Giresun'da Mesleki Yeterlilik Belge Süreci Anlatıldı

Giresun'da, Mesleki Yeterlilik Belge Süreci bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) konferans salonunda gerçekleşen toplantıda, mesleki yeterlilik algısının Türkiye'ye çok uzak bir konu olmadığını söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun modern ahilik kurumu denilebilecek bir kurum olduğunu belirten Ordukaya, "Ülkemiz, dünyamız, küresel ekonomide tüm ülkeler ahilikten bir nevi yeterliliğe geçiyor. Ülkemizdeki çalışma hayatının yeterliliğe geçiş sürecini çalışma hayatı, iş sağılığı ve güvenliği kuralları doğrultusunda mesleki yeterliliğin belirlenmesi noktasında bu hususlarda görev yapıyoruz." dedi.

Ordukaya, Ulusal Yeterlilik Sistemi'nin, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ana amacı olduğunu ifade ederek, "Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek için kuruldu bu kurum. Niye buna ihtiyaç duyduk? Biliyorsunuz öncelikle meslek standartlarının olmaması sebebiyle, ülkemizde herşeyin standardı var ama mesleklerin standardı yoktu. Biz 10 yıldır mesleklerin standardını belirliyoruz." diye konuştu.

Mevcut yapılarda hak etmeyen kişilerin belge aldığı ve uluslararası geçerliliğin olmadığı konular olduğuna işaret eden Ordukaya, mesleki yeterlilik sistemindeki belgelendirme sisteminde, sadece hak eden kişilerin belge almasına yönelik bir sistem tasarladıklarını aktardı.

Ordukaya, Türkiye’de milyonlarca kişinin tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Her yıl binlerce kişi meslek hastalığına yakalıyor, binlerce kişi bir uzvunu, duyusunu kaybetmek zorunda kalıyor ve yüzlerce kişi de maalesef hayatını yitiriyor. Bu noktada mesleklerin standartlarını belirlerken o mesleklerin içerisinde uygulama yapılırken uyulması gereken iş sağlığı güvenliği kurallarını da ayrıca tanımlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda inşallah mesleki yeterlilik algısıyla birlikte bu kültürün yavaş yavaş oluşturulduğunu gördüğümüzde iş sağlığı güvenliği noktasında yaşanan iş kazalarının azalacağını düşünüyoruz."

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise Giresun’da yaklaşık 650 kursiyere Mesleki Yeterlilik Belgesi verildiğini belirterek, "Bu konuda elimizden geldiğince bir büyük bir mücadele veriyoruz. Meclis başkanımızın buradaki emekleri büyük. Bu belgele verilirken ücret ödenmiyor, ücretin tamamı devlet destekli. Böyle bir imkan var, çalışanlar faydalanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA