FODER Gönül Elçisi Plaket Töreni

Başbakan Yardımcısı Şimşek: '2008 yılında hane halkının kur riskini bir anlamda ortadan kaldırmaya yönelik olarak bir yasaklama getirdik, hane halkının döviz cinsinden borçlanmasını engelledik. İyi ki yapmışız, yoksa bugün ciddi bir toplumsal kargaşa ve sorunla karşı karşıya kalacaktık'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2008 yılında hane halkının kur riskini bir anlamda ortadan kaldırmaya yönelik olarak bir yasaklama getirdiklerini belirterek, 'Hane halkının döviz cinsinden borçlanmasını engelledik. İyi ki yapmışız, yoksa bugün ciddi bir toplumsal kargaşa ve sorunla karşı karşıya kalacaktık.' dedi.

Şimşek, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından düzenlenen 'FODER Gönül Elçisi Plaket Töreni'ne katıldı. Finansal okur yazarlığın yayılmasına katkılarından dolayı kendisine de plaket takdim edilen Şimşek, törendeki konuşmasında finansal okur yazarlığın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Finansal okur yazarlığın küresel ölçekte çok ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Şimşek, Türkiye'de bu sorunun daha da ciddi boyutlarda olduğuna işaret etti.

Maliye Bakanı olduğu dönemde buna ilişkin yaşadığı olaylardan bahseden Şimşek, şöyle devam etti:

'O dönemde geçici birtakım gelirlerle kalıcı birtakım harcamaların finansmanının sık sık önümüze getirildiğini, bu yönde talimatlar aldığımızı söyleyebilirim. Finansal okur yazarlık önemli olduğu kadar, okur yazar olmamanın sonuçları da çok ağır. Bu konu çok önemli. Dün Finansal İstikrar Komitesini toplamıştık, çalıştığımız en önemli konulardan biri, kur riskinin yönetilmesi.

2008 yılında hane halkının kur riskini bir anlamda ortadan kaldırmaya yönelik olarak bir yasaklama getirdik, hane halkının döviz cinsinden borçlanmasını engelledik. İyi ki yapmışız, yoksa bugün ciddi bir toplumsal kargaşa ve sorunla karşı karşıya kalacaktık.'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, firmalarla ilgili çalışma yaparken, finansal okur yazarlık konusunun bir eylem planının performansını değerlendirdiklerini, bu yönde bir çabalarının olduğunu anımsatarak, bu çabanın sadece kamu tarafından gösterilmesinin yeterli olmadığına vurgu yaptı.

STK'ların ve özellikle basının bu anlamdaki önemine değinen Şimşek, basının finansal okur yazarlığın geliştirilmesi adına özel çaba göstermesi halinde, birçok konunun çözüleceği ve anlaşılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, her seviyede finansal okur yazar olmanın gerekli olduğunu belirterek, aksi halde sonuçların ekonomiler adına ağır olacağının altını çizdi.

Kendisinden önce konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin'in 'Finansal okur yazarlığı ders olarak olmasa da içerik olarak derslere entegre ediyoruz.' sözlerine atıfta bulunan Şimşek, bunun için Milli Eğitim Bakanlığına teşekkür ederek, bu çalışmanın önemli olduğunu kaydetti.

- 'Evde tasarruf kültürümüz var'

Konuşmanın ardından FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen'in yaptığı 'Evinizde finansal istikrar komitesinden kim sorumlu?' esprisine Şimşek de esprili bir yanıt verdi.

Gülerek buna dikkatli yanıt vermesi gerektiğini söyleyen Şimşek'in, 'Esra Hanım'a bir bütçe tahsis ediyorum, aşıyor, ben de uyarıyorum onu da bir şekilde sınırlıyoruz. Ama evde ikizler ve erkek çocuk var biliyorsunuz, erkek olan her gittiği yerde araba istiyor, ben de diyorum ki 'Evdeki arabalardan getirelim yanımızda, verelim istediğinde. Kızlar benimle İngilizce diyalog kuruyor, onların söylediği tek bir şey var; 'Baba pay money' (parayı öde)' yanıtı salondan alkış aldı.

Evde iyi bir disiplin olduğunu aktaran Şimşek, kendisinin fakir bir aileden geldiğini, İngiltere'ye bursla gittiğinde bile aldığı bursun ciddi bir kısmını tasarruf ettiğini anlattı.

Şimşek, 'Ne kadar geliriniz düşük olursa olsun, tasarruf çok önemli. Bizim tasarruf oranlarımız çok düşük. Tasarruf apayrı bir kültür, bizim evde tasarruf kültürümüz var.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA