Güney Kore-Amerika Tatbikatına Kuzey Kore Engeli

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Amerika ile Güney Kore’nin 2018 yılında yapmayı planladıkları askeri tatbikatın Kuzey Kore’nin tutumuna bağlı olarak erteleyebileceklerini söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, dün Amerikan kanalına verdiği röportajda ABD ile yapacakları askeri tatbikata yönelik açıklama yaptı. Moon, Amerika ile Güney Kore’nin 2018 yılında yapmayı planladıkları askeri tatbikatı Kuzey Kore’nin tutumuna bağlı olarak erteleyebileceklerini söyledi.



Moon, 2018 yılında Güney Kore’nin Pyeong-chang şehrinde gerçekleşecek olan Kış Olimpiyatları’na Kuzey Kore’den katılım olmasına yönelik verdikleri çabaları ve olası bir gerginliği azaltma çabalarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Bu konuda ABD’ye öneride bulunduğunu ve Washington’ın şu anda bunu gözden geçirdiğini söyleyen Güney Koreli Devlet Başkanı, ancak bu kararın Kuzey Kore’nin tutumuna bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Moon, Kuzey Kore’nin kış olimpiyatlarına katılıp katılmayacağına ilişkin karar vermesini beklediklerini ve geçmişe bakıldığında son dakikada kararını bildireceğine inandıklarını söyledi.

Moon ayrıca olimpiyatlara katılacak sporcuların güvenlikleri konusunda endişelerinin hafiflediğini dile getirirken Kuzey’in spor karşılaşmalarını sekteye uğratmayacağına da inandığını belirtti.

Öte yandan pek çok gözlemci Kuzey Kore’nin sporcularını göndermesi ve provokasyonlardan uzak durması halinde bu diyaloğun bir dönüm noktası olacağını ve yardım adada ki gerginliği hafifleteceğini inandıklarını ifade ediyor. Gözlemciler, Kuzey Kore’nin uzun zamandır müttefiki olan Çin’in bunu etkin bir şekilde karşılayacağına ve uzlaşmaya arabuluculuk etmeye çalışacağını da eklediler. Ancak eleştirmenler tarafından, Devlet Başkanı Moon’un ABD ile tatbikatı erteleme planının daha önceden ayrıntılı olarak tartışılıp tartışılmadığı konusunu sorgulanıyor. Bunun, Seul ve Washington arasındaki tutumlar arası tutarsızlıktan dolayı tartışmalara neden olabileceğini söylüyorlar.
Kaynak: İHA