''Toprak Gübrelenmeden, Analiz Ettirilmeli''

Trabzon İli Toprak Verimlilik Raporuna göre, Trabzon'da toprakların yüzde 95,5'inde kireç eksikliği bulunduğu, bu nedenle çiftçilerin önce topraklarını analiz ettirmeleri, ardından da analiz sonucuna göre gübre kullanmaları gerektiği bildirildi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: 'Bilinçsizce yapılan gübreleme topraklarımıza zarar verdiği gibi ürün kalitemizi de düşürüyor. Bu nedenle tüm çiftçilerimizin bu hizmetimizden yararlanmasını istiyoruz'

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İli Toprak Verimlilik Raporuna göre, Trabzon'da toprakların yüzde 95,5'inde kireç eksikliği bulunduğu, bu nedenle çiftçilerin topraklarını analiz ettirerek gübre kullanmaları gerektiği bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Analiz Laboratuvarının, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2015 yılı sonunda hizmete açıldığını ve laboratuvarda 2016 yılı Ağustos sonu itibariyle 578 toprak analizi gerçekleştirildiğini belirtti.

Toprak numunelerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen toprak verimlilik analizlerine tabi tutulduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, 'Toprak toplam tuz, bünye, organik madde, fosfor, potasyum ve kireç açısından analiz edildi. 4 ziraat mühendisinin görev yaptığı toprak analiz laboratuvarında yapılan analizler teknik ekipçe değerlendirilerek çıkan sonuçlar rapor halinde il ve ilçe müdürlükleri başta olmak üzere çiftçilerin bilgisine sunulacak.' ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, analiz sonuçları hakkında da bilgilendirmede bulunarak, şunları kaydetti:

'Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarında hazırlanan kent 2016 yılı Toprak Verimlilik Raporuna göre, toprakların yüzde 95.5'inde kireç, yüzde 68'inde organik madde, yüzde 24'ünde fosfor ve yüzde 95.5'inde kireç eksikliğinin olduğu gözlendi. Bu sonuçlara göre gelen numunelerin yarısında fazlasında fosfor ve potasyum miktarlarının yeterli veya fazla olduğu, bu nedenle Trabzonlu çiftçilerin analiz yaptırmadan kullanacağı NPK gübrelerine gereksiz harcama yapıldığı ve en tabi kaynak olan toprağın kimyasal açıdan kirlendiğine dikkat çekildi.'

Tarımla uğraşan herkesin bu hizmetinden yararlanması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, 'Çiftçilerimiz toprak numunelerini Yalıncak’ta bulunan laboratuvarımıza getirdiklerinde sadece 10 lira karşılığında analizler yapılmakta ve hazırlanan raporla hangi arazide hangi gübrenin kullanılması gerektiği, arazinin hangi açıdan zayıf kaldığı çiftçilerimize bildirilmektedir. Tüm çiftçilerimizi bu önemli hizmetten yararlanmaya davet ediyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA