Başak Traktör Denizli'den Gelen 55 Çiftçiyi Ağırladı

Temeli 1914 yılında atılan ve sürekli geliştirilen modelleri ile çiftçilerin beğenisini kazanan Başak Traktör, Denizli’den gelen çiftçileri ağırladı.

Başak Traktör Denizli'den Gelen 55 Çiftçiyi Ağırladı
Denizli Bayisi Başak Traktör’ün organizasyonu ile Adapazarı’nda bulunan üretim tesislerine gelen 55 çiftçi, fabrika yöneticileri tarafından karşılandı. Tanışma sonrasında SANKO ve Başak Traktör tanıtım filmlerini izleyen çiftçiler, daha sonra fabrika yöneticileri ile birlikte öğle yemeği yedi.

Küçük gruplara ayrılan ve fabrika yetkililerinin bilgilendirmesi eşliğinde üretim hatlarında inceleme yapan çiftçiler, geliştirilen modeller ve son teknoloji tesislere hayran kaldı.

Çiftçilerin sahip oldukları ya da fabrikada gördükleri yeni modellerle ilgili şikayet, istek ve görüşlerini paylaşmalarının ardından, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Başak Traktör

Bir asrı aşan geçmişi bulunan Başak Traktör, 2012 yılında SANKO Holding bünyesine katıldı.

Adapazarı’nda, 39 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 275 bin metrekare arazi üzerindeki fabrikada, yılda 10 bin traktör üretilebilecek kapasiteye sahip olan Başak Traktör, Türkiye çapında yaygın satış ve servis ağının yanı sıra, ekonomik ve kolay ulaşılabilir yedek parça stokuyla çiftçisinin ihtiyacına yanıt veriyor.

Tesiste traktörün motor, şanzıman, hidrolik gibi tüm ana parçaları işlenip üretilebiliyor. Yüzde 100 yerli sermayeyle üretim yapan Başak Traktör, düşük yakıt tüketimi, düşük bakım maliyeti, Türkiye çapındaki geniş satış ve servis ağı ile her zaman çiftçinin yanında hizmet sunuyor. Başak Traktör, 47 HP’den, 110 HP’ye yeni kabinli 100 ve 110 HP’lik yeni modelleri ile ürün gamını genişletmeye devam ediyor.

Başak traktör’ün kilometre taşları

Başak Traktör’ün temelleri, 1914 yılında Adapazarı’nda kurulan DA-TA (Demir Araba-Tahta Araba) Fabrikası’na dayanıyor. 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na bağlanan şirket, Sakarya Alat-ı Ziraiye adıyla tarım alet ve makineleri üretmeye devam etti. Adapazarı’ndaki fabrikada o dönemlerde Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan çiftçi arabaları (at arabası), hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanlarının yedek parçaları üretildi. 1968 yılında Ford marka traktörleri üretmeye başlayan tesis, pulluk ve diskaroların üretimini de sürdürdü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı. 1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı. 1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi de dahil tümüyle yerli ’Başak 12 ve Başak 17’ modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece “Başak” markası doğdu. 1994 yılında 45 HP gücünde Steyr 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı.

Bu proje kapsamında bin’e yakın traktör ve parçaları Avusturya’ya ihraç edildi. 1996 yılında “Başak Traktör” marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başladı.

2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012’de SANKO Holding bünyesine katıldı.

Sanko Holding

SANKO Holding’in temeli 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile atıldı. Dördüncü ve beşinci kuşağın işbaşında olduğu SANKO bünyesinde 15 bine yaklaşan kişi istihdam ediliyor. Tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makineleri, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriliyor.
Kaynak: İHA