Badem İthalatını Azaltması Hedeflenen Fidanlıkta İlk Hasat

Ulubey ilçesinde 2014 yılında kurulmaya başlanan ve şu anda 2 bin dekara ulaşan badem fidanlığında ilk hasat yapıldı Fidanlıkta yılda 4 bin ton iç badem üretilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'nin badem ithalatını azaltması amacıyla Ulubey ilçesinde 2 bin dekar alanda kurulan badem fidanlığında ilk hasat yapıldı.

Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren 4 girişimci tarafından 3 yıl önce oluşturulan badem fidanlığında ilk etapta 10 tonluk bir hasat gerçekleştirildi.

Firmanın işletme müdürü Mustafa Canaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'de 430 dekar hazine arazisinin tahsisiyle başlayan projenin kısa sürede büyüdüğünü, satın alınan arazilerle 2 bin dekarlık bir alanın oluşturulduğunu söyledi.

Arazi düzenlemesinin ardından yurt dışından getirilen fidanların dikiminin yapıldığını dile getiren Canaz, modern tarım yöntemlerinin uygulandığı fidanlıkta 5 çeşit mavi sertifikalı badem fidanı bulunduğunu aktardı.

- Tozlama için arı evi kurdular

Badem üretiminde tozlanmanın önemine değinen Canaz, "Çok geniş bir arazide üretim yapıyoruz, badem polenleri ağır olduğu için tozlanma-döllenme arı gibi güçlü böceklerle olur. Bu nedenle 300 kovandan oluşan arı evi kurduk. Ağaçlar çiçeklendiğinde tozlama için arı kovanlarını araziye yayıyoruz ve arılar yardımıyla dölleme işlemini gerçekleştiriyoruz" dedi.

Fidanlıkta ilk yıl 18 bin badem fidanı dikimi gerçekleştirdiklerini ağaçların üçüncü yılında ilk hasadı yaptıklarını dile getiren Canaz, bu yıl yaklaşık 10 ton ürün aldıklarını, kademeli olarak üretimi 4 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ağaçların, 7 yaşına geldiğinde en yüksek verime ulaşacağını anlatan Canaz, şöyle konuştu:

"Burası, Türkiye'nin en büyük tek parça badem fidanlığı. Şu anda 75 bin badem fidanımız var. Gelecek yıl 25 bin fidan daha dikeceğiz. Fidanlık 30 kişiye istihdam sağlıyor. Üniversitelerle iş birliği halindeyiz. Modern tarımın tüm tekniklerini kullanıyoruz. Fidanlığa dev don panelleri kurduk. Daha yüksek verim elde etmek için solucan gübresi kullanıyoruz. Ayrıca sulama için kendi havuzlarımızı oluşturduk. Hedefimiz Türkiye'nin badem ithalatını azaltmak."

Canaz, gelecek yıl badem işleme tesisi de kuracaklarını sözlerine ekledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman ise zorlu bölgede gerçekleştirilen yatırımın çok önemli olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin badem ithal eden bir ülke olduğunu vurgulayan Kahraman, "Bu ve benzeri yatırımların artması badem ithalatını azaltır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA