Prof. Dr. Ayhan Aydın 13. Kitabı İçin Hazırlıklara Başladı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın, 13 kitabını yazmak için kolları sıvadı.

Prof. Dr. Ayhan Aydın 13. Kitabı İçin Hazırlıklara Başladı
ESOGÜ’de öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Ayhan Aydın, 12 kitabın ardından yeni bir kitap daha yazmak için çalışmalarına başladı.

Eserlerinin bir çoğunu vatandaşlar için yazan Aydın’ın, aynı zamanda teorik bilgileri içeren kitapları da var. 13. kitabın ’Umut’ üzerine olacağını belirten Prof. Dr. Aydın, popüler olan bir çok kitabın da okununca pek bir şey değiştirmediğini anlattı.

Kitap yazmaya nereden başladığını ve neden eser verme gereği duyduğunu değerlendiren Prof. Dr. Ayhan Aydın, 2 kişilik aşk üzerine yazılan kitapların da sıkıcı olduğunu kaydetti.

İnsanların mutluluğa olan ihtiyacından bahseden Aydın, "Düşünce Tarihi, Eğitim Psikolojisi, Yaşama Sanatı, Hayat Neden Güzeldir? gibi kitaplarım var. Kitap yazmaya 16 yaşında izlediğim Spinoza’yı anlatan bir film üzerine karar verdim. Onun yaşamı ve buna benzer büyük insanların hayatlarını anlatmak gerekir diye, felsefe, edebiyat, sosyoloji ve psikoloji her zaman ilgi alanımda oldu. Özetle ben insanı ve hayatı anlatmaya çalışıyorum. 2 kişilik aşklar üzerinde ya da dar bir kurgu üzerinden anlatılan eserler bence çok sıkıcı. Kitap, kitaplardan yapılır. İnsanlığın bütün bilgi birikimini aktarmak gerekir. Bu, bence bizim genç kuşaklara karşı da görevimiz olsa gerek. O nedenle son kitabım ’Mutluluk’ta da, sadece mutluluğu değil, mutsuzluk nedenlerine de, kedere, aşka, yalnızlığa, şefkate, kiraz dallarına, çıplak ayaklarla çimenlerle yürüme mutluluğuna, mavi gökyüzü mutluluğu gibi hepsine dokunmak gerekir. Doğruluk sevinci, mesela masum düşünceler mutluluğu gibi yaşamın büyük bir bölümünü ıskaladığımız için bence, çünkü insan bir rüyada yaşar aslında. Bizi edebiyat, sanat uyandırır ve farkındalığımızı arttırır. Yaşama sevincimizi arttırır. Mutluluğun temelde yazılma sebebi tam da budur. En çok da buna, nezakete, anlayışa, sabra, saygıya ihtiyacımızın olduğunu düşünürüm" dedi.



"Popüler olan şeylere bakıyorum, bence okunmasalar da olur"

Sonraki kitabı hakkında bilgiler veren ESOGÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın, tüm kitaplarını bir borç duygusu ile yazdığını aktardı. Prof. Dr. Aydın, "Bir sonraki kitabım da büyük olasılıkla ’Umut’ üzerine olacaktır. 12 kitabım var. Kitap az önce de söylediğim gibi, kitaplardan yapılır. Çok okumak gerekir. Güzel konuşmak diye bir şey yoktur, çok okumak diye bir şey vardır. Bütün üstün zekalı insanların özellikleri çok okumaktır. Çünkü yaşamın bir armağan olduğunu bize Sokrates’ten başlayarak bütün bu bilge insanlar gösterir. Ben kitaplarımı bir borç duygusu ile yazıyorum, herhangi bir beklentiyle felan değil. Zaten popüler olan şeylere bakıyorum, bence okunmasalar da olur" şeklinde konuştu.



"Sizi daha çok okumaya, öğrenmeye teşvik ediyor"

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Ayşe Dönmez, Prof. Dr. Ayhan Aydın’ın 12 kitabını da okuduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Aydın’ın herkesin okuyabileceği bir dille kitap yazdığını sözlerine ekleyen Dönmez, "Ayhan hocam, lisanstan beri derslerime giriyor. Lisansta, yüksek lisansta ve doktorada kendisinden ders alma şansı bulan şanslı insanlardanım. Birçok farklı kitabı var. Ayhan hocanın sadece lisans öğrencilerine veya yüksek lisans, doktora örencilerine hitap eden kitapları yok. Sadece teorik kitapları da yok, herkesin okuyabileceği, herkesin eline alınca kendisinden bir şeyler bulabileceği kitapları var. Gerek öğretmenlere, gerekse topluma hitap eden kitapları var. Yanında daha teorik sınıf yönetimi, eğitim psikolojisi gibi, öğrenciler için özellikle yazılmış kitapları olmasına rağmen, diğer kitapları herkesi okuyabileceği kitapları mevcut. Tabii ki ben hepsini okudum. Ayhan hocanın gerek derslerine girdiğinizde, gerekse kitaplarını da okuduğunuzda, hocadaki entelektüel birikimin gerçekten gerek konuşmalarında, gerekse kitaplarında farkına varıyorsunuz. Aslında sizi daha çok okumaya, öğrenmeye teşvik ediyor bu. Kitaplarda sadece salt teorik bilgiler yok, hayata dair her şey var. Gerek düşünürlerden bahsediyor, gerek temel kitaplardan bahsediyor, gerekse de çağımızı yakalıyor. Filmlerden, dizilerden en son ’Mutluluk’ kitabında mesela biraz güncel, popüler dizilere de eleştirisi var. Hoca onlara da biraz dokunduruyor. Dolayısıyla çağı yakalayan, hayata dair herşeyi barındıran kitaplar" diye konuştu.

Kaynak: İHA