKV’de ki anma töreni duygulandırdı

Yapılan konuşmanın ardından öğrencimiz Dilara Petek Can Yücel’in “Ben Hayatta En Çok Babamı Sevdim” şiirini okudu. Sunuculuğunu öğrencilerimizden Mehmet Ali Koyuncu ve Gökçe Darbaz’ın yaptığı anma programında öğrencimiz Ahmet Can Işık merhum Cemil Alevli’yi canlandırdı. Cemil Alevli’yle ilgili hazırlanan kısa filmin izlenmesinin ardından Cemil Alevli Koleji öğrencileri Merhum Cemil Alevli’nin çok sevdiği “Eğer” (RudyardKipling) adlı şiiri seslendirdiler. Daha sonra da Merhum Cemil Alevli’ye yazdıkları bir mektubu topluca yüksek sesle okudular. Programın sonunda Ortaokul Türkçe öğretmeni Ahmet Ertaş Cemil Alevli için yazdığı şiiri Ortaokul müzik öğretmeni Gökhan Hüsünbeyi’nin kemanı ve 7. sınıf öğrencisi Mina Haratoğlu’nun gitarı eşliğinde seslendirdi. Gökhan Hüsünbeyi de bestelediği şiiri keman ve gitar eşliğinde okudu.

Mezarı başında dualarla anıldı

GKV Özel Okullarında düzenlenen anma töreninin ardından Gaziantep Asri Mezarlıkta bulunan mezarı başında da anılan Cemil Alevli’nin kent sanayisine olduğu kadar sosyal yaşamına da önemli katkılar sağladığı açıklanarak dualarla anıldı.
Kaynak: İHA