Kuzey Kore Liderinin Üvey Ağabeyinin Öldürülmesi

Kim Jongun'un öldürülen üvey ağabeyinin oğlu olduğu iddia edilen bir gencin görüntüleri ortaya çıktı.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un zehirlenerek öldürülen üvey ağabeyi Kim Jong-nam'ın oğlu olduğunu ileri süren bir gencin görüntüleri yayınlandı.

'Cheollima Civil Defense' tarafından, video paylaşım sitesi YouTube'a 7 Mart'ta yüklenen 40 saniyelik videoda, Koreli bir insani yardım kuruluşunun koruması altında olduğu ifade edilen 21 yaşındaki gencin, bir duvarın önünde konuşurken çekilmiş görüntüleri yer alıyor.

Videoda annesi ve kız kardeşinin de yanında olduğunu açıklamadan önce pasaportunu gösteren genç, 'Adım Kim Han-sol, Kuzey Koreliyim, Kim ailesinin bir üyesiyim. Babam bir kaç gün önce öldürüldü.' ifadesini kullanıyor.

Kim Han-sol'un pasaport bilgilerinin karartıldığı videoda, konuşmalarının bir bölümü sansürlendiği için adı anlaşılmayan kişi ve kuruluşlara teşekkür eden gencin, 'Durumun yakında daha iyi olmasını ümit ediyoruz.' dediği görülüyor.

Yonhap'ın haberinde, Güney Kore istihbarat yetkililerinin, gencin Malezya'da suikasta kurban giden Kim Jong-nam'ın oğlu Kim Han-sol olduğunu doğruladığı kaydedildi.

'Cheollima Civil Defense' grubunun, Kuzey Kore liderinin bazı yakınlarını, Pyonyang yönetiminin zulmünden koruduğu, Kuzey Kore vatandaşlarının ülkeden kaçmalarına yardım ettiği iddia ediliyor.

Grubun internet sitesinde yapılan açıklamada, geçen ay 'Kim Jong-nam'ın ailesinden kalanların acil koruma talebine' yanıt verdikleri bildirildi.

Açıklamada, 'Üç aile üyesiyle derhal görüşüldü ve bu kişiler emniyete alındı.' ifadesine yer verildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam, 13 Şubat'ta Kuala Lumpur'daki uluslararası havalimanında uğradığı VX sinir gazlı saldırının ardından hayatını kaybetmişti.

Kim Jong-un'un, 2015 yılında otoritesine karşı çıkmakla suçlanan 15 üst düzey yetkilinin idam edilmesi emirlerini verdiği, bu idamların gerçekleştiği bildirilmişti.

Kim, 2014'te ülkenin ikinci adamı sayılan ve aynı zamanda amcası olan Jang Song-Thaek'i idam ettirmişti. Çin basınında yer alan haberlerde, Kim Jong-un'un, amcasını ve beş yardımcısını üç gün boyunca aç bırakılan köpeklere parçalattırdığı ileri sürülmüştü.

Kaynak: AA