2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga: '2018 yılı bütçesi 845 milyon 365 bin liradır. Bu rakamın yaklaşık 140 milyon lirası personel ve SGK giderleri, 199 milyon lirası mal ve hizmet alım giderleri, 14 milyon lirası da cari transferler kalemindedir'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığının 2018 yılı bütçesinin 845 milyon 365 bin lira olduğunu belirterek, bu rakamın yaklaşık 140 milyon lirasının personel ve SGK giderleri, 199 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 14 milyon lirasının da cari transferler kaleminde olduğunu bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Komisyonda Cumhurbaşkanlığının 2018 yılı bütçesini sunan Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, Beştepe’deki Külliye’ye taşınıldığından beri zaman zaman tartışma konusu yapılmasından üzüntü duyduklarını, medyada bu çerçevede yer alan haberlerin neredeyse tamamının maksatlı ve yanlış olduğunu söyledi.

Birbirinin benzeri maksatlı haberlerin yapılmaya devam edilmesinin art niyet ürünü olduğunu kaydeden Kasırga, "Neredeyse, günün 24 saati, yılın 365 günü kesintisiz çalışan bir Cumhurbaşkanlığının bulunduğu gerçeğinin kimsenin inkar etmeyeceğine inanıyoruz." dedi.

Kasırga, Cumhurbaşkanlığının bugünkü bütçesini, daha önceki dönemlerle mukayese ederek buradan bir eleştiri üretmeye çalışmanın, her şeyden önce, yapılan işleri ve verilen emekleri görmezden gelmek demek olduğunu dile getirerek, “Cumhurbaşkanlığında tahsis edilen bütçenin her kuruşu, bu paranın milletin parası olduğu, içinde garibin, yetimin hakkının bulunduğu hakikati göz önünde bulundurularak sarf edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı 2018 yılı bütçesinin 845 milyon 365 bin lira olduğunu belirten Kasırga, bu rakamın yaklaşık 140 milyon lirasının personel ve SGK giderleri, 199 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 14 milyon lirasının da cari transferler kaleminde olduğunu açıkladı.

Bütçenin kalan 491 milyon lirasının ise sermaye giderleri başlığı altında ifade edilen yatırım harcamalarından oluştuğunu kaydeden Kasırga, bütçede personel, SGK ile mal ve hizmet alımı giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 9 civarında artış gösterdiğini söyledi.

- "Bütçenin yüzde 60'ı yatırım kaleminden oluşmaktadır"

Kasırga, bütçenin neredeyse yüzde 60’ının yatırım kaleminden oluştuğuna dikkati çekerek, cami, kongre ve kültür merkezi, Yıldız Sarayı'ndaki Mabeyn Köşkü ile ilgili olumlu tepkiler aldıklarını, Yıldız Sarayı'nın tamamı hizmete girdiğinde de Türkiye Cumhuriyeti devletinin en prestijli mekanlarından biri olacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl yurt içinde Ankara ve İstanbul hariç, 38 farklı ile 50 ziyaret gerçekleştirdiğini aktaran Kasırga şöyle devam etti:

"Yıl içinde resmi heyet olarak bin 100 kişiyi kabul etmiş, 50 açılış törenine katılmış, 21 resmi yemeğe, 20 vatandaş buluşmasına iştirak etmiştir. Düzenlenen resmi yemeklere bin 555 kişi, resepsiyonlara bin 745 kişi, toplumun hemen her kesiminin davet edildiği iftar yemeklerine de 3 bin 173 kişi katılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız yurt dışında 20 farklı ülkeye 25 ziyaret gerçekleştirmiştir. Ülkemizde ise toplam 22 yabancı devlet ve hükümet başkanı ağırlamış, bunların dışında 76 yabancı misafir kabul etmiş, 40 büyükelçi de Zat-ı Alilerine güven mektuplarını sunmuşlardır.”

Bu yıl Cumhurbaşkanlığının 30 proje ve organizasyonu himaye ettiğine değinen Kasırga, Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan 21 programın 15’ine bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirak ettiğini bildirdi.

Kasırga, vatandaşların, Cumhurbaşkanlığına yıl içinde çeşitli kanallarla 840 binin üzerinde görüş ve şikayet bildirdiğini ifade ederek, bunlardan uygun olanların takibinin yapılmasının sağlandığını, doğrudan Cumhurbaşkanına ulaştırılmak üzere gelen 8 bin 200’ün üzerindeki başvurudan, iletişim bilgisi olmayan ve mevzuata aykırı istek içerenlerin dışındaki tüm taleplerle ilgili gereken işlemlerin yapıldığını aktardı.

Türkiye büyüdükçe ve güçlendikçe, fırsatlar ve sorunlar arttıkça, Cumhurbaşkanlığı makamının da yükünün ağırlaştığının altını çizen Kasırga, “Hamdolsun, bu yükü layıkıyla omuzlayan ve başarıyla taşıyan bir Cumhurbaşkanına sahibiz. Biz de bütçemizi, ülkemizin ve milletimizin çıkarlarını en üst düzeyde gözetecek şekilde, hizmet verdiğimiz makamın vakarına, itibarına, gereklerine uygun olarak kullanmanın gayreti içindeyiz.” dedi.

Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kaynak: AA