Akseki'de Tescil Olmayan Kültür Varlıkları Araştırması Başlatıldı

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir başkanlığındaki ekip tarafından tescil olmayan kültür varlıkları yüzey araştırması başlatıldı.

Şimşir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akseki, Manavgat, İbradı ve Gündoğmuş ilçelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile yüzey araştırası başlattıklarını söyledi.

Yüzey araştırması ekibinin başkanlığını yaptığını belirten Şimşir, ekiplerinde sanat tarihçisi, arkeolog, bizantolog, tarihçi ve halk kültürü bölümlerinden bilim insanlarının olduğunu kaydetti.

Öğretim Üyesi Şimşir, 'Biz burada somut olan kültür varlıkları ile somut olmayan kültür varlıkları, halk kültürü, destanlar, maniler ve hikayeler gibi, tespitleri yapmak üzere burada bulunuyoruz. Ortaçağdan günümüze her türlü mimari abideler, camiler, köprüler, kervansaraylar, hanlar, özellikle sivil mimarlık örnekleri olan ve düğmeli evler olarak literatüre geçmiş olan evler üzerinde çalışmalar yapacağız. Ayrıca, mezar taşları ve bunun yanında taşınabilir objeleri de tespit etmek üzere bu alanda çalışmalarımıza başladık. Bu çalışmalar bu yıl başladı. Gelecek yıllarda çalışmalarımız devam edecek.' diye konuştu.

Mimari yapılar ve mezar yapılarını tek tek tespit ettiklerini anlatan Şimşir, şöyle devam etti:

'Tespit ettiğimiz eserleri fotoğraflayıp belgeliyoruz. Çizimlerini yapıyoruz. Bunları yayınlara dönüştürerek ileride önce makalelere ve daha büyük boyutlu kitapla çalışmalarımız nihayete ermiş olacak. Akseki merkez olmak üzere bölgenin bütün kültür varlıklarını tespit ederek bunları yayınlamış olacağız. Böylelikle kültürümüze ve turizmimize bu şekilde bir hizmetimiz olmuş olacak. Çalışmaların uzun soluklu olacak. En az 3 yıl sürecek. Çünkü gerçekten Akseki ve civarı tarihi eserler açısından, kültür varlıkları açısından son derece zengin. Bunların büyük bir kısmı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tespiti ve tescili yapılmış, bir kısmı yine koruma kurulunda projeleri onaylanmış ve restorasyonları yapılmış yapılardır. Bunun yanında yüzey araştırmalarımızda tescil edilmemiş eserleri bulduğumuzda bunlarında tescillerini önermiş olacağız. Böylelikle bunların da kültür varlıkları olarak kayıtları yapılmış olacak. Somut olan kültür varlıklarının yanında somut olmayan kültür varlıkları ile ilgili de çalışmalar önümüzdeki yıllarda devam edecek.'

Kaynak: AA