'Çocuklara Reflektif Giysiler Giydirin'

İÜ Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bakırcı: 'Sabah gün aydınlanmadan ya da akşam hava karardıktan sonra çocukların görünür olmalarını sağlamak için 'reflektif' giysiler tercih edilmeli' 'Çocuğun evden okula, okuldan da eve kadar temel hareketliliğinden aileyi haberdar etmek üzere 'akıllı takip sistemi' gibi bir teknolojik altyapı oluşturulmalı ve kullanımı özendirilmeli'

GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erhan Bakırcı, okul servislerine binen çocuklara sabah erken saatlerde ve gün battıktan sonra daha görünür olmalarını sağlamak üzere "reflektif" giysiler giydirilmesini önerdi.

Yrd. Doç. Dr. Bakırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul servisleri sisteminin başarılı şekilde yönetilmesinin, ülkelerin prestiji olduğunu söyledi. Türkiye'de okul servis taşımacılığı sektörünün talebe bağlı olarak hızla büyüdüğünü belirten Bakırcı, ancak bu alandaki sorunların hala aşılamadığını vurguladı.

Ülkelerin en önemli zenginliği olan çocukların, beden ve zihinlerinin korunmasının önemine işaret eden Bakırcı, "Çocuklarımızı teslim ettiğimiz okul servis taşımacılığının, çocuk, aile, sürücü, araç, hostes, denetleyiciler, piyasa ve kanun yapıcılar gibi tüm bileşenlerinin, hizmetin getirdiği büyük sorumluluğu karşılayacak nitelik, nicelik ve farkındalıkta olması zorunlu." dedi.

- "Gelişmiş ülkeler mükemmeli arıyor"

Bakırcı, dünyada sosyal refah seviyesi yüksek, çocuk nüfusun öneminin farkında olan ülkelerde okul servis taşımacılığına büyük önem verildiğinin altını çizdi.

Bu ülkelerde, öğrenci taşımacılığı yapan araçların renginden teknik yeterliliğine, yaşından bakım, onarımlarının yetkili servisler tarafından yapılıp yapılmadığının çok sıkı denetlendiğine değinen Bakırcı, ayrıca şoför ve hostesin giyimleri, eğitimi, kullandığı ilaçlar, sağlık sorunları, suça karışıp karışmadıklarına da dikkat edildiğini bildirdi.

Gelişmiş ülkelerdeki servislerde çocukların güvenliğine yönelik akıllı sistemlerin kullanılması için de çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Bakırcı, bu ülkelerde okul servisi taşımacılığı sektöründe mükemmeli arayan bir sistemin oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdi.

- "Acil Müdahale Prosedürü belirlenmeli"

Erhan Bakırcı, gelişmiş ülkelerde okul servis taşımacılığına yönelik prosedürlerin, kamu kurumları, üniversiteler, meslek odaları, çocuk psikologları ve psikiyatristlerinin görüşleri doğrultusunda hazırlandığını kaydetti.

Türkiye'de ise 2007 yılında yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin bugüne kadar altı kez değiştirildiğini ifade eden Bakırcı, ancak halen bu yönetmelikle ilgili tartışmaların devam ettiğinin altını çizdi.

Araç sürücüsü veya hostesin, trafikteyken karşılaşılabilecek lastik patlaması, kaza, aracın bozulması, yangın gibi risklere karşı eğitimli olması gerektiğini vurgulayan Bakırcı, sürüş esnasında meydana gelebilecek risklere karşı "Acil Müdahale Prosedürü" belirlenmesinin de önemine işaret etti.

Araç yangını gibi bir olayda, çocukların nasıl tahliye edileceği, elektrik aksamı çalışmayan bir araçta kapıların, acil çıkışların nasıl açılacağı, camların nasıl kırılacağı, yangın tüpü ile nasıl müdahale edileceği konularında sürücü ve hostesin uygulamalı eğitimlere tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Bakırcı, çocukların da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

- "Akıllı takip sistemi oluşturulmalı"

Bakırcı, taşıma esnasında doğal afet veya terör eylemi gibi ani gelişen olaylar, okula giden yolların çeşitli sebeplerle kapanması gibi durumlarda nelerin yapılacağının hem sürücü hem aile tarafından bilinmesinin de yararlı olacağını kaydetti.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nin 4. maddesinde, "Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı" dendiğini aktaran Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu madde, çocukların araç içindeki davranışlarının kontrolü açısından önemli. Ancak, yangın gibi, aracın acil terk edilmesi gereken, can güvenliğini ilgilendiren durumlarda camlara alternatif olabilecek, kaçışı destekleyecek ekipmanın, yolların, kolay erişilebilir, engellenmemiş ve bilinir olması sağlanmalı. Çocuğun evden okula, okuldan da eve kadar temel hareketliliğinden aileyi haberdar etmek üzere 'akıllı takip sistemi' gibi bir teknolojik altyapı oluşturulmalı ve kullanımı özendirilmeli. Hali hazırda bazı okul servisi şirketlerinin böylesi araç takip sistemi kullandığı bilinmekte. Ayrıca sabah gün aydınlanmadan ya da akşam hava karardıktan sonra çocukların görünür olmalarını sağlamak için 'reflektif' giysiler tercih edilmeli."

Servis şoförü ve hosteslerin, öğrenciyi yakından gözlemleyen kişiler olduğunu da belirten Bakırcı, bu kişilerin öğrencideki ani ve olumsuz değişimleri fark edip raporlayabilmesi ve olumsuzlukları ilgililere bildirebilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA