Engelsiz Sanat Festivali Yoğun İlgiyle Devam Ediyor

İçel Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1. İçel Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ kapsamında gerçekleştirilen konserler, sergiler ve farklı etkinlikler İçellilerden yoğun ilgi görüyor.

Engelsiz Sanat Festivali Yoğun İlgiyle Devam Ediyor
Festivalin üçüncü gününde İçel Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı Oda Müziği ve Araştırma Merkezi Konser Salonu’nda düzenlenen konserde, Türkiye, Romanya, Almanya ve Hollanda’dan sanatçılar sahne alarak birer konser verdiler. İki kolu olmayan sanatçı Lorelai Mosnegute, Romanya’dan Türkiye’ye gelerek engelin müziğe de sanata da engel olmayacağını İçel’den tüm dünyaya gösterdi. 2004 yılında California Üniversitesi tarafından yapılan ‘Mutlak Kulak’ testinde tam puan alarak, bir anlamda dünyanın en iyi müzik kulağına sahip olan otizmli piyanist Buğra Çınar ile İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı’nda yardımcı doçent olarak görev yapan klarnet ustası Şehrinaz Gürbüz ise birlikte sahneye çıktı. Almanyalı görme engelli piyanist Thomas Böttcher ile Venezuela doğumlu olan ve Hollanda’da yaşayan sanatçı Gerardo Rosales de birlikte sahne aldılar. Latin müzikleri ile dinleyenleri coşturan Rosales’e, Latin piyano, pratik uyum, topluluk yönetmeni ve vokalist öğretmeni de olan Böttcher piyanosu ile eşlik etti. Konserde Venezualla’dan festivale katılan Gatto Gabriel ve Hollanda doğumlu sanatçı Steven Cyrill de dinleyicilere sürpriz yaparak sahneye çıktılar. İki sanatçı, İçelliler ile birlikte hem dans edip hem de hareketli parçalarını seslendirdiler.

Anamur’da sanat dolu bir gün yaşandı

Festival kapsamında Anamur ilçesinde de etkinlikler düzenlendi.

Tarihi Lütfi Kısakahyaoğlu Konağı’nda açılışı yapılan sergi ile dünyaca ünlü engelli sanatçıların fotoğrafları ve resimleri Anamurlu vatandaşlarla buluştu. Kosova’dan festivale katılan görme engelli Yılka Berisha, skolyoz hastası Hacı Veli Yaşar, iki kolu olmadığı için tuvallerini ağzı ve ayakları ile boyayan plastik sanatçısı Daniel Ferreira, Polonya’dan gelen ve iki kolu olmayan portre sanatçısı Mariusz Konrad Kedzierski’nin eserlerinin yer aldığı sergide, Anamurlu vatandaşlar sanatçıların ve eserlerinin hikayesine hayran kaldı. Sergi esnasında istek üzerine ayakları ile resim yaparak sanatını ve becerisini konuşturan plastik sanatçısı Ferreira katılımcılardan büyük alkış aldı.

Festivalin akşam programında ise Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen konserler Anamurlu sanatseverler hem eğlenceli hem de renkli saatler yaşadı. Konserde ilk olarak sahne alan sanatçı Çiğdem Bezci şarkıları ile vatandaşları coştururken, hayat hikayesi ile de hüzünlendirdi. 9 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu bir ayağını kaybeden Bezci, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu inceliği, bizleri düşünüp böyle bir platformda yer ayırması gerçekten onur verici. Ben bundan 8 yıl önce 13 Ekim’de kaza geçirmiştim. Kalbim durmuştu ama yeniden hayata döndüm ve bugün 6 aylık hamileyim. Bir can taşıyorum. Bu platformda beni 13 Ekim’de sahneye almaları ve benim karnımda bebeğimle ölüp hayata tekrar döndüğüm gün şarkı söylemem çok farklı duygular yaşattı bana. Çünkü bu organizasyonda gerçekten hayatta hiçbir şeyin engel olmadığını gördüm. Bu festivalin biz engelliler için önemi büyük, çünkü bizim kendimizi ifade edebileceğimiz tek şey kendi becerilerimiz. Bu bir ressam da olabilir, fotoğrafçı da olabilir. Herhangi bir dalda neyse yeteneğimiz, kendimizi sürekli geliştirip, sürekli halkın içinde olup bu tarz platformlarda yer almamız bizi besliyor. Yeniden doğuyoruz” dedi.

“Böyle bir organizasyonu düşünen yüreği tanımak istiyorum”

Düzenlenen festivalin engelliler için bir ses ve engelsiz insanların empati kurmasına yardımcı olacağına yürekten inandığının altını çizen Bezci, “Biz bu organizasyonlarla şunu hissediyoruz; hala bir işe yarıyorum, seviliyorum, şarkı söyleyebiliyorum, demek ki, varım, demek ki, insanlar tarafından reddedilmiyorum. Şu an çok mutluyum. İnsanların beni alkışlaması, önemsemesi, fotoğraf çektirmeleri ve bacağıma rağmen beni kucaklamaları sayesinde ben kendimi tam hissediyorum. Organizasyonun adı da Engelsiz Sanat Festivali. Bizi engelli olarak gören insanlar bence bir kere daha düşünmeli. Böyle bir organizasyonu düşünen bir yüreği, Burhanettin Başkanı tanımayı çok istiyorum. Çok ince ruhlu ve hassas bir insan, gerçekten insan demek ki. Kendisine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra sahneye çıkan görme engelli Türk Halk Müziği Sanatçısı Cem Cansız da hareketli parçaları ile vatandaşları coşturdu. Festivalin Anamur etkinliğinde son olarak sahne alan görme engelli sanatçı Muammer Ketencioğlu ise renkli sahnesi ve zengin repertuarı ile Anamurlu vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı.
Kaynak: İHA