Suriyeli Çocuklar Türk Akranlarıyla 'Ritim' Tutuyor

Gaziantep'te 25 Suriyeli çocuk, Büyükşehir Belediyesi Çocuk Ritim Grubunda çeşitli enstrümanlar çalarak hem savaşın acılarını unutuyor hem de Türk arkadaşlarıyla keyifli vakit geçiriyor Ensar Toplum Merkezi Müdürü Açıkgöz: 'Suriyeli ve Türk çocuklar aynı havayı soluyorlar. Aynı darbuka, aynı ritmi yakalıyorlar, aynı eli kaldırıyorlar'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi bünyesindeki 25 Suriyeli çocuk, Büyükşehir Belediyesi Çocuk Ritim Grubunda, Türk akranlarıyla enstrüman çalarak savaşın acılarını unutmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle aileleriyle Gaziantep'e gelen Suriyeli çocuklar, Ensar Toplum Merkezinde bir yandan eğitim alırken bir yandan da kültürel ve sosyal aktivitelerle ilgileniyor.

Çocuk Ritim Grubunda Türk arkadaşlarıyla ritim tutan minikler, bir dönem kilise olarak da kullanılan Ömer Ersoy Kültür Merkezinde, darbuka, def, marakas, zil ve bendir gibi çeşitli enstrümanları çalmayı öğreniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi Müdürü Salih Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezdeki Suriyeli çocukların çeşitli alanlarda eğitim gördüklerini belirtti.

Merkezde ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının organizasyonuyla müzik derslerinin olduğunu kaydeden Açıkgöz, 'Suriyeli çocuklar da ritim kursuna geldiler. Suriyeli çocuklar, ülkelerinde buna benzer kursları görmemişler. Burada çok mutlu olduklarını gözlemliyoruz.' dedi.

Savaşın izlerini taşıyan Suriyeli çocukları bu kursla bir nebze olsun rahatlatmayı amaçladıklarını ifade eden Açıkgöz, şunları kaydetti:

'Savaşı görmeyen ancak buna rağmen savaştan korkan çocuklarımız var. Bu çocuklarımız savaşın içerisinden geldiler. Psikolojik sıkıntılarını üzerlerinden atmaları için Büyükşehir Belediyesi buna benzer organizasyonlar yapmaktadır. Bugün burada ritim eğitimleri alıyorlar. Üflemeli aletler enstrümanlar çalıyor. Ritim grubunda 25 Suriyeli çocuğumuz var. Tabii yanlarında Türk çocuklarımız da var. Onlarla entegre olmaları için birlikte ders görüyorlar. Suriyeli ve Türk çocuklar aynı havayı soluyorlar. Aynı darbuka, aynı ritmi yakalıyorlar, aynı eli kaldırıyorlar. Müzikle kaynaşıyorlar.' diye konuştu.

- 'Bir çocuğun hayatına dokunmak çok güzel'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı personeli Musa Yılmaz da ritim çalışma grubunun 5 yıl önce çalışmalara başladığını söyledi.

İlk etapta sadece Türk çocuklarının olduğu grubu genişleterek, Suriyeli minikleri de dahil ettiklerini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

'Suriyeli çocuklarımız bizim misafirlerimiz olmaktan çıktılar, bizden birileri olmaya başladılar. Burada Türk ve Suriyeli çocuklarımızı beraber eğitiyoruz. Şu anda 25 Suriyeli çocuk geldi, bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz. Burası artık bir kaynaşma ortamı oldu. Savaştan kaçmış ve psikolojisi bozulmuş çocuklarımıza yardımcı olmak için buradayız. İki uzman müzik hocamızın eşliğinde burada eğitim görüyorlar. Burada eğitimlerinden sonra konservatuvara giden birçok öğrencimiz var. Bir çocuğun hayatına dokunmak çok güzel. Birçok ülke savaştan sonra sanatıyla öne çıkar. Savaşıyla değil sanatıyla övünmek ister.'

Suriyeli çocuklardan Nurul Huda, Halep'ten ailesiyle 2 yıl önce geldiğini belirterek, 'Suriye'de buna benzer yerlere hiç gitmedim. Burada müzikle ilgilenmekten çok mutluyum. Eve gitmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Yaşadığım güzel şeyleri anneme anlatıyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezine teşekkür ediyorum. Bize böyle fırsatlar tanıdıkları için teşekkür ediyoruz.' dedi.

Suriyeli çocuklardan Lucein Cade de 3 yıldır Türkiye'de olduklarını söyledi.

Ülkelerindeyken bu tür etkinliklerle tanışmadığını anlatan Cade, kursta olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türk öğrencilerden Yusuf Cihat Açıkgöz de merkezde müzikle uğraştıklarını belirterek, 'Burada Suriyeli kardeşlerimizle ritim çalışması yapıyorum. Burada kendimizi geliştiriyoruz. Zil çalışıyoruz, darbuka çalıyoruz.' dedi.
Kaynak: AA