Derik Zeytininde Hasat Zamanı

Mardin’in Derik ilçesinde yetişen zeytinde hasat zamanı başladı.

Derik Zeytininde Hasat Zamanı
Lezzeti ile dünyaya açılmak için bir çok zeytin ve zeytin yağı projesi ile markalaşma yolunda ilerleyen Derik zeytini, ağaçlardan özenle toplandı. Yaklaşık 10 farklı çeşit zeytin türüne sahip Derik ilçesinde zeytin üreticileri bu yıl küresel ısınmanın mağduru olmalarına karşı zeytinin markalaşması ve tanıtımı için çeşit çeşit zeytinleri tezgahlarda sergilemeye başladı.

Zeytin yağından, sabuna kadar kalitesi ile fark oluşturmaya çalışan Derik zeytini için zeytin üreticileri ve birliği ürettikleri projeler ile dünya pazarında markalaşmayı hedefliyor. Derik zeytin üreticileri bu yıl küresel ısınmanın mağduru olduklarını dile getirdi.

“200 ton zeytin üretimi var”

Mardin’de 50 bin dekar alanda zeytin üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun 25 bin dekarının Derik ilçesinde üretildiğini kaydeden Derik Zeytinciler Birliği Başkanı Erkan Doğan, “2 senedir Derik zeytin üretimi bölgemizde beklentinin altında gerçekleşti. Yaklaşık 200 ton zeytin üretiminin gerçekleştiği bölgemizde hasat beklentimizin çok çok altında oldu. Küresel ısınmadan mı diyelim mevsim dengelerin değişmesinden mi diyelim rekoltemiz 200 tonu ya geçer ya geçmez. Tabi bu biraz üreticilerimizde hayal kırıklığına sebep oldu. Çünkü Derik’te nüfusun yarıdan fazlası geçimini zeytin üreterek sağlamaktadır. Her sene beklediklerinin bayağı altında üretim olunca ister istemez heves kırılıyor" dedi.



Derik zeytininin üretim ve tanıtımı için projeler hayata geçiyor

Derik zeytini için özel seralar kurarak zeytinciliğin geliştirilmesi için bölgede ciddi çalışmaların yapıldığını söyleyen Başkan Doğan, “Biz bu sene üretimi geliştirmek için bir çok proje yaptık. İlçemizde yeni bir sera kurduk. Bölgemize has ürünlerimizi geliştirmek için fidan üretimine başladık. Bunun dışında bölgemizde Dicle Kalkınma Ajansı ve Derik Kalkınma Derneği ve Mardin Zeytinciler Birliğinin ortaklaşa yaptığı 20 tonluk zeytin kontine makinesi projesi de geliştirdik. İnşallah bu da yeni üretim ve hasat sezonuna yetişir diye ümit ediyoruz. Bu gibi faaliyetimiz tanıtımlarımız olurken, üründen verim alamadığımız zaman, bu tesisler atıl duruma düşüyor” diye konuştu.



“Uluslararası fuarlarda yer alıyor”

2 yıldır Almanya ve bir çok ülkede yer alan fuarlarda zeytini, zeytin yağını dünya piyasalarına tanıtmaya çalıştıklarını belirten Başkan Doğan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"İç ve dış piyasada gerçekleştirdiğimiz tanıtım faaliyetleri Derik zeytinin kalitesi ve lezzeti ile fark oluşturacağına inanıyoruz. Çünkü kalitesi onaylanmış 10 üzerinde zeytin çeşidimiz var, en çok tercih edilen ’Derik Halhalı’ zeytinimizdir. Bu sene yok gibi olduğu için kilosu 10 TL’den satılıyor. 9 çeşit olan diğer zeytinlerimiz de 2 liradan başlayıp 3.5 liraya kadar çıkıyor".

2 yıldır kuraklıktan dolayı zeytin üretiminin az olgunu söyleyen üretici Nusret El, “20 dönümden beklentinin çok çok altında zeytin üretimi aldık. Dünyanın en yağlı zeytini burada üretiliyor, 2 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkıyor. Kuraklıktan dolayı şuan verim alamıyoruz. Su ve satışta bir fiyat politikası olmaması da bizlere büyük zarar vermektedir. Derik zeytini çok pahalı oluyor. Bir kooperatif olmadığı için ve yağ fabrikası olmadığından dolayı yüksek fiyatlara satılıyor. Bir fiyat politikası olmadığı için de zeytin üreticisi sıkıntıda” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA