Rus Gelinden Karadenizli Kadınlara Keçe Kursu

Trabzon'da yaşayan Rus gelin Liliya Gorbatsevich, açılan kursta kadınlara, çocuk yaşta babaannesinden öğrendiği keçe sanatının inceliklerini anlatıyor Gorbatsevich: 'Keçe sanatının ucu çok açık. Şapka, eldiven, şallar, yelekler, etekler, resimler, ev eşyaları, çizmeler ve daha birçok şey yapabilirsiniz' 'Şimdiye kadar Almanya, Belçika ve İstanbul'a sipariş üzerine işler yaptık'

DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da yaşayan Rus gelin Liliya Gorbatsevich, çocuk yaşta babaannesinden öğrendiği keçe sanatı konusunda kadınlara eğitim veriyor.

Rusya'da 10 yıl önce Türk vatandaşıyla evlenen 42 yaşındaki Liliya Gorbatsevich, eşinin işi nedeniyle 5 sene önce Trabzon'da yaşamaya başladı.

Çocuk yaşta babaannesinden keçe sanatını öğrenen Gorbatsevich, Trabzon'da sanatla uğraşmaya karar verince birçok kursa giderek el becerilerini geliştirdi.

Trabzon Sanatevi'nde 6 ay önce açılan kursta kadınlara keçe sanatının inceliklerini öğreten Gorbatsevich, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'da 2 yıl avukat olarak çalıştığını söyledi.

Sanat sevgisinin mesleğinin önüne geçtiğini belirten Gorbatsevich, 'Sanatı seviyorum. Sanatı paylaşmayı da seviyorum. Biraz da terapi oluyor. Kafanızdaki düşünceler dağılıyor. Sanatınızı birileriyle paylaşmak güzel bir şey.' diye konuştu.

Keçe sanatını 13 yaşında babaannesine yardım ederek öğrendiğini anlatan Gorbatsevich, son görüşmelerinde babaannesinin kendisine 35 yıldır kullandığı keçe tarağı ve keçeleri hediye ettiğini anlattı. Gorbatsevich, şunları kaydetti:

'Babaannem ölmeden önce bana 'Türkiye'de ne yapıyorsun, zamanını nasıl geçiriyorsun?' diye sordu. Ben de ufak tefek işlerle uğraştığımı ve bunun yanında sanatla da ilgilenmeye çalıştığımı söyledim. Bana neden keçe sanatını orada insanlara öğretip geliştirmediğimi sordu. Türkiye'ye döndükten bir süre sonra babaannemin vefat ettiğini öğrendim. Ben de oturup düşündüm ve keçe sanatıyla ilgili bir proje hazırladım. Onun isteğini yerine getirmek için kurs açmaya karar verdim. Ekim ayında projemizi hayata geçirdik. Böylelikle babaannemin de vasiyetini yerine getirmiş oldum.'

Keçeleri Rusya ve Bursa'dan internet üzerinden sipariş ederek getirttiğini bildiren Gorbatsevich, 'Keçe sanatının ucu çok açık. Şapka, eldiven, şallar, yelekler, etekler, resimler, ev eşyaları, çizmeler ve daha birçok şey yapabilirsiniz. Keçeleri 50 gram top olarak alıyoruz. İnce parçalar şeklinde koparıp, dikey ve yatay olarak üst üste yerleştiriyoruz. Kuru çuval üzerine altına sünger koyarak, iğneyi batırarak, yapıyoruz ve deseni çıkarmaya çalışıyoruz. İğneyle çalışarak ev eşyaları yapıyoruz.' diye konuştu.

- El işlerini yurt dışına gönderiyor

Keçe kursuna ilginin çok güzel olduğunu anlatan Gorbatsevich, 'Şu anda 10 kursiyerimiz var. Sosyal medya hesabımız üzerinden, yaptığımız el işlerini satışa sunuyoruz. Şimdiye kadar Almanya, Belçika ve İstanbul'a sipariş üzerine işler yaptık. Yeni siparişlerimiz gelirse, istek üzerine her türlü el işini yapabiliriz.' dedi.

Kursiyerlerden Zehra Atalay ise yeni bir şeyler üretmekten ve Liliya ile çalışmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.

Kursa başlayınca 'renklerin içinde kaybolduğunu' dile getiren Atalay, 'Onları ellemek, dokunmak bile bizi çok sevindirdi. İlk çalışmamızda bere yaptım. Eldiven ve kaşkol yaptık. Çok da mutluyum. Amacımız Trabzonlu kadınlara keçe sanatını öğretmek. Gelecek ay sergi açıp, ürünlerimizi satışa sunmak istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Nihan Karaali de keçe sanatıyla birlikte güzel bir enerji ortaya çıktığını, bu durumdan çok mutlu olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA