'Ben/I'm-84.5X66' Sergisi Açıldı

Küratör Özel: 'Bugün Washington'da bulunan 84,5'a 66 boyutundaki bir resmine atıfla sergiyi hazırladık ve sergiye de bu şekilde isim verdik. Tamamen onun çerçevesinden dünyaya veya kendine bakmak şeklinde bir ayna yaratmak istedik' Yurt içinden ve dışından toplam 22 sanatçının yer aldığı sergi, 2 Aralık'a kadar görülebilecek

Hollanda sanat tarihinin önemli ressamlarından Rembrant Harmenszoon Van Rijn'in, National Gallery of Art koleksiyonunda bulunan ve 84.5 x 66 cm boyutundaki otoportresine atıf yapılarak hazırlanan "Ben/I'm-84.5x66" adlı karma resim sergisi sanatseverlerle buluştu.

F Sanat Galeri'de izlenime açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan küratör Ahmet Özel, her sanatçının eserlerine kendisiyle ilgili bir mutluluk arayışı yansıtmak istediğini ve bunun bir anlamda sanatçının gizli otoportresi olduğunu söyledi.

Özel, sanat tarihi boyunca ressamların kendisini var etmek düşüncesi ve sonsuzluğa ulaştırmak amacıyla eserler hazırladığını belirterek, "Biz de sergide bu durumu vurgulamak istedik ve bunu da daha çok kendisiyle ilgili portreleri gördüğümüz ve bütün dünyada çok önemli usta olarak bilinen Rembrant'ın üzerinden giderek gerçekleştirdik." dedi.

- "Dünyaya veya kendine bakmak şeklinde bir ayna yaratmak istedik"

Rembrant'ın hayatı boyunca çok sayıda kendi otoportresini yaptığına dikkati çeken Özel, şöyle devam etti:

"Bunlar fotoğrafik bir otoportre değil, tamamen içe dönük portrelerdir ve bütün sevinçlerini, yaşlılığında yaşadığı dramları hepsini yüzünden okuyabilirsiniz. Bu anlamda biz fikri oluştururken Rembrant'ın portresinden etkilenerek bu konseptin üzerinden gitmemizin doğru olduğunu düşündük. Onun şu an bugün Washington'da bulunan 84,5'a 66 boyutundaki bir resmine atıfla sergiyi hazırladık ve sergiye de bu şekilde isim verdik. Tamamen onun çerçevesinden dünyaya veya kendine bakmak şeklinde bir ayna yaratmak istedik."

Özel, serginin amacına da değinerek, "Genellikle resim ön plandadır ama sanatçıların yaşantısı hep arka plandadır. Halbuki sanatçı kendi öznel yaşantısını o kadar çok eserinin içerisine koyuyor ki, resim sanki ondan bağımsızmış gibi algılanıyor. Dolayısıyla bu noktaya vurgulamak ve aslında her resmin içerisinde bir öz portre olduğunu anlatmak açısından bu sergi bence anlamlı." değerlendirmesinde bulundu.

Sergide eseri yer alan Bahar Kocaman da sergide her sanatçının eserlerinde farklı bir tavır sergilediğinin altını çizerek, şunları anlattı:

"Hepimiz ortak bir payda ile farklı eserler ortaya çıkardık. Kendi otoportrelerimizi, kendi bakış açımızla iç benliğimizi ortaya koyarak nasıl otoportreler yapabiliriz arayışına girdik. Herkes kendi sanat anlayışı doğrultusunda kendi iç sorgulamalarını, kendi mantığıyla eserinde ortaya koymaya çalıştı."

Sergiye Bulgaristan'dan katılan Pavlina Kopana da eserinde kendi iç derinliklerini keşfetmeye çalışan kişinin portresini çizdiğini belirterek, "Bu portre sergideki ziyaretçiye bakmayan ama kendi içine bakışlarını yönelten kişinin genel bir görüntüsü ve kendi iç dünyasında keşfettiklerini tuvale yansıtmaya hazır olduğunda portresini çizecektir." dedi.

Sanatçı Figen Batı ise otoportesinde bir ahşap evde büyüyen ve bu evde perde arkasında hayal kuran küçük bir kız çocuğu olarak kendisini ele aldığını söyleyerek, "Kendim için de çok önemli bir deneyim oldu. Eserimle tekrar küçük bir kıza, o günkü hayallerime döndüm ve çok mutlu oldum, duygulandım." ifadelerini kullandı.

Sergide, Hindistan'dan Poonam Chandrika Tyagi, Yunanistan'dan Doretea Charitonos, Artin Demirci, Yücel Dönmez, Hülya Düzenli, Bahri Genç, Murat İrtem, Müfit İşler, Aramis Kalay, Slovenya'dan Azad Karim ve Anka Krasna, Şükrü Karakuş, Erhan Lanpir, İran'dan Hayde Nakhizadeh, Celalettin Tandoğdu ve Ruşen Eşref Yılmaz olmak üzere 22 sanatçının eserleri yer alıyor.

Sergi, 2 Aralık'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA