(Özel) 3 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıktı

İzmit’in 3 bin yıllık tarihini gün yüzüne çıkartan ’Tarih Koridoru Projesi’ kapsamında Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yapılar gün yüzüne çıktı. Proje havadan da görüntülendi.

(Özel) 3 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıktı
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde İzmit Belediyesi tarafından Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yapılar ‘Tarih Koridoru Projesi’ kapsamında yeniden restore edildi. Yaklaşık 50 milyon TL’ye mal olan proje içerisinde han, hamam, çeşme, konak gibi 71 tane tarihe ışık tutmuş yapı bulunuyor. Türkiye’de sanayinin en önemli şehirlerinden biri olan İzmit’in ’Tarih Koridoru Projesiyle’ beraber turizm de de bir marka haline gelmesi hedefleniyor. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, 9 yıldır sürdürdükleri proje kapsamında restore edilen yapılar sayesinde İzmit’te tarih turizminin de canlanacağını belirtti.

İzmit’in tarihini gün yüzüne çıkaran projede restore edilen yapılar havanda da görüntülendi.

“Biz biliyoruz ki kökleri, tarihi bilinen güçlü bir milletiz”

Proje hakkında bilgi veren İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, “Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip bir şehirde yaşıyoruz.Nikomedya adı ile bir dönem Roma İmparatorluğuna başkentlik yapmış bir şehrimiz İzmit. İzmit’te o dönemden bu döneme Roma, Bizans Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi uygarlıklarını içeren tarihi yapılar var. Biz biliyoruz ki kökleri, tarihi bilinen güçlü bir milletiz. Çocuklarımızın bu gücü hissederek yarınlara yürümesi ülkemizin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Onun için Tarih Koridoru projesi adı altında bu dört uygarlığı içeren yapıtları birer birer gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Tam 9 yıl dantel dantel İzmit’in tarihi yapılarını restore ettik. 71 tane yapıtı Tarih Koridoru adı altında bir çizgide buluşturduk” dedi.



"İstanbul’a gelen turistler bir gününü İzmit’e ayırsınlar. İnanın çok memnun kalacaklar”

“Kocaeli yıllardan beri bir sanayi kenti olarak biliniyordu” diyen Başkan Doğan, “ Ayrıca Türkiye’nin de sanayisinin kalbi İzmit’tir. Biz bu gerçeği devam ettirerek ama bununla birlikte böyle büyük bir tarihi olan bir şehir sanayi gibi tarihinde başkentti olsun. Dolasıyla da turizm çalışmalarını da başlattık. Turizm alanındaki duayen isimleri ve firmaları davet ettik, buraları tanıttık. İnşallah turizm rehberleri kataloklarına İzmit’te eklesinler. İstanbul’a gelen yerli ya da yabancı turistler bir gününü İzmit’te ayırsınlar. İnanın çok memnun kalacaklar” ifadelerini kullandı.

İzmit’tin turizm açısından da bir marka olması için çaba sarfediyoruz”

Yapacak daha çok işleri olduğunu söyleyen Başkan Doğan, “Bir yandan bu dediğimiz restarasyonlara devam edeceğiz. Hedefimiz İzmit nasıl sanayi ile anılan bir şehir haline gelmişse, bir de bu söylediğim alanlardaki turizm açısından da bir marka olması için çaba sarfediyoruz. Tarih Koridoru projesi için 50 milyon civarında bir para harcadık” diye konuştu.

Kaynak: İHA