21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü

-Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Sandal, down sendromlu çocuklara erken dönemde özel eğitim, fizik tedavi ve dil terapisi yapılması gerektiğini söyledi

21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü
Down sendromunu genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Sandal, “Down sendromlu çocuklara erken dönemde özel eğitim, fizik tedavi ve dil terapisi yapılması gerekiyor. Çocukların iyi bir özel eğitimle sosyal hayata hızla uyum sağlaması ve genç erişkin olduklarında meslek edinebilmesi mümkün” dedi.

Her 800- 1000 canlı doğumda 1 down sendromlu doğum oranı olduğu bildirildiğini belirten Sandal, “Neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların çocuklarında görülme olasılığı yüksektir. Bunun nedeni kromozom ayrılmalarının ileri yaşlarda daha düzensiz olmasından kaynaklanmaktadır. Down Sendromu gebelikte tanınabilen bir genetik farklılıktır. İkili tarama testi, üçlü tarama testi, ultrasonografi ve diğer bazı tanı yöntemleri ile down sendromundan şüphelenilen gebeliklerde ileri tetkikler yapılır.” diye konuştu.

Down sendromlu bebeklerin görünümü hakkında bilgiler veren Sandal “Down sendromlu çocuklarda hafif ve orta derecede zeka geriliği mevcuttur. Daha yavaş büyür, daha yavaş öğrenirler. Down Sendromlu çocuklara erken dönemde özel eğitim, fizik tedavi ve dil terapisi başlanmalıdır. İyi bir özel eğitimle sosyal hayata hızla uyum sağlarlar ve genç erişkin olduklarında meslek edinebilirler. Günümüzde down sendromlu insanlar uygun tıbbi bakım gösterildiğinde uzun bir yaşam sürdürebilmektedirler” dedi.

Kaynak: İHA