Üzümün Asmadan Ayrılık Vakti Geldi

Tarihte 'Üzüm kent' olarak anılan Kırklareli'nde yetiştirilen, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanından alıcı bulan üzümün hasadına başlandı Kırklareli'nde bağcılar bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri Türkiye'nin dört bir yanındaki tüketiciye taze ulaştırabilmek için her gün yoğun bir mesai harcıyor.

ÖZGÜN TİRAN - Bağcılığın yoğun olduğu, tarihte 'Üzüm kent' olarak anılan Kırklareli'nde üzümlerin asmalardan ayrılma vakti geldi.

Kırklareli'nde bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri tüketiciye taze ulaştırabilmek için her gün yoğun bir mesai harcıyor. Bağ bozumu hareketliliğinin devam ettiği kentte bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini taze taze toplayarak, tüketiciye ulaştırmak için her sabah yoğun çaba sarf ediyor.

Sabah erken saatlerde evlerinden çıkan bağcılar, traktörleri ya da 'pırpır' denen küçük motorlu araçları ile evlerinden bağlarının yolunu tutuyor. Öğle saatlerine kadar üzümleri kesip çürüklerini ayıklayan bağcılar, bir yıllık emeklerinin karşılığını özenle kasalara yerleştiriyor.

Zaman zaman köylü kadınlarının türküleri ile hüzünlenen bağcılar, bazen de birbirlerine yaptıkları şakalar ile yoğun çalışmalarını eğlenceli hale getiriyor. Bir yıllık yüksek verimin hasadını gerçekleştiren bağcılar, günün ardından yorgunluklarını unutarak ertesi günün planını yapıyor.

Kırklareli'nden İstanbul'a üzüm gönderen köylülerin mesaisi, bağ bozumu sezonu sona erene kadar, iki hafta daha sürecek.

- 'Üzüm üreticisi verimden memnun'

Geçen yıl üzüm üretiminde sıkıntılı bir sezon geçiren üretici, bu yıl verimden oldukça memnun. Geçimini üzümle sağlayan üreticiler, yıl boyunca gözleri gibi baktıkları bağlarında hasat çalışmalarını sürdürüyor.

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin temiz havası, verimli topraklarında üretilen üzümlerin lezzeti ile tanındığını ve kentte yaklaşık 40 çeşit üzüm yetiştiğini söyledi.

Kentte son yıllarda bağcılığın yeniden gelişmeye başladığını aktaran Keçeci, Kırklareli'nin adının üzüm ile duyurulacağını vurguladı.

Üreticilerin zorlu hasat çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Keçeci, onlara her türlü desteği vermeye çalıştıklarını dile getirdi.

Keçeci, kentte 5 bin 500 dekar ekili bağdan üretilen bin yaklaşık 8 bin ton üzümü Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini sözlerine ekledi.

- 'Yerli ve yabancı turistleri bağ bozumuna bekliyoruz'

Kırklareli'nin Deveçatağı köyünde 25 yıldır üzüm yetiştiriciliği yapan Ramadan Karlıbağ ise bağlarda zorlu üzüm hasadının sürdüğünü anımsattı.

Bağlarda üzüm hasadının zorluğunun yanı sıra bir o kadarda mutluluk ve heyecan verici olduğunu anlatan Karlıbağ, üreticilerin bir yıl boyunca gözü gibi baktıkları üzümlerinin hasadını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Bağlarına zaman zaman yerli turistlerin de geldiğini dile getiren Karlıbağ, şunları anlattı:

'Yerli ve yabancı turistleri bağ bozumuna bekliyoruz. Bağlarımıza gelen yerli ve yabancı turistler, hasat çalışmalarına tanıklık ederken, buradaki heyecanı ve mutluluğu yaşayabilecekler. Bağlara gelen turistler burada hem üzümün lezzetini, hem kokusunu hissedecek. Gittikleri yerlerde Kırklareli'nin üzümünü anlatacaklar. Biz bağlarımıza gelen turistlerde hiç bir ücret beklemiyor, üstüne çeşitli hediyeler vererek onları buradan mutlu bir şekilde uğurluyoruz.'

Karlıbağ, üzüm üreticilerinin desteklenerek, kentteki bağcılığın daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA