Yargıtay'dan Emsal 'Gardırop' Kararı

Satın aldığı yatak odası takımının gardırobunda kusur bulunduğunu gören tüketici soluğu mahkemede aldı. Mahkeme, gardırop ücretinin iadesine hükmetti. Yargıtay ise, yatak odası takımının renk ve model uyumunun bozulduğunu, bu yüzden bütün ücretin iadesine karar verdi.

Yargıtay'dan Emsal 'Gardırop' Kararı
Bir tüketici, mobilya mağazasından Mart 2013’te 6 bin 850 lira karşılığında yatak odası takımı, TV ünitesi ve koltuk takımı satın aldı. Ürünler Mayıs 2013 tarihinde tüketiciye teslim edildi. Yaklaşık 3 ay sonra tekli koltukların kumaşlarının solduğunu, yatak odasının camının düştüğünü gören tüketici büyük şok yaşadı. Yatak odası takımının camı mobilya firması tarafından takıldı, ancak raflar yerinden oynadığı için sürtünmeden dolayı suntada aşınma meydana geldi. TV ünitesinin raf bağlantı yerlerinde açılmalar olduğunu gören tüketici firmanın kapısını çaldı. Firma tarafından görevlendirilen bilirkişi, kumaşta solma olduğunu, yatak odasının raydan çıktığı için zedelendiğini, ayna düştüğü için bankoyu zedelediğini, ünitenin parçalarının çift kat olduğu için aralarının belli olduğunu tespit etti. Tüketicinin ayıplı ürünlerinin bedelinin iadesine ya da ürünlerin değiştirilmesi talebine kulak asmayan firma, bilirkişi raporunu da hiçe saydı.

Yaklaşık iki yıl süren hak arama mücadelesinden geri adım atmayan tüketici, mobilya firmasını 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne şikayet etti. Mahkemede konuşan tüketici, firmanın taleplerine ilgisiz kalmasından yakındı. Ürünlerin bedelinin aynen iadesi ya da eşyaların değiştirilmesini istedi. Savunma yapan davalı firma yetkilisi ise davanın reddini talep etti. Davayı kısmen kabul eden mahkeme, gardırop ve televizyon ünitesinin satış bedeli olan 2 bin 350 liranın müşteriye verilmesine, bu iki ürünün ise firmaya iadesine karar verdi. Hüküm, davacı tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

Davacının, davalıdan satın aldığı ürünlerin ayıplı olduğunu ileri sürdüğüne dikkat çeken Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emsâl bir karara imza attı. İçtihat metni olarak da kayıtlara geçen kararda şu ifadelere yer verildi:

"Gardırobun yanlış montajı sebebi ile sürtünmelerin olduğu ve dolabı deforme ettiği, gardıroptaki sürtünmelerin kötü işçilikten kaynaklandığı yapılan bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporlardan anlaşılmaktadır. Dava konusu yatak odası takımının renk ve model olarak bir takım halinde satılan ürün olması ve umulan faydanın yanı sıra estetik amaçlı olarak da kullanılması hedeflenen bir mal olduğundan, tüketicinin ayıplı eşyanın görüntüsüne katlanmasını beklemek doğru olmaz. Ayıplı gardırobun iadesinden sonra elde kalan takımın diğer parçalarının da yatak odası takımının renk ve model uyumunun ve estetik görüntüsünün bozulması sebebiyle iadesi ile ödenen bedelin tahsiline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Temyiz olunan kararın davacı yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verildi.

"

Yargıtay kararının önümüzdeki günlerde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ulaşmasıyla davanın görülmesine yeniden başlanacak. Mahkemenin, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda yatak odası takımının ücretinin tüketiciye iadesi yönünde karar vermesi bekleniyor.

(Süleyman Aydın/İHA)
Kaynak: İHA