Beşiktepe'de Tapu Sevinci

Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesi kapsamında Alaca ilçesine bağlı Beşiktepe köyünde tapu tescil işlemleri tamamlanan çiftçilere tapuları teslim edildi.

Beşiktepe'de Tapu Sevinci
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Alaca’da 2012 yılında arazi toplulaştırılmasına başladıklarını belirterek, ilçede 17 yerleşim birimi 215 bin dekar alanda 14 milyon TL değerle ihale edildiğini açıkladı.

Şu ana kadar projenin yüzde 67 oranında gerçekleştiğini bildiren Sarı; “İlçemizde 17 yerleşim biriminde 285 km tarla içi yollar yapılarak çiftçimize her parsele, yaz kış demeden, parsel ekili dikili demeden taşıtları ile tarlasının başına kadar ailesi ile rahat bir şekilde gidebilme imkanı sağlandı. Ayrıca su menfezleri ve büyük borular yerleştirilerek geçişler kolaylaştırıldı. Biz bu üreten çiftçimize ne kadar hizmet yapsak haklarını ödeyemeyiz” dedi

Beşiktepe köyündeki çalışmalarla ilgili bilgi veren Sarı, köyün 8 bin dekar arazi olduğunu, parsel büyüklüğünün 13 dekardan 20 dekara çıkarıldığını söyledi.

Kapalı sistem sulama sistemi ile birlikte yollar yapıldığını kaydeden Sarı, burada farklı ürünlerin üretimine geçmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Alaca’nın yanı sıra 13 ilçede de çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Sarı, Düvenci’de arazi toplulaştırma projesinin 2017 yılında ihale edildiğini ve 22 yerleşim biriminde 225 bin dekar alan, 10 milyon TL değerinde ihale ve yer teslimi gerçekleştiğini bildirdi.

AK Parti Çorum Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ahmet Sami Ceylan ise, 2002 yılında Çorum’un tarımsal üretim değerinin 638 milyon TL olduğunu belirterek, 2016 yılı sonu itibariyle bu rakamın yüzde 364 artış göstererek 2.9 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

2002 yılında Çorum’da ihracatın 4 milyon lira olan Ceylan, 2016 yılı sonu itibariyle tarımsal ürün ihracatın 30 milyon TL’ye ulaştığını bildiren Ceylan, “Bu bizim için yeterli değil. Biz bunu 2023’e kadar 500 milyon TL’ye kadar çıkarmamız lazım. Buda sulama ve toplulaştırmayı hallettiğimizde olacak” dedi

Ceylan, tarımda iki ana hedeflerinin olduğunu bunlardan birincisinin suyu tarlanın başına getirmek, ikincisinin ise toplulaştırmayı bitirmek olduğunu ifade etti.

Sulama ve arazi topluluştırma sorunun sadece Çorum’da olmadığını dile getiren Ceylan; “Bu sadece Çorum’un da sorunu değil. Tüm Türkiye’de bu iki sorunu çözdüğümüz zaman tarımda istediğimiz hedefe ulaşabileceğiz.” diye konuştu.

Yanlış sulama yüzünden arazilerin çoraklaştığına da değinen Ceylan, bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’nün çiftçileri bilinçlendirmesi gerektiğini belirterek; “Vahşi sulamayı bırakacağız. Günümüzün tekniğine göre sulama yapmalıyız. Güneydoğu’da GAP projesi kapsamında 1 milyon dönüm toprak çoraklaşmış durumda aşırı sulamadan dolayı. Bu yüzden çiftçimizin bilinçlendirilmesi lazım. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğümüze çok iş düşüyor. Tarım İl Müdürlüğü ekibimizin ve Ziraat Mühendislerimizin ayağı çamur olacak.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Alaca’da 210 bin dönüm arazi toplulaştırması yaptıklarını belirten Ceylan, 2019 yılına kadar Alaca’da toplulaştırmayı tamamen bitireceklerinin ve tarlanın başına suyu getireceklerinin müjdesini verdi.

Sadece Alaca’yı değil Çorum’un tamamını kalkındırmak için çalıştıklarını açıklayan Ceylan, Koçhisar, Tımarlı ve Kultak Barajı projelerinin tamamlanması ile birlikte Çorum çiftçisinin kalkınacağını kaydetti.

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Alaca’ya Hayvancılık Organize bölgesi kuracaklarını açıkladı.

Alaca Hayvancılık Organize bölgesi ile hayvancılıkla uğraşanların gelirlerini artırmak, çiftçilerin toplu yem almalarını sağlamak, ayrıca hijyen koşullarına uymalarını temin etmek istediklerini belirten Uslu, bu projenin hayata geçmesiyle hem çiftçilerin gelirlerinin artacağını hem de Türkiye ve Çorum’un tarımsal sektörden aldığı payın artacağını söyledi.



Hayvancılığı desteklemelerinin boyunlarının borcu olarak nitelendiren Uslu, arpa buğdaydan 1 birim alınırken, hayvancılıktan 7 birim alındığına dikkat çekerek, hayvancılık desteklerine daha çok önem vereceklerini kaydetti.

“Tarım, çiftçi ve çiftçilik bizim en öncelikli gündemimiz olmaya devam edecek” diyen Uslu; “Gerek Cumhurbaşkanımızın, gerek Başbakanımızın gerekse de hükümetimizin ön gördüğü süreçleri tamamlayabilirsek devletimiz için, milletimiz için çok önemli bir adım atmış oluruz. Bizim yapacağımız hizmetler aynı zamanda köylümüze ve çiftçimize vicdan borcudur” şeklinde konuştu.

Vali Necmeddin Kılıç da, Çorum’da tarım ve hayvancılıkta yıllar önce atılan tohumların bugün meyve vermeye başladığını söyledi.



Çorum’un sulanabilir arazisinin tamamının sulanabileceği projelerin yapıldığı, temellerin atıldığı çok pahalı olan baraj ve göletlerin yapıldığı Türkiye’de birkaç ilden biri olduğunu dile getiren Kılıç, “Tarım arazilerinin suya kavuşmasıyla 1 lira kazandığımız araziden suyla buluştuğu 11 kat daha fazla para kazanacağız. Yapısal sorunların çözülmesi için başlanan arazi toplulaştırılması birkaç sene önce başladı ve sonuçlarını almaya başladık. Arazi toplulaştırılması ve sulama projelerinin birlikte yürümesi ile birlikte yakın gelecekte kırsal bölgelerimiz zenginleşecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından köylülere tapularını dağıttı.

Törene Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Alaca Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ, kurum müdürleri, daire amirleri ile köy halkı katıldı.

Kaynak: İHA