5. Dijital Sağlık Zirvesi

Zirvede, dijital teknolojilerin sağlık kanallarına entegrasyonu ve kullanımıyla ilgili konular ele alındı.

"5. Dijital Sağlık Zirvesi"nde (Digital Health Summit Turkey 2017) dijital teknolojilerin sağlık kanallarına entegrasyonu ve kullanımına ilişkin konular ele alınarak deneyimler paylaşıldı.

Eczacıbaşı Holding Sağlık Grup Başkanı Elif Çelik, Maslak'taki etkinlik merkezinde düzenlenen zirvenin açılışında, "Sürdürülebilir sağlık için dijital stratejiye değil, dijital çağ için iş stratejisine ihtiyacımız var" başlıklı sunum yaptı.

Çelik, 25 senedir ilaç ve sağlık sektöründe bulunduğunu, son 5 yıldır da özellikle dijital sağlık ve sağlığın dönüşümü konularında çalıştığını anlatarak, "Teknoloji nereye giderse gitsin, teknolojiyi insanların nasıl kullandığının ve insanın yaratıcılığını, vicdanını, duygularını işin içine katmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

"Hepimizin artan yaşam beklentisi var. Bunu sağlayan da aslında sağlık endüstrisi ve teknoloji. Ciddi bir yaşam süresi uzamasıyla karşı karşıyayız." diyen Çelik, yaşam süresinin uzamasıyla dünya nüfusunun arttığını kaydetti.

Çelik, gelişen süreçte sağlık harcamalarının da arttığını belirterek, "İnsan hayatına bir süreç olarak bakarsak, sağlıklı evresinin uzatılması sağlık endüstrilerinde çalışan herkesin önceliği. Dijital sağlık, buna eşlik eden ve sağlıklı yaşamı destekleyebilecek en önemli unsur. Artık her hareketimizi, hatta duygularımızı çok hızlıca ölçebiliyoruz, veriye dönüştürebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Elif Çelik, dijital cihazların gelişmesiyle "mekansız sağlık hizmetleri"nin de gelişmeye başladığını sözlerine ekledi.

Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman da "İlaç endüstrisinin geleceği: Biyoteknolojide son gelişmeler" başlıklı sunum yaptı.

İçinde bulunulan çağın biyoteknoloji dönemi olduğunu söyleyen Berkman, bu alandaki gelişmelerden bahsetti.

Berkman, 2000 yılının biyoteknolojide dönüm noktası olduğunu aktararak, "Çünkü insanın genom haritası çıktı. Şimdi genler taranıyor. Gen haritasında 40 bin yıllık geçmişiniz, genlerinizdeki sapmalarla hastalık riskleriniz belirleniyor. Bu risklere göre de yaşam biçiminizi düzenleyebiliyorsunuz." diye konuştu.

Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Karatabak ise akıllı telefon ve tabletlerdeki sağlık uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Teknoloji ve yazılım firmaları, ilaç sektörü, hasta örgütleri, üniversiteler, mobil operatörler, sağlık kurumları gibi farklı alanlardan katılımcıların yer aldığı zirvede, teknolojinin sağlık ile entegrasyonu konuları ele alındı.

Kaynak: AA