Adana'daki FETÖ/PDY Davası

Haklarında 15'er yıl hapis cezası istenen 22'si tutuklu 35 öğretmenin yargılanmasına başlandı Sanıklardan biri tahliye edildi.

Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan haklarında 15'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle dava açılan 22'si tutuklu 35 öğretmenin yargılanmasına başlandı.

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklardan Mustafa Sapmaz ile dört tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Diğer tutuklu sanıklar Mehmet Arslan, Kemal Yılmaz, Muttalip Demirtaş, Mahmut Akça, Kemal Çolak, Ziya Bekmezci, Derviş Durna, Ayhan Kaya, Mehmet Borak, Halis Ballı, Ferhat Büyükhan, Mustafa Eroğlu, Ali Özak, Necdet Koçer, Kürşat Kafalı, Tuncay Işık, Muhammet Okcu, Mehmet Yıldız, Cengiz Yüce, Ertaş Özdemir ve Veysel Kamil Akman ise tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır bulundu.

Haklarında yakalama kararı çıkartılan 9 sanığın gelmediği duruşmada kimlik tespiti yapıldıktan sonra savunmalara geçildi.

Öğretmenlikten ihraç edilen Kürşat Kafalı, savunmasında 'ByLock' çıktığı iddia edilen telefonun kendisine ait olduğunu ancak programı kendisinin yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.

Ali Özak ise 'ByLock' programını kendisinin indirdiğini ancak kullanmadığını, KHK ile kapatılan Aktif Eğitim-Sen'e de sendikal faaliyetlerini beğendiği için üye olduğunu öne sürerek, 'Bilinçli bir şekilde FETÖ ile bağlantılı kuruluşları beğenmedim. Hakan Şükür'ü beğenmem sporculuğunu beğenmemden dolayıdır. Enes Kanter ise NBA'e olan ilgimden dolayıdır. 18 yıllık devlet memuruyum, hiçbir adli ve idari cezam yoktur.' dedi.

Veysel Kamil Akman da 'ByLock' programını kullanmadığını iddia ederek, terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmediğini söyledi.

Mehmet Arslan ise hayatında sadece silahı askerde kullandığını, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla itham edilmesinin kendini rencide ettiğini ifade etti.

Ertaş Özdemir de 'ByLock' programını merak ettiği için indirdiğini söyledi.

Herhangi bir terör örgütü ile bağlantısının olmadığını savunan Özdemir, 'Darbeyi yapanların yargılanmasını, hakkın yerini bulmasını istiyorum. İnsanların öldürülmesi, tanklarla ezilmesini desteklemek benim düşünceme uygun değildir. 2009 yılında beyin ameliyatı oldum, 4,5 santim tümör var, bunun iki santimi alındı, tedavim yarım kaldı. 2009 yılında babamı kaybettim, 2012 yılında oğlumu kaybettim, 2015'te çocuğum dünyaya gelmeden vefat etti, tüm bu hususlar dikkate alınarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum.' dedi.

Ferhat Büyükhan da 'ByLock' programını bilgisayar ve teknolojik aletlere merak duyduğu için indirdiğini ifade ederek, 'İndirdim ve denedim ancak farklı bir şey görmedim, kullanmadım ve sildim.' diye konuştu.

İfade veren diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Mustafa Eroğlu'nu yurt dışı yasağı ve haftanın belirli günlerinde kolluk birimine imza karşılığı adli kontrolle tahliye etti, diğer tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi.

Haklarında yakalama kararı çıkartılan sanıklar Serap Arslan, Serdar Karaarslan, Mustafa İsmail Ortak, Osman Serdar Asar, Ahmet Özdemir, Abdurrahman Dikmen, Eyyüp Alıcı, Mustafa Efe ve Bekir Savran'ın yakalama emirlerinin devamına karar verilirken tutuksuz bir sanık hakkındaki adli kontrol ise kaldırıldı.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 19 Nisan’a ertelendi.

Kaynak: AA