Keşan'da Elektronik Atık Toplama Yarışması

Keşan Belediyesi'nce düzenlenen okullar arası elektronik atık toplama yarışması başladı.

Keşan Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü aracılığıyla elektronik atıkların toplanmaya devam edildiği belirtildi.

Eski itfaiye müdürlüğü bahçesine elektronik atık toplama konteyneri yerleştirildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Atık elektrikli ve elektronik eşyaların yetkilendirilmiş kuruluşu olan TÜBİSAD'la imzalanan protokol kapsamında Keşan merkezindeki okullar genelinde elektronik atık toplama yarışması düzenledi. 4 Mayıs 2018'e kadar sürecek yarışmaya katılan ve derece alan okulların ödülleri 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında verilecek. Elektronik aletler kullanım süreleri tamamlandığında büyük ve zararlı bir atık çöplüğüne dönüşüyor. Keşan Belediyesi olarak çevreye olan zararı artı değere dönüştürmek ve elektronik atıkların geri dönüşümüne yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyor ve üzerimize düşen sorumluğu yerine getiriyoruz."

Teknolojinin hızla ilerlemesinin günlük hayatı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını arttırdığı ve bunun da istenmeyen bir elektronik atık sorununu doğurduğu belirtilen açıklamada, elektrikli ve elektronik ekipmanların bazılarının kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kilogram kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Elektronik atıkların ekonomiye geri kazandırılmasıyla doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır, geri dönüşümle geleceğe yatırım yapmış oluruz." denildi.

Daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda elektronik atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu kapsama giren elektronik atıkların bu iş için ayrılmış konteynerde muhafaza edileceği, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderileceği kaydedildi.

Kaynak: AA