Kibar Açıklaması 'Rekolte Acilen Revize Edilmeli'

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı fındık rekoltesini revize etmesi gerektiğini söyledi.

Kibar Açıklaması 'Rekolte Acilen Revize Edilmeli'
Başkan Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 468 bin tonluk fındık rekoltesinin Temmuz ayı dökülmesinden dolayı gerçekleşmesinin mümkün olmadığını artık sağır sultan ve kör ebeler bile biliyor. Bu rekolte çalışması yapılırken külleme hastalığının oluşturacağı zararın hesabı katılması konusunda defaatle uyarılarda bulunduk. Bakanlığımız biran önce rekolteyi revize etmelidir. Daha öncede söylediğimiz gibi Türkiye tarihinin en düşük rekoltesiyle karşı karşıyayız. Bakanlığın yapacağı revize sonucunda bu durum net bir şekilde ortaya çıkacak ve Fındık Fiyatları yeniden şekillenecektir” dedi.

“Külleme Hastalığı Fındık bahçelerimizi yok edebilir”

Başkan Kibar şöyle devam etti: “Son yıllarda ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde yayılma gösteren külleme hastalığı, fındık bahçelerimizin geleceğini tehdit edecek boyutlara ulaştı. Külleme, bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor. Dolayısıyla bitki iyi beslenemiyor ve fındık gelişimi bundan olumsuz etkileniyor. Bu da gelişemeyen fındıkların dökülmesine sebep oluyor. Gelişmiş olan fındığında randımanının düşük olmasına sebep oluyor. Fakat daha da tehlikelisi fotosentez yapamayan bitkilerde gelişme geriliği başlıyor. Dallar gelişemeyip erken yaşlanıyor. Külleme hastalığının mücadelesi var fakat üreticilerimizin kendi imkanlarıyla bu mücadeleyi yapması ekonomik açıdan çok zor. Bir an önce İlaç ve İlaçlama pülverizatörü teşviki çıkarılması lazım. Eğer külleme hastalığıyla mücadele konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığımız radikal önlemler almaz ise hastalık fındık bahçelerimizi kurutabilir.”

“Fındık üreticilerinin borçları ertelenmeli”

Fındık üreticilerinin borçlarının ertelenmesi gerektiğini ifade eden Kibar, “Düşük rekolteden dolayı ekonomik anlamda üreticilerimizi zor bir yıl bekliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı biran önce fındık üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarını ertelemelidir. Fındık üretilen bölgelerde çiftçide para yoksa esnafta da olmuyor. Bölgemiz esnafı ticari açıdan bunu hissetmeye başladı ve ilerleyen aylarda bir takım önlemler alınmaz ise bu durgunluk derinleşebilir” diye konuştu.

“Tekelci firmaya birileri dur demeli”

Başkan Kibar açıklamasını şöyle tamamladı: “Fındık, Karadeniz ekonomisinin can damarıdır. Dolaylı yoldan 10 milyon insana gelir sağlayan bir üründür. Fındık fiyatlarının daha da düşeceği spekülasyonlarıyla dış alıcıları frenliyor. Orta ölçekli ihracatçılar satıcı bulamıyor. Bunun acilen araştırılması lazım. Hükümet tekelleşme oyununa müdahale etmelidir ve üreticilerimizin mağdur edilmesine seyirci kalmamalıdır. Fındıkta ürün ihtisas borsası ve Lisanslı depoculuk işlemlerinin başarıya ulaşması uzun yıllar alabilir. Ülkemiz hassas bir süreçten geçiyor, tekelci firmalar bu süreci fırsata çeviriyor. Üreticimiz de bu firmalara karşı bir eylem istiyor. Fiyatlar böyle devam ederse ilerleyen zamanlarda bir Fındık mitingi gerçekleşebilir.”
Kaynak: İHA