Türkiye-Ürdün Hattında 'Kız Çocukları' İçin Yeni Proje

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Danışmanı Doğan: 'Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Ürdün arasında ortak bir projeye başlayacağız. İki ülkede çocuk evliliklerini önlemeye yönelik iyi uygulamaları, bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlarla birlikte AnkaraAmman hattında ele alacağız' 'Bir Ülke Çocuk Politikası benimsenmeli. Bu, kadın ve çocuk hakları alanlarında çalışan örgütlerle birlikte karar verilmiş bir politika olmalı. Bu süreçler, sahada uzun yıllardır çalışan, tanıklıkları bolca bulunan, yerelin dinamiklerini kavramış bizler gibi grupları içermeli, dışlayıcı olmamalı'

BURCU ÇALIK- Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Danışmanı Selen Doğan, Türkiye ile Ürdün arasında kız çocukları için yeni bir projeye başlayacaklarını belirterek, "İki ülkede çocuk evliliklerini önlemeye yönelik iyi uygulamaları, bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlarla birlikte Ankara-Amman hattında ele alacağız." dedi.

Doğan, AA muhabirine, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında Türkiye'de kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması ve erken yaşta evliliklerle mücadele konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de kız çocuklarının günümüzdeki durumuna değinen Doğan, Türk kültüründe kız çocuklarını "şartlı" bir sevgiyle kucaklamanın söz konusu olduğunu dile getirdi.

Doğan, "Kemikleşmiş öğretiler çocukları dövülebilir, sövülebilir, çalıştırılabilir kişiler olarak gösteriyor. Hatta bunu sevginin ve terbiyenin gereği olarak yüceltiyor. Bu da çocuk bireylerin değersizleştirilmesi, yalnızlaştırılması anlamına geliyor. Çocuklar ihmal ve istismara en açık grup. Kız çocuklar korunmasız ve desteksiz kaldıklarında her türlü şiddet ve ayrımcılığa sistematik olarak maruz kalıyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Kaliteli, güvenlikli ve parasız eğitim her çocuğun hakkı"

Türkiye'de kız çocuklarının okullaşma oranlarının arttırılmasına ilişkin başarılı kampanyalar yürütüldüğüne fakat beraberinde başka sorunların da ortaya çıktığına işaret eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklar devletler için kağıt üzerinde bir rakam olmamalı. Başarılı kampanyalar yapıldı evet, fakat okullulaşma artarken başka sorunlar ortaya çıktı. Kapasitesi geliştirilmemiş okullar, çaresiz öğretmenler, yurttaş bilinci kazandırmaktan uzak bir müfredat, uzak okullar, tehlikelerle dolu yurtlar gibi.

Hindistan’da devlet yetkilileri kız çocuklara bisiklet dağıtıyor, evlerinden epey uzaktaki okullarına güvenle gidebilsinler ve babaları bu mesafeyi onları okula göndermemek için bir bahane olarak kullanmasın diye. Daha pek çok örnek sayabiliriz. Okullulaşma artıyor diye çetele tutarken kız çocukları eğitimden uzaklaştıran şartlara özel önlemler almıyorsak o çocukların haklarını bilerek ihlal ediyoruz demektir. Oysa devletler vatandaşlarının hakkını gözetir, onların mutlu olması için çalışır. Kaliteli, güvenlikli ve parasız eğitim her çocuğun hakkı."

- "Sonuç alabilmek için birkaç nesil geçmeli"

Selen Doğan, erken yaşta ve zorla evliliklerle ilgili olarak da "Erken ve zorla evlilikler öyle bir konu ki çözüme yönelik çalışmalardan sonuç alabilmek için birkaç nesil geçmeli." ifadelerini kullandı.

Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının önemli çabaları bulunduğuna dikkati çeken Doğan, bu konuda etkili ve sürdürülebilir bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini belirtti.

Önleyici ve destekleyici hizmetlerin devletlerden gelmesi gerektiğini aktaran Doğan, "Bir Ülke Çocuk Politikası benimsenmeli. Bu, kadın ve çocuk hakları alanlarında çalışan örgütlerle birlikte karar verilmiş bir politika olmalı. Bu süreçler, sahada uzun yıllardır çalışan, tanıklıkları bolca bulunan, yerelin dinamiklerini kavramış bizler gibi grupları içermeli, dışlayıcı olmamalı. Çünkü nihayetinde daha iyi bir dünya için çabalıyoruz hepimiz." diye konuştu.

- Ankara-Amman hattında yeni proje

Doğan, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği olarak erken yaşta evliliklerin önlenmesine ilişkin uluslararası çapta yeni bir projeye başlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Ürdün arasında ortak bir projeye başlayacağız. İki ülkede çocuk evliliklerini önlemeye yönelik iyi uygulamaları, bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlarla birlikte Ankara-Amman hattında ele alacağız. İki ülkede de erken evlilikler var. Ek olarak, para karşılığı evlendirilen mülteci kız çocuklar iki ülkede de var. Bu proje, toplumsal cinsiyet temelli şiddetin bir biçimi olan erken ve zorla evlendirmelere karşı devlet-yurttaş iş birliğinin önemine işaret edecek."

Öte yandan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yarın "Kız Çocukların Geleceği için Alternatif Adımlar" başlıklı bir söyleşi düzenleyecek.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 17.00'da gerçekleştirilecek söyleşide kız çocuklarının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uzmanlar görüşlerini aktaracak.

Kaynak: AA