'Maddenin Halleri 4' Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

ARMAGGAN Art & Design Gallery tarafından dördüncüsü düzenlenen sergi, 4 Aralık'a kadar görülebilecek.

ARMAGGAN Art & Design Gallery tarafından dördüncüsü düzenlenen 'Maddenin Halleri' isimli sanat ve tasarım sergisi sanatseverlerle buluştu.

10 Karaköy A Morgans Original'de açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan küratör Şanel Şan Sevinç, sergide bir araya gelen ve birbirini hiç tanımayan sanatçı ve tasarımcılardan ortak bir proje üretmelerini istediklerini belirterek, 'Bu projenin ne olduğu konusunda tamamen özgürlerdi. Bir sanat eseri veya bir tasarım ürünü olabilir ya da enstalasyon gibi her şeyi yapabilirlerdi.' dedi.

Sevinç, sergide 40 sanatçı ve tasarımcının eserlerinin yer aldığını aktararak, 'Sergide, 15 grup ve 8 bireysel proje var. Karaköy'deyiz. 'Sanat burada' projesi kapsamında, sanatı yaymak için sadece kendi galerimizde değil, farklı lokasyonlarda da yıl içinde birçok sergi hazırladık. Bu da o sergilere dahil bir proje. 'Maddenin Halleri' ilk kez farklı bir mekanda sergileniyor.' ifadelerini kullandı.

Sergiye hazırlık sürecinin dört ay sürdüğünü dile getiren Sevinç, şu bilgileri verdi:

'Bizim galerimiz Nuruosmaniye'de yer alıyor. Orada her köşe başında zanaatkarları görmek mümkün. Kuyumcu atölyeleri, halı tezgahları, ipekler, gümüşler, her yer ışıl ışıl ve malzeme dolu. Herkes çalışıyor ve üretiyor. Bir yandan biz sanatçı ve tasarımcılarla çalışıyoruz. Bunları bir araya getirip, üretim ve yaratıcılık nasıl desteklenebilir diye düşünürken, bu serginin temellerini attık aslında. Farklı malzemeler ve materyaller olduğu için de serginin ismini 'Maddenin Halleri' koyduk.'

Sergide, grafiker İrem Çamlıca ile hazırladığı bir eser bulunan İrem Senemoğlu da eserinde, sanatı, teknolojiyi ve zanaatı bir arada kullandıklarını dile getirdi.

Senemoğlu, iç mimar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

'Resimlerim var ve sergiler açıyorum ama bu sergide, sanatçı kimliğimle değil, tasarımcı kimliğimle yer almak istedim. Ben eserin tasarımı yaptım. Sanatçı arkadaşım İrem'den de denizin üstünden gelip sörfün üzerine atlayan balığı işlemesini istedik. Çok da güzel birleştirdi bu konsepti. Eserin ismi de 'Yakalanırsan bizi tanımıyorsun.' Hem gündeme gönderme yapmak hem de esprili bir isim olsun istedik. Ben bir tasarımcı olarak zanaat projelerine çok önem veriyorum. Bu eser için de demir atölyesiyle beraber çalıştık.'

'Sıradaki Şarkıyı Benim İçin Çal' isimli eseriyle sergiye katılan Neşe Çoğal ise eserinin bir yol hikayesiyle ortaya çıktığına ifade ederek, 'Keyifli bir yolculukta çoğunlukla hepimizin yaptığı bir şey. Biri, 'sıradaki şarkı benim olsun' diyerek başlatır ve bu devam eder. Biraz beklenti içerir ya da o anın neşesi, eğlencesiyle örtüşür. Bunun uzantısında bir üretim eseri oldu.' diye konuştu.

Eserini, dalları her an büyüyen ve tazelenen devasa bir ağaca benzettiğini söyleyen Çoğal, şöyle devam etti:

'Bu durum bana görsel ve düşünsel anlamda müthiş bir zenginlik sağlıyor. Ama aynı zamanda dans eden fikirlerimin uçup gitmemesi gerekiyor. Bu yüzden ben zihin haritaları hazırlıyorum. Dolayısıyla her üretimimden önce zihin haritalarımı hazırlamak eğlenceli bir rutinim oldu. Hem başrole geçecek nesne, figür, kaligrafileri belirlemede hem de renk paletimi oluşturmada bana eşlik ediyor.'

Disiplinlerarası eserlerin bir araya geldiği sergi, 4 Aralık'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA