Denizbank Genel Müdürü Ateş Açıklaması

'Yalnızca Rusya'nın Mir ödeme sistemiyle değil, Visa ve MasterCard'ın da ikna edilerek kredi kartlarıyla doğrudan TL'den rubleye, rubleden TL'ye kayıp yaşanmadan harcama yapılabileceği bir organizasyon yaptık' 'Rusya sanayi, enerji ve metalürji, Türkiye ise turizm, tarım ve müteahhitlik hizmetlerinde çok önemli ülkeler. Bu bütünlük içerisinde iki ülke arasında çok güzel bir ekosistem yaratılabilir' 'Türkiye ve Rusya coğrafyası birlikte değerlendirildiğinde, ikili ticarette 100 milyar dolarlık hacim bir hayal değil' '2015 ve 2016'da yaşanan düşüş sonrası Rus turistler dışarıda aradığını bulamadı ve Türkiye’yi özledi' 'Erken rezervasyon sayısı 2014'teki rekor sayıya yaklaştı. Bu seviyenin de geçilmesi bekleniyor'

EMRE GÜRKAN ABAY - DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, sadece Rusya'nın Mir ödeme sistemiyle değil, Visa ve MasterCard’ın da ikna edilerek kredi kartlarıyla doğrudan TL'den rubleye, rubleden TL'ye kayıp yaşanmadan harcama yapılabileceği bir organizasyon yaptıklarını bildirdi.

Moskova Uluslararası Turizm Fuarı’nı (MITT) ziyaret eden Ateş, son dönemde giderek önem kazanan Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerine yönelik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin otomotivde dünyanın en büyük ihracatçılarından biri olduğunu vurgulayan Ateş, 'Rusya’ya geleneksel ihraç ürünlerimiz olan tekstil, deri veya inşaatın yanı sıra, bunun gibi alanlarda da Rusya pazarında daha fazla gelişebiliriz.' dedi.

Ateş, Rusya’da önemli sanayi devleri bulunduğuna işaret ederek, 'Ancak KOBİ tarafına doğru indikçe, Rusya coğrafyasında şirket sayısı azalır. Türkiye ise bir KOBİ cenneti... Dijitalleşme çağında DEİK ve diğer devlet kurumlarımızın da desteğiyle Rusya’da az üretilen malzemeleri tanıtmamız gerekiyor.' diye konuştu.

Ateş, Rusya’nın sanayi, enerji ve metalürji, Türkiye’nin ise turizm, tarım ve müteahhitlik hizmetlerinde çok önemli ülkeler olduğunu, bu bütünlük içerisinde iki ülke arasında çok güzel bir ekosistem yaratılabileceğini söyledi.

Türkiye ve Rusya coğrafyası birlikte değerlendirildiğinde, ikili ticarette 100 milyar dolarlık hacmin bir hayal olmadığını ifade eden Ateş, iki ülkenin iklim ve enerji gibi unsurlar nedeniyle rekabetten ziyade birbirini tamamlayan niteliklere sahip olduğunu vurguladı.

- 'Rus turistler Türkiye'yi özledi'

Hakan Ateş, 2015 ve 2016’da yaşanan düşüş sonrası Rus turistlerin dışarıda aradığını bulamadığını ve Türkiye’yi özlediğini ifade ederek, turizm konusunda bu yıl son derece iyi gelişmeler yaşandığını, erken rezervasyon sayısının 2014’teki rekor sayıya yaklaştığını, bu seviyenin de geçilmesinin beklendiğini kaydetti.

DenizBank olarak, Rus turistler, tur operatörleri, hava yolu şirketleri ve otel zincirlerinin paraları ve hasılatlarını, talepleri dahilinde Rus rublesi üzerinden değiştirmelerine olanak sağladıklarını bildiren Ateş, şöyle devam etti:

'Rusya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) bir swap anlaşması üzerinde çalışmalarını süratle yürütüyor. Ayrıca, TCMB ruble cinsinden reeskont kredisi ikraz etme gibi bir yapıyı çok yakında gündeme getirecek. Sezona yetişeceğini umut ediyoruz.'

Ateş, yalnızca Rusya’nın Mir ödeme sistemiyle değil, Visa ve MasterCard’ın da ikna edilerek kredi kartlarıyla doğrudan TL'den rubleye, rubleden TL'ye kayıp yaşanmadan harcama yapılabileceği bir organizasyon yaptıklarını bildirdi.

Daha fazla Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edip daha fazla harcama yapmasını amaçladıklarını kaydeden Ateş, 'Türkiye’de turist başına harcama ortalaması bin doların altında. Bunu İspanya gibi bin 200 dolar, hatta bin 500 dolara doğru çıkartmamız lazım. Çünkü Türkiye’nin petrolü turizmdir.' dedi.

- 'Ne zaman Türk ve Rus halkları iyi geçindiyse mutluluk ve refah olmuştur'

DenizBank Genel Müdürü Ateş, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk vatandaşları ve şirketlerine yönelik kısıtlamaların en yakın zamanda kalkacağına yönelik açıklamalarının son derece pozitif olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'Tarihimiz boyunca ne zaman Türk ve Rus halkları iyi geçindiyse mutluluk ve refah olmuştur. Ne zaman kavga olmuşsa da iki ülke halkı da bedbaht olmuştur. İki ülke arasındaki ilişkileri son derece sağlıklı ve iyi tutmak herkesin milli vazifesi. Bu çerçevede DenizBank’ı Türkiye’de, Sberbank’ı da Rusya’da birer kilometre taşı olarak kabul ediyoruz. Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) German Gref de bu konuda son derece kararlı ve Türkiye’nin kendileri açısından değerini idrak etmiş bir Rus ileri geleni, kanaat önderi... Dolayısıyla bu yolda yürüyeceğiz.

Artık çıkışa geçmek Rusya’dan başladı, erken rezervasyonlar buna işaret ediyor. Umarım diğer ülkelerden gelecek turistler de buna katılır ve 2017 iyi bir yıl olur. Ama 2017, biraz geçen yılın yaralarının sarıldığı bir yıl olacak. Bundan sonra daha da hızlı bir şekilde pozitif büyüme rakamlarına ulaşacağız.'

Kaynak: AA