Belediye Başkanı AEÜ Fakülte Ve Bölüm Temsilcilerine Anayasa Değişikliğini Anlattı

Beleye Başkanı yaşara Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) FAKÜLTE VE Bölüm temsilcilerinden oluşan bir guruba anayasa değişikliğini anlattı.

Belediye Başkanı AEÜ Fakülte Ve Bölüm Temsilcilerine Anayasa Değişikliğini Anlattı
AEÜ Temsilcilerine 18 maddeyi tek tek açıklayan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, halkın vereceğe karara saygı duyulması gerektiğini söyledi.



Cumhurbaşkanının halka ve kanunlara karşı saygılı hale getirildiğini belirten Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Cumhurbaşkanı birçok yetki ile donatılmış, ancak hiçbir sorumluluğu yok.

Yaptığı hiçbir işten, aldığı hiçbir karardan yargılanamıyor. Şimdi getirilen sistemde, Cumhurbaşkanı yaptığı her işten sorumlu olacak, yargılanabilecek, en önemlisi de halka karşı sorumlu olacak.

Getirilecek sistem, söylendiği gibi Cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler falan da vermiyor. Anayasa’da kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen konularda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor.

Cumhurbaşkanı kararname çıkaramayacak. Temel hak ve ödevler konusunda kararname çıkaramayacak. Siyasi özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak. Cumhurbaşkanı bir kararname yetkisi çıkardı diyelim eğer bu konuda meclis kanun çıkardığı anda kararname iptal olacak. Cumhurbaşkanı işleyişle ilgili kararname yayınlayabilecek.”dedi.

Koalisyon hükümetleri döneminin Türkiye için çok sancılı dönemler olduğunu anlatan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci konuşmasını şöyle sürdürdü:

“94 yıllık geçmişimize baktığımızda hükümetlerimizin ömrü yaklaşık bir buçuk yıl oldu. 10 yılda bir milletin iradesi olan meclise darbeler ve benzeri müdahaleler yapıldı.

Tüm bunlar neticesinde istikrar büyük kayba uğradı. İşte Türkiye böyle dönemler yaşadı. Yine geçmişe baktığımız zaman Türkiye’nin kalkındığı yılların güçlü hükümetler döneminde olduğunu görüyoruz. Koalisyonlarla bu ülke çok büyük sıkıntılar yaşadı.

İlerlemek ve yarına daha güvenle bakması gereken ülkemiz maalesef büyük sıkıntıların içerisine sürüklendi. Tarihimiz bize bunu gösteriyor. Ve şimdi önümüzde yeni bir dönem için imkân bulunuyor. 16 Nisan’da halk oylamasına gidiyoruz.

İçeriğinde ise anayasa değişikliğini ön gören 18 madde var. Bu maddelere genel olarak baktığımız zaman yasama, yürütme ve yargı yetkisinin kaynağı halka dayanıyor. Cumhurbaşkanlığı yürütmenin başı olarak ve ikilik ortadan kaldırılarak yürütme tamamen halkın seçeceği Cumhurbaşkanına bırakılıyor.

Süresi 5 yıl olarak belirleniyor ve en fazla iki dönemle sınırlandırılıyor. Bunun yanı sıra 550 olan milletvekili sayımız 600’e çıkıyor. Zira oranladığımız zaman ülkemizde her 143 bin kişiye bir milletvekili şeklinde tayin edilirken, gelişmiş ülkelerde ise bu 50-55 bin civarındadır.

Zaten ülkemizin nüfusu arttığı için bu da gerekli olan bir değişikliktir. Siyasetle ilgili olarak seçilme yaşı yine 18’e düşüyor. Gençlerin siyasette aktif olabilmesi için yapılan bu değişikliği de destekliyoruz.

Seçilme yaşının 18’e indirilmesini eleştiriyorlar. 18 yaş ve üzerinde 7 milyon gencimiz var. Biz bu gençlere sen siyasileri seçebilirsin ancak kendin seçilemezsin diyoruz.

Böyle bir şey olabilir mi? Asıl olan seçilmek değil, seçmektir. 18-19 yaşında bir gencimiz çıkar, halkın takdirini alır, teşkilatlara kendini sevdirir, kendini geliştirmiştir, neden böyle bir genci meclise göndermeyelim.

Gençlerimizi küçümsemeyelim onların önünü açmamız gerekir. Sistem devlet yönetiminde iki başlılığı ortadan kaldıracak, koalisyonlar dönemini bitirecek, belirsizlikte medet uman, vesayetçi yönetimden beslenen odakları bitirecek.

Bu sistem, ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin önünü açacak. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha güçlü bir Türkiye bırakmak için bu sisteme değişikliğine ihtiyacımız var.”
Kaynak: İHA