'Türkiye Mezunları' İstanbul'da Buluşacak

Dünyanın dört bir yanından gelip Türkiye'deki okullardan mezun olanlar, 25 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek 'Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması'na katılacak YTB Başkanı Köse: 'Türkiye'nin mezun ağını, mezunlarla ilişkisi ve iletişimini güçlendirmeye yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmanın temelinde, Türkiye ortak paydası, Türkiye'de eğitim alarak kendi ülkesinde bulunan kişilerin bir araya gelmesi, kendi aralarında kaynaşması, birbirlerine destek olması, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi geliştirmesi bulunuyor' 'Bu yıl 53 Arakanlı öğrenci burslu olarak Türkiye'de eğitime başlıyor. Bildiğiniz gibi Arakan'da yaşanan insani drama Türkiye müdahil oldu' 'Bu müdahale sadece kısa dönemli bir insani yardım değil. Aynı zamanda uzun dönemli, toplumun insan kaynağını yetiştirmeye, toplumun ayakta kalabilmesi ve kendi geleceğini yönlendirebilmesi için donanımını sağlamaya yönelik adımları içeren bir yardım'

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, 25 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"na ilişkin, "Bu çalışmanın temelinde, Türkiye ortak paydası, Türkiye'de eğitim almış kendi ülkesinde bulunan kişilerin bir araya gelmesi, kendi aralarında kaynaşması, birbirlerine destek olması ve aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi geliştirmesi bulunuyor." dedi.

Organize ettikleri "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"na ilişkin YTB'de basın toplantısı düzenleyen Köse, uluslararası öğrenci projesinin sadece bir eğitim meselesi değil aynı zamanda kültür, kamu diplomasisi ve ekonomiyi de barındıran çok boyutlu bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son dönemde sağladığı bursların, yüksek öğretim kurumlarını teşvik ve kolaylaştırıcı yasal düzenlemelerle uluslararası öğrencileri çektiğini belirten Köse, Türkiye'de yaklaşık 100 binin üzerinde uluslararası öğrenci bulunduğunu, bunların 16 bin kadarının, Türkiye Bursları kapsamında olduğunu dile getirdi.

Halihazırda Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin yanı sıra geçmiş dönemlerde burada okumuş ve ülkesine dönmüş 160 ülkede 150 bin civarında da Türkiye mezunu bulunduğuna işaret eden Köse, Türkiye'deki eğitim kurumlarından mezun olanların kendi ülkelerinde siyaset, akademi ve iş dünyası gibi çeşitli alanlarda önemli mevkilere geldiğini anlattı.

Türkiye'de kalan veya kendi ülkesine dönen mezunların, iki toplum arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini vurgulayan Köse, "Toplumlar arasındaki ilişki, insan, mal ve bilgi hareketliliğiyle oluşur. Bu anlamda da en iyi enstrüman, eğitim alanındaki hareketliliktir çünkü diğer alanları da etkiliyor. Türkiye'de eğitim alan birisi, Filistin'den, Azerbaycan'dan, Endonezya'dan, Nijerya'dan, Tunus'tan, nereden olursa olsun, ülkeler arasındaki eğitim, bilgi, ekonomik ve ticari hareketliliği de etkiliyor." diye konuştu.

- Eski Libya Başbakanı Manguş da Türkiye'den mezun

Köse, eski Libya Başbakanı Muhammed El Manguş'un Türkiye'de devletin sağladığı bursla lise ve üniversite eğitimini tamamladıktan sonra ülkesinde önce Bayındırlık Bakanı, daha sonra da Başbakan olduğunu hatırlattı.

Manguş'un müthiş bir Türkiye sevgisi olduğunu anlatan Köse, Manguş'un Libya'da Türk müteahhitlerin başarılarında büyük payı olduğunu kaydetti. Köse, Türkiye'den mezun Manguş'un İstanbul'da defnedilmeyi vasiyet edecek kadar bu ülkeye sevgi ve vefa duyduğunu anlattı.

Başkan Köse, "Biz, Türkiye'nin mezun ağını, mezunlarla ilişkisi ve iletişimini güçlendirmeye yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmanın temelinde, Türkiye ortak paydası, Türkiye'de eğitim alarak kendi ülkesinde bulunan kişilerin bir araya gelmesi, kendi aralarında kaynaşması, birbirlerine destek olması, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi geliştirmesi bulunuyor." diye konuştu.

Bu çerçevede birçok ülkede var olan mezun derneklerine yenilerinin de eklenerek geniş bir mezun ağına ulaşılmasının hedeflendiğini söyleyen Köse, bu hafta Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul'da yapılacak mezun buluşmasının da 107 ülkeden bin civarında mezunu bir araya getireceğini kaydetti.

- 53 Arakanlı öğrenci Türkiye Burslarıyla okuyacak

Türkiye'de, Balkanlar'dan Uzak Doğu'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyadan uluslararası öğrencilerin bulunduğunu anlatan Köse, Türkiye'nin Arakanlı Müslüman öğrencilere eğitim alanında da yardım elini uzattığını ifade etti. Köse, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu sene 53 Arakanlı öğrenci burslu olarak Türkiye'de eğitime başlıyor. Bildiğiniz gibi Arakan'da yaşanan insani drama Türkiye müdahil oldu. Bu, müdahale sadece kısa dönemli bir insani yardım değil. Aynı zamanda uzun dönemli, toplumun insan kaynağını yetiştirmeye, toplumun ayakta kalabilmesi ve kendi geleceğini yönlendirebilmesi için donanımını sağlamaya yönelik adımları içeren bir yardım. Uzun vadede Arakan toplumunun ihtiyaç duyduğu ister doktoru, ister siyaset bilimcisi, mühendisi, gazetecisi, hukukçusunun yetiştirilmesi de önemli."

Türkiye'nin misafir ettiği Suriyeli sığınmacılara sağladığı eğitimin de bu çerçevede uzun vadeli kalkınma yardımı kapsamında olduğunu belirten Köse, Türkiye'nin bu alanda dünyaya öncülük yaptığına dikkati çekti.

İstanbul'da yapılacak mezun buluşmasına, Türkiye mezunlarının yanı sıra üniversiteler, kamu kurumları ve iş örgütleri de katılacak. Böylece manevi, sosyal ve kültürel etkileşimin yanı sıra ekonomik ve ticari fırsatlar da değerlendirilebilecek.

YTB, Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin iyi bir eğitim almasının yanı sıra burada geçirdikleri zamanların kültürel ve sosyal bakımdan da başarılı geçmesine gayret ediyor. Bu sayede, hem Türkiye mezunlarının Türkiye'ye bakışı hem de Türk toplumunun uluslararası öğrencilere misafirperver yaklaşımının korunması amaçlanıyor. Böylece, Türkiye ve mezunlarının ülkeleri arasındaki gönül bağı küresel boyutta korunmuş oluyor.
Kaynak: AA