Gazetede Örgüt Propagandası Davasında Karar

Oyuncu Jülide Kural, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği tarihte, yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada, 1 yıl 3 ay hapis cezası ve 6 bin lira adli para cezasına çarptırıldı Kural:'Adımın genel yayın yönetmeni olarak yazılmasını ben istedim. Bir günlük sembolik olarak genel yayın yönetmenliği yaptım, yazılan yazılardan bir haberim yoktu'

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği tarihteki yayınlarla terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan oyuncu Jülide Kural, 1 yıl 3 ay hapis cezası ve 6 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Jülide Kural ile avukatları katıldı. Duruşmayı, Kural'ın arkadaşları da takip etti.

Söz alarak savunma yapan Kural, kapatılan Özgür Gündem gazetesinde bir günlük genel yayın yönetmenliğini isteyerek üstlendiğini söyledi.

İfade özgürlüğünü önemsediğini anlatan Kural, 'Yaşamım boyunca insan hakları için mücadele eden bir sanatçıyım. Şiddet karşıtı ve barıştan yanayım. Kürt sorununun çözümü için de bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. İfade özgürlüğünü çok önemsiyorum. Bir gazeteci değil, sanatçıyım. İfade özgürlüğünün olmadığı yerde sanat da olmaz. Ben dayanışmayı sanat olarak gördüm ve bir günlük sembolik olarak genel yayın yönetmenliği yaptım. Adımın genel yayın yönetmeni olarak yazılmasını ben istedim. Yazılan yazılardan bir haberim yoktu. Beraatimi istiyorum.' diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Kural'ın, 'terör örgütü propagandasını yapmak' suçundan, 1 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Daha sonra, sanık Kural'a verilen cezanın ertelenmesini oy birliğiyle kabul eden mahkeme heyeti, sanığın, 'terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak' suçundan ise 10 ay hapis cezasının karşılığı olan 6 bin lira adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.
Kaynak: AA